Annonce
Hedensted

Video: Japansk kunstner forærer kommunen usædvanligt kunstværk

Samiske sange, mel og en barfodet japansk kunstner var på programmet, da Belle Art Gallery søndag markerede 150 års jubilæet for Danmark og Japans diplomatiske forbindelser.

Stouby: De fleste forbinder nok kunstværker med pensler og lette strøg over lærredet, men sådan foregik det ikke, da Belle Art Gallery søndag eftermiddag holdt fernisering på den 77-årige japanske kunstner Yoshio Nakajimas nye udstilling.

Kunstneren, der var barfodet og bar en dansk vimpel om maven, var selv aktiv ved ferniseringen, da han havde sagt ja til at lave et kunstværk til Hedensted Kommune. I tilblivelsen af dem brugte han både maling og mel.

Yoshio Nakajima udstiller en række malerier i det lokale galleri frem til søndag 29. oktober. Det sker i anledning af 150 års jubilæet for Danmark og Japans diplomatiske forbindelser.

- Diplomatiske forbindelser er vigtige for at opretholde fred. Når noget går galt i kommunikationen, er der meget, der kan blive farligt. Eksempelvis som vi ser med Nordkorea lige nu. Når vi også har et samarbejde med en japansk kunstner ligger det lige for at markere jubilæet, sagde medindehaver Martin Munkholm.

Annonce

Altså hvis han var 12 år og gik i skole, ville man jo sige, han havde damp.

Martin Munkholm, medindehaver af Belle Art Gallery

Yoshio Nakajima

Yoshio Nakajima er en japansk kunstner, der er repræsenteret på 35 kunstmuseer over hele verden. Derudover har han været med til at arrangere mere end 500 happenings med blandt andre Yoko Ono, John Cage og Robert Rauchenberg.Allerede som 12-årig debuterede Yoshio Nakajima som kunstner, hvorefter han begyndte at studere kunst i Tokyo. Det fulgte en række udstillinger med sig i blandt andet Amsterdam, Paris, London, Antwerpen og Moskva.

Efter studier i Los Angeles gik han på Valands Kunstskole i Gøteborg, og som 20-årig udstillede han sammen med den danske kunstner Asger Jorn.

Asger Jorn blev så begejstret for den unge japaner, at Yoshio Nakajima i dag er repræsenteret på kunstmuseer i Silkeborg, Herning og Aarhus.

Den nu 77-årige Yoshio Nakajima har sit eget museum i Japan, og han er også professor og rektor for kunstakademiet i Saitama i Japan.

Han bor i Japan den ene halvdel af året og i Sverige i den resterende del.

Under tilblivelsen af værket bandt Yoshio Nakajima bånd om sit hoved, mens han sang samiske sange. Foto: Mette Højmark Mikkelsen

Laver altid noget sjovt og positivt

Mens Yoshio Nakajimas værk til kommunen blev til, inddrog han publikum, sang og kastede med mel - alt imens han selv havde mel i ansigtet. Den hvide farve skulle symbolisere hvidt talkum, da det er en gammel japansk tradition at smøre det i ansigtet.

Sangene eller nærmere lydene, der kom ud af Yoshio Nakajimas mund har han fra Lapland. Her bruger samerne dem til at kalde dyr til sig, og sangene har den japanske kunstner altså taget med sig.

- Sangene har ingen betydning. Altså hvis han var 12 år og gik i skole, ville man jo sige, han havde damp, sagde Martin Munkholm og grinte.

Belle Art Gallery har omkring otte gange tidligere haft soloudstillinger med Yoshio Nakajima, og det er hans positivitet, der får galleriet til at blive ved med at invitere ham.

- De, der har været her i dag, har set, at han laver noget sjovt og positivt. De, der bare kigger på hans billeder, kan også se, at han er glad. Se eksempelvis på værkernes titler som "Sommerkærlighed." Det kan de fleste jo godt lide, sagde Martin Munkholm.

Borgmester Kirsten Terkilsen (V) var mødt op for at modtge Yoshio Nakjimas kunstværk. Det skal hænges op på kommunen. Foto: Mette Højmark Mikkelsen

Vil sætte gang i kulturen

Borgmester Kirsten Terkilsen (V) var tilstede ved ferniseringen for at modtage kunstværket, der skal hænges op på kommunen. Hun var meget stolt af og glad for at modtage maleriet.

Galleriet forsøgte med ferniseringen at sætte lidt gang i kulturen i kommunen.

- Hedensted Kommune er kendt for ikke at være specielt kulturel. Det er heller ikke nemt for en lille kommune som Hedensted at være kulturel, når man ligger mellem Vejle og Horsens, sagde Martin Munkholm.

Hvorvidt værket, der blev til søndag, vil være at finde på udstillingen resten af måneden, vides endnu ikke.

Det færdige kunstværk, som skal hænges op på kommunen. Foto: Martin Munkholm
Yoshio Nakajimas hænder var smurt ind i mel, da han i stedet for et håndtryk, udvekslede en high-five med borgmester Kirsten Terkilsen (V). Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Publikum blev også inddraget, mens Yoshio Nakajima lavede sit kunstværk. Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Yoshio Nakajima laver alle sine malerier på gulvet. Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Den japanske kunstner havde taget et rødt og hvidt flag med, som han svingede frem og tilbage, imens maleriet blev til. Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Yoshio Nakajima bor halvdelen af året i Japan og den resterende tid i Sverige. Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Udstillingen kan ses frem til søndag 29. oktober i Belle Art Gallery. Foto: Mette Højmark Mikkelsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce