Annonce
Østjylland

Vikinger indtager Strøget ved midnatsåbent: Vi skal have dem op fra kældrene

Vikingerne skal optræde på Strøget fredag 31. maj. Her er nogle i kamp ved Moesgaard. Foto: Axel Schütt
Gadeforeningens formand vil have nærværende og lokale emner som underholdning for gæsterne på byens hovedgade.
Annonce

AARHUS: Når Aarhus promoverer sig, skal der være historiefortælling i det.

Det mener Claus Broberg, den nye formand for Gadeforeningen Strøget, og han gør noget ved sagen.

Når hele byen viser "Verdensbilleder", og butikkerne holder åbent til midnat fredag 31. maj, vil Strøget være præget af vikinger.

- Det er jo dem, der har anlagt byen, og de handlede, så de er nærværende som emne. Der er lokal identitet i vikingerne, siger Claus Broberg.

Han har lavet en aftale med nutidens "rigtige" vikinger om at være på Strøget den dag.

- 12 vikinger fra kampgruppen Ask, der er fuldblodsvikinger og dyrker det på Godsbanens areal, vil fægte og støde på hinanden, og de laver en lejr, fortalte Claus Broberg til gadeforeningens medlemmer, da der var generalforsamling mandag aften.

Kampgruppen Ask

Vikingekampgruppen Ask har eksisteret siden 1992 og er den største og ældste vikingekampgruppe i Norden.

Gruppens store interesse er vikingetiden og særligt kampen. Både i den daglige træning og under sommerens markeder arbejder den på at levendegøre kampen med så nære kopier af tidens våben som muligt. Kampen er en kontrolleret, men konkurrencepræget kampsport, som bliver gjort så autentisk som muligt.

Gruppen har lokaler og træning på godsbanearealerne i Aarhus C.

Gruppen arbejder også på formidling af vikingetiden i alle aspekter, som håndværk, madlavning og lejrliv.

Mere på www.ask-viking.dk

Annonce

Mere lys

- Hvis det bliver godt, fortsætter vi med vikingerne til flere arrangementer, så vi får kontinuitet, siger Claus Broberg, der synes, at byen skal overveje at få vikingerne mere op til overfladen.

- Jeg fik ideen, da rådmand Bünyamin Simsek foreslog, at byen skulle have vikinger som symboler ved fodgængerfelternes blinklys, siger formanden. Han peger på, hvordan andre europæiske byer brander sig med deres fortid. I Rom er det med gladiatorer og i Edinburgh i Skotland er det med sækkepibespillende skotter i kilt.

- Vi skal have alt om vikingerne op fra kældrene, for vi har nogle gode steder at vise det, siger Claus Broberg.

Gadeforeningens formand vil også gerne have mere lys på Strøget, ikke kun til jul, når stjernehimlen kaster glans over området, men også ved indgangene til Strøget, i træerne og på torvene på andre tider af året.

Annonce

Mere bevidste

- Vi kan godt beklage os over, at der er for langt til parkeringspladserne, at butikker er tomme, og at huslejerne er for høje. Men vi skal først og fremmest sætte noget i gang for at få folk ind til byen. Vi skal gøre os selv stærke, siger Claus Broberg, der sideløbende og til enhver tid vil kæmpe for så mange p-pladser som muligt.

- Men vi må ikke kun koncentrere os om det. Vi skal have folk til bevidst at vælge Strøget, og jeg er ikke duperet af målinger af og tal om, hvor mange der kommer. Krydstogtskibenes gæster køber alt for lidt. De har jo all inclusive på skibene, så der spiser og drikker de. Men hvor mange har en pose i hånden, fordi de har købt noget, og det gælder også de øvrige gæster, siger han.

Claus Broberg savner også en mere bevidst politik fra de handlende.

- Jeg savner, at forretningerne sender eleven ud på gaden med gode tilbud, så der er noget at gå efter, og der bliver liv. Vi skal ikke acceptere, at gadestativerne står uden for butikken, uden at folk tænker over, hvad der er i dem, siger han.

Annonce

Bestseller er et stort plus

Claus Broberg glæder sig over, at Bestseller er kommet ind på Strøget som et fuldgyldigt medlem af gadeforeningen.

- Bestseller går ind i kampen for at udvikle Strøget og bidrager særdeles aktivt. Det er en stor fordel for os at have to så store spillere som dem og Salling. De store har forståelse for fællesskabet, og det er vigtigt, at vi har de små butikker, der skaber diversitet. Jeg ser gerne flere af dem og savner for eksempel specialbutikken Chas E. Jeg ser gerne flere delikatessebutikker og flere butikker for mænd. Der kunne også være en restaurant, hvor mænd kan blive parkeret, mens resten af familien handler, for 60-70 procent af kunderne er kvinder, siger Claus Broberg, der glæder sig over både Salling Roof Top og Bruuns Galleri.

- De er gaver til Strøget, og jeg håber Bestseller udvikler sig til det samme, siger Broberg.

Han glæder sig over, at København er ved at få flere mindre specialbutikker. Så må det også kunne lade sig gøre i Aarhus, mener han.

- Måske skal nogle lejemål splittes op i mindre, siger han.

Annonce

Bryd ud

Claus Broberg noterer også, at Bahne har café i sin nye forretning, og at Paw Sko har en it-disk og skænker kaffe og andre drikke for kunderne.

- Ethvert forsøg på at bryde ud af det traditionelle mønster er velkomment, siger formanden, der gerne ser huslejerne bragt til et fornuftigt niveau og gerne vil drøfte med udlejerne og byens mæglere, om niveauet er rigtigt.

Claus Broberg er selv medlem af gadeforeningen med Japan Photo i Ryesgade ved Hovedbanegården og tre boder i Aarhus Central Food Market.

Strøget har 110 medlemmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce