Annonce
Kultur

Videoartikel: Mørket er tættere på dig, end du aner

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff: "Det okkulte Danmark", 368 sider, illustreret, udkommet på Gyldendal

Hvileløse sjæle, uhyrlige væsener og forheksede genstande er meget tættere på dig, end du tror. I den nye bog "Det okkulte Danmark" vrimler det med uhyggelige historier fra hele kongeriget.

Blå bog

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff, født 1970, bor i Svendborg sammen med sin kone Tanja og deres børn Elwira 16 år og Ludwig på 18 år.Lavede børneradio på Radio Fyn (sammen med Trine Dyrholm), lokalradio og satire til P4 på P1.

Hos Albani fik han ansvaret for at bringe det gamle fynske øl ud til de unge. Først i Danmark derefter internationalt, som produktchef. Har været hos flere reklamebureauer, har høstet flere priser (bl. a. årets tekstforfatter i 1999).

Koncentrerer sig nu om sit eget firma Haptic, som han startede sammen med sin kone Tanja. Står blandt andet bag DRs slogan "Det man hører er man selv".

Har sideløbende udgivet bøger om det okkulte Danmark - herunder børnebogen "Døde børn børster ikke tænder".

Er selvlært hele vejen igennem.

Bo Bomuld hedder Bomuld, fordi hans mor havde købt otte forskellige Cotton Club sweatshirts, da han begyndte at lave radio. Wittendorf-navnet stammer fra nogle kartoffeltyskere, og da hans kone er en Hamilton, købte parret i sid tid en bindestreg.

Bo Bomuld i barndommens skov, som han følte ikke ville ham godt. Der var efter sigende genfærd på stien, og der var set flyvende og brændende hjul over markerne omkring den nærliggende Møllehøj. Foto: Vibeke Volder

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff er nem at skræmme. I en alder af 48 år er han stadig mørkeræd og bange for at rende ind i et spøgelse - eller endnu værre: En dæmon. Men det, som skræmmer ham, er samtidig hans fascination. Han elsker okkulte historier, og den lidenskab har gjort, at han i dag, 17. januar, udkommer med bogen "Det okkulte Danmark", hvori han har samlet rædselsvækkende, underlige og uhyggelige historier fra hele landet - både fra vores fortid og nutid.

Bo Bomuld, som han blot hedder i daglig tale, har tidligere skrevet om det okkulte Danmark, og i den nye bog har han med egne ord samlet de bedste historier fra tidligere og tilført en række nye.

Angsten og fascinationen begyndte tidligt. Måske fordi han kedede sig i sin barndoms Aarslev på Midtfyn og hurtigt udviklede en levende fantasi, der er kommet ham til gavn som reklamemand. Bo Bomuld står blandt andet bag DR's slogan "Det man hører er man selv".

Enebarnet Bo boede på en nedlagt gård sammen med sine forældre og tæt på bedsteforældrene. Udenom lå sirlige marker, men også skov til to af siderne, og den ene skov var han nødt til at gå eller cykle igennem for at komme hjem til sin mormor. Bo var rædselsslagen i skoven, fordi han følte, at nogen holdt øje med ham derinde.

Særlig slemt var følelsen i Mølleskoven i det hjørne, som leder op til gravhøjen Møllehøj. Ifølge sagnet er det kong Rings sidste hvilested, og lokale har gennem tiderne fortalt, at de her har set flyvende og brændende hjul - selv Bo Bomulds egen mor og mormor har hævdet at have set et aflangt orange objekt forsvinde over markerne.

- Det anede jeg intet om som barn, men jeg vil sværge på, at jeg enkelte gange har hørt en dyb, rungende latter komme imod mig fra et sted i den tætte skov, fortæller Bo Bomuld i sin bog.

Her kan man også læse, at mens Mølleskoven var ubehagelig, var den anden skov, Hestehaveskoven, direkte ond i sin atmosfære. At det var et sted, der trak energien ud af dyrene - også Bos kæledyr.

- På mystisk vis og under uforklarlige omstændigheder døde de én efter én efter kort tid i familiens varetægt. Her taler vi om alt fra gæs til bjerggeder over ørkenrotter, skildpadder, fugle og fisk, fortæller han i sin bog.

Annonce

Hvad tror danskerne på?

En undersøgelse fra sidste år af Ken Ramshøj Christensen og Mathias Clasen fra Aarhus Universitet viser, hvad danskerne tror på. Undersøgelsen hedder "Hvad tror danskerne på - en kortlægning af tro, overtro og overbevisning". I et af skemaer over svarenes fordeling indenfor spirituelt/overnaturligt fremgår det, at vi tror mindst på vampyrer, varulve og zombier. Hekse, engle og spøgelser befinder sig i midten, mens vi tror mest på drømmetydning, ånd/essens, intuition og ud-af-kroppen-oplevelser.

Hvad nu hvis ...

I dag bor Bo Bomuld i Svendborg sammen med sin kone og to børn. I et gammelt hus fra 1777.

Bor der også spøgelser?

- Altså, da jeg satte huset i stand, følte jeg, at der var noget, som hvæsede ad mig i et hjørne på loftet, men jeg fortalte det ikke til nogen. Senere fik jeg besøg af en clairvoyant, som sagde, at der boede syv spøgelser i mit hus. Heriblandt ånden fra en handicappet dreng netop i hjørnet på loftet. Den clairvoyante satte en barriere op, så nu skulle der ikke være mere.

Tror du på, at der er et okkult Danmark? Altså at der findes spøgelser, dæmoner, ufoer og alt det andet umiddelbart uforklarlige, du skriver om i din bog?

- Jeg tror på dem, som fortæller mig historierne. Når jeg kan mærke energien i fortællingerne, og at de får min gåsehud til at brede sig, vil jeg gerne formidle dem videre, og så er det ikke nødvendigt for mig at pakke dem ind i research og rationale. De her ting er så uhyggelige, rædselsvækkende og følelsesfremkaldende og virkelige for den, der har oplevet dem, at jeg ikke skal bruge min tid på at bevise eller modbevise. Jeg har respekt for de mennesker, der fortæller om en oplevelse, og jeg har ingen grund til at anfægte dem. For mig er det interessante "Hvad nu hvis?".

Bo Bomulds dybe og begejstrede stemme fylder kantinen hos Årslev Malerforretning. Efter at have rendt rundt på Møllehøj i frostvejr og ledt efter uhygge - midlertidigt afbrudt af et hyggeligt møde med Bo Bomulds tidligere skolelærer, der pludselig dukker op på højen - er både hænder og kinder røde af kulde, da Bo Bomuld kommer i tanke om Jørgen Maler. Det er hans mors fætter i hvis lokaler, vi nu luner os.

Hvor ved du det fra?

Bo Bomuld er også inspireret af gamle historier som dem fra 1800-tallets folkemindesamler Evald Tang Kristensen. Han har forfulgt nogle af dem for at høre, om nutiden også kender til de gamle fortællinger.

- Og det gør nutiden forbavsende tit - vel og mærke uden at have læst eller hørt de gamle historier. For det uforklarlige er der stadig. Så spørger folk mig: "Hvor ved du det fra", "hvordan kan du vide, at der er slim omkring vores hul i væggen" og den slags. Man kan derfor sige, at jeg ved at samle gamle historier og opdatere dem bygger bro mellem fortid og nutid.

Under arbejdet med bogen, er det også gået op for ham, at det uforklarlige ofte rammer de samme steder. At der findes såkaldte kraftlinjer. At det netop er ved tidligere tiders gravhøje og offerpladser, at nutidens mennesker får øje på for eksempel ufoer.

Bo Bomuld har også hæftet sig ved, at vi danskere gennem tiden mange gange har pakket det uforklarlige ind i eventyr for dermed bedre at kunne kapere det.

- Og det uforståelige er altid sovset ind i religion eller en kulturspejling i et forsøg på både at sløre og at afsløre. Sydpå har man f.eks set Jomfru Maria utallige gange - det har vi ikke i Danmark. Her taler vi f.eks. om spøgelser som uforløste sjæle, der er bundet til et sted og befinder sig i en slags båndspole, og at de skal hjælpes til at finde lyset - altså Gud.

Bo Bomuld har ikke noget kørekort. Med tog og bus har han været rundt i landet for at opdatere historier, han tidligere har skrevet om, og opsøge nye. Han har interviewet utallige for at høre om deres oplevelser og betragter sin nye bog som den ultimative samling af Danmarks okkulte historier.

Han håber, at hans læsere ikke blot får et gys, men også lærer deres land bedre at kende. At bogen bliver læst som et bidrag til Danmarkshistorien.

- Og bliver en inspirationskilde. Ingen danskere behøver at kigge særlig langt for at få øje på en okkult historie. Alle er meget tættere på, end de aner.

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff: "Det okkulte Danmark", 368 sider, illustreret, udkommet på Gyldendal

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce