Annonce
Horsens

Video: Søndergade fik sit udkigstårn - og julelysene overlevede

Horsens: Det krævede tålmodighed, snilde og kyndige evner med et bakgear, da Søndergades nye udkigstårn skulle sættes op fredag formiddag.

Med sine 5,5 meter ragede tårnet et godt stykke op fra laden lastbilen, der fragtede den, og to mænd måtte jonglere rundt med de ophængte julelys over gaden for at undgå, at de røg ned i utide. Det 12,5 tons tunge tårn nåede dog i et adstadigt tempo frem til placeringen ved det gamle rådhus, hvor det blev løftet af ladet, og kortvarigt svajede lettere nervepirrende i vinden, før den landede solidt på jorden.

Tilbage var der kun at pille al folien af det store tårn, der er lavet i blankt, galvaniseret aluminium, og så var udkigsposten åben.

Borgerne kan nu gå en tur op i tårnet og se udover den igangværende renovering af gågaden. Idéen er, at tårnet kan flyttes rundt på Søndergade i takt med, at renoveringsarbejdet flytter sig frem til sommeren 2020, hvor det ventes at være færdigt.

Se videoen af tårnets vej ind på Søndergade øverst i artiklen.

Annonce

Tårnet på Søndergade

Tårnet er bestilt af Horsens Kommunes bylivsgruppe, der gerne vil give borgerne bedre mulighed for at følge med i den gennemgribende renovering af gågaden i Horsens, der efter planen strækker sig frem til sommeren år 2020.I den periode kan tårnet, der er mobilt i den forstand, at det kan løftes på en ladvogn og flyttes, få forskellige placeringer i gadebilledet. Det vil give mulighed for at følge arbejdet med Søndergade fra forskellige vinkler undervejs.

Tårnet er tegnet af arkitektfirmaet Ginneruparkitekter A/S og udført af Majlund Smede- og Maskinfabrik.

Det er så stærkt konstrueret, at det også efter gågadens færdiggørelse kan bruges på lokationer, hvor det giver mening at stille det op. Anslået levetid 30 år, lyder det fra arkitekt og konstruktør om konstruktionen, der overvejende består af søvandsbestandig, galvaniseret aluminium.

Tårnet vejer samlet 12,5 ton inklusive soklen, der er støbt i beton indkapslet i stål.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Odder

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Annonce