Annonce
Horsens

Video: Søndergade fik sit udkigstårn - og julelysene overlevede

Horsens: Det krævede tålmodighed, snilde og kyndige evner med et bakgear, da Søndergades nye udkigstårn skulle sættes op fredag formiddag.

Med sine 5,5 meter ragede tårnet et godt stykke op fra laden lastbilen, der fragtede den, og to mænd måtte jonglere rundt med de ophængte julelys over gaden for at undgå, at de røg ned i utide. Det 12,5 tons tunge tårn nåede dog i et adstadigt tempo frem til placeringen ved det gamle rådhus, hvor det blev løftet af ladet, og kortvarigt svajede lettere nervepirrende i vinden, før den landede solidt på jorden.

Tilbage var der kun at pille al folien af det store tårn, der er lavet i blankt, galvaniseret aluminium, og så var udkigsposten åben.

Borgerne kan nu gå en tur op i tårnet og se udover den igangværende renovering af gågaden. Idéen er, at tårnet kan flyttes rundt på Søndergade i takt med, at renoveringsarbejdet flytter sig frem til sommeren 2020, hvor det ventes at være færdigt.

Se videoen af tårnets vej ind på Søndergade øverst i artiklen.

Annonce

Tårnet på Søndergade

Tårnet er bestilt af Horsens Kommunes bylivsgruppe, der gerne vil give borgerne bedre mulighed for at følge med i den gennemgribende renovering af gågaden i Horsens, der efter planen strækker sig frem til sommeren år 2020.I den periode kan tårnet, der er mobilt i den forstand, at det kan løftes på en ladvogn og flyttes, få forskellige placeringer i gadebilledet. Det vil give mulighed for at følge arbejdet med Søndergade fra forskellige vinkler undervejs.

Tårnet er tegnet af arkitektfirmaet Ginneruparkitekter A/S og udført af Majlund Smede- og Maskinfabrik.

Det er så stærkt konstrueret, at det også efter gågadens færdiggørelse kan bruges på lokationer, hvor det giver mening at stille det op. Anslået levetid 30 år, lyder det fra arkitekt og konstruktør om konstruktionen, der overvejende består af søvandsbestandig, galvaniseret aluminium.

Tårnet vejer samlet 12,5 ton inklusive soklen, der er støbt i beton indkapslet i stål.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Brædstrup bobler efter 10 flade år

Der var engang... at Brædstrup var en driftig by med eget sygehus, eget rådhus og kommune, egen ret, masser af butikker, travle virksomheder og aktivt foreningsliv. Borgerne var med god grund stolte af deres by. Men så ramte centraliseringens bølge med voldsom kraft. 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft og efterlod Brædstrup som en del af Horsens Kommune. Tilbage i det lokale rådhus var kun en ensom borgerservice-afdeling. Samme år blev Retten i Brædstrup nedlagt og lagt ind under Horsens. Tinghuset blev rømmet, og både retsmøder og ansatte forsvandt. To år senere var det Brædstrup Sygehus, der blev ramt. De almindelige sygehusafdelinger lukkede, og i det store bygningskompleks, som i sin glansperiode var arbejdsplads for 200, er nu blot et livstilscenter. For Brædstrup var centraliseringen en mavepuster af rang. Byen ømmede sig og havde mere end svært ved at rumme sætningen "lagt ind under Horsens". Selvfølelsen kom under pres, og i 10 flade år talte byens borgere meget om mistet storhed og om, hvordan alt for meget gik deres næse forbi - og hvor synd det var for dem og byen. Det hjalp lidt, da Brædstrup blev udpeget som hjemsted for et nybygget hospice, der åbnede i 2015. Men det store skub kom først, da Horsens Kommune i 2017 besluttede at bruge 18 millioner kroner på en områdefornyelse. Lokale, driftige erhvervsfolk fulgte kort efter trop og besluttede at kaste penge og gode ideer ind i en række projekter. I dag bobler Brædstrup af byggeplaner. Og al selvmedlidenhed var udvisket, da DLG for kort tid siden besluttede at bygge ud for 100-200 millioner kroner. Investeringerne har givet ny selvtillid og tro på fremtiden. Forhåbentlig kan det omsættes til, at Brædstrup i næste step lykkes med at få løftet bymidten og de forfaldne ejendomme, der præger den. En udvikling, der allerede er i gang. Energi Midts forladte bygninger i centrum erstattes af et boligområde, og på grunden, hvor den nedslidte Brædstrup Kro tidligere stod, er håndværkerne i fuld gang, også med boliger. Så jo, nu bobler det i Brædstrup igen.

Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Annonce