Annonce
Kultur

Video: Hvem var modstandsfolkene på mindestenen?

Mindestenen for faldne modstandfolk ved Klosterkirken i Horsens er centrum for videoindslaget med Christian Rimestad om den lokale frihedskamp. Foto: Søren E. Alwan
Midtbykirker var klar til at fejre befrielsen med fælles arrangement. Så kom corona, og nu flytter fortælling og tale online i stedet.

Horsens: Video-indslag på internettet erstatter et arrangement til minde om befrielsen, som midtbykirkerne i Horsens havde planlagt.

Arrangementet skulle have fundet sted 5. maj i og omkring flere af kirkerne, og deltagerne skulle blandt andet have mødt Christian Rimestad, forfatter og tidligere journalist ved Horsens Folkeblad.

Han har skrevet adskillige bøger om Horsens under besættelsen og om nogle af de modstandsfolk, der bød Nazityskland trods og døde i kampen.

Deres navne er listet på en mindesten ved Klosterkirken, og her var det meningen, at forfatteren skulle have gjort arrangementets deltagere klogere på frihedskæmpernes livsfarlige indsats.

På grund af coronakrisen er arrangementet imidlertid blevet aflyst.

I stedet forsøger kirkerne nu at bringe en del af budskabet om befrielsen og de lokale modstandsfolk ud med videoer på nettet. Dels via kirkernes egne online-kanaler, dels via Youtube.

Her kan man se Christian Rimestad fortælle om modstandskampen i Horsens, mens han flankerer mindestenen ved Klosterkirken.

Samme sted optræder også borgmester Peter Sørensen (S), som taler i anledning af 75-året for afslutningen på de fem forbandede år.

Ud over videoerne har Klosterkirken markeret befrielsen ved blandt andet at uddele flere end 500 lys til beboere i Sundparken i håbet om, at de ville tænde dem 4. maj om aftenen - samme aften som frihedsbudskabet lød i radioen i 1945. Et berømt indslag, der iøvrigt blev læst op af journalist Johannes G. Sørensen, som blev født i Horsens og uddannet på Horsens Folkeblad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flere byggepladser udsat for tyverier

Annonce