Annonce
Horsens

Video fra vælgermødet: Borgerne stillede spørgsmålene - det sagde politikerne om ældreområdet

Hvordan sikres der nok og de rette kompetencer til at tage sig af det stigende antal demente? Og er det en god idé at lave en demenslandsby? Det forholdt politikerne sig til på avisens vælgermøde onsdag aften.

Annonce

Horsens: Mange beboere på Horsens Kommunes plejehjem er demente. Men er der ansatte nok og de rigtigt uddannede på plejehjemmene til at tage sig ordentligt af dem?

Grete Nymark, som er politisk kontaktperson for Ældre Sagen i Horsens, mener, at personale-normeringen halter. På Horsens Folkeblads vælgermøde på Learnmark onsdag aften bragte hun debatten om plejen af de demente på banen med et direkte spørgsmål til politikerne i panelet.

Se Grete Nymark stille spørgsmålet i videoen ovenfor og læs uddrag af de svar, hun fik, her:

Peter Sørensen (S): I budgettet for 2018 har vi afsat omkring 24 mio. kr. til området. Demens er en stor faktor på plejehjemmene, og det kræver flere ressourcer. Byrådet har sat 50 mio. kr. af til det over de næste to til tre år, men mit bud er, at vi skal finde minimum 80 mio. kr. til det, for det er tungere opgaver, vores personale skal løfte. Så jeg svarer ja til Grete.

Lisbeth Torfing (EL): Vi vil gerne have lavet en decideret demenslandsby, for antallet af demente er stigende, og det er bedre at samle ressourcerne. Det vil give den rigtige normering og uddannet personale og give mulighed for at tilpasse rammerne til de demente.

Sinnet Ellehauge Haag (R): Jeg kan i den grad bakke op om, at vi investerer i uddannelse. At have med demente at gøre kræver stor faglighed. For de ansatte giver det et bedre arbejdsmiljø, at personalet ved, hvad de skal, og for de demente og de pårørende er det vigtigt.

Allan Hjorth (K): Vi er allerede parate til at overføre penge, og det vil ske de kommende år. Der kommer flere ældre, og de lever længere. Vi kunne godt tænke os at kigge på andre boformer. De demente skal have den rigtige pleje og nærvær, og vi mangler lidt respekt for dem.

Dan Ingemann Jensen (LA): Der er afsat penge, men jeg tror, der bliver behov for endnu flere, så vi skal være opmærksomme. Også på ældreområdet er de ved at blive kvalt i bureaukrati. Jeg kan høre, at alle er parate til at gøre noget ved det og tage noget bureaukrati væk.

Dorte Normann (MDF): Jeg har længe arbejdet for, at alt vores personale er uddannet til at håndtere demente. Demografi på ældreområdet eksisterede ikke, før jeg blev valgt ind i 2010, men det fik jeg overtalt til, at der skulle være. Vi har et plejehjem i Brædstrup, som vi kunne indrette til demenslandsby med boliger, frisør og måske en lille købmand.

Claus Kvist Hansen (DF): Ældreområdet er formentlig det vigtigste for DF inden for kommunalpolitik. Vi vil være vagthund i forhold til alle de gode ord, som bliver sagt her. Dem vil jeg huske, og jeg vil love at være ekstra ambitiøs på ældreområdet. Vi skal blive kendt i Danmark som en kommune, der tør gå forrest. Det har vi været gode til på andre områder - hvorfor ikke også på ældreområdet?

Martin Ravn (V): I Venstre vil vi have fjernet en pct. besparelsen på ældreområdet, for den her opgave bliver større. Jeg kan kun bakke op om en demenslandsby evt. på Klovenhøj. Velfærds- og sundhedsudvalget har været i Svendborg, hvor de har en helt fantastisk demenslandsby. Det er jeg helt sikker på, vi også kommer til at lave i Horsens.

Jens Jørgen Lauridsen (Nærpolitisk folkeparti): Jeg synes, vi skal tænke lidt tilbage på de gamle alderdomshjem, som svarer til et bofællesskab i dag. Det kunne gøre det lidt nemmere.

Paw Amdisen (SF): Jeg kunne godt tænke mig mere sammensatte plejehjem, så der også kom nogen, som er mere friske, f.eks. ved at ægtefæller kan flytte med. Jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige løsning at samle de demente ét sted. Jeg tror, der er brug for noget andet.

Morten Kaj Degnebolig (Alt): Vi glemmer, at vi også har ældre med handicaps. Det, er jeg ked af, ikke bliver nævnt. Når vi snakker landsbyer, så håber jeg bare, at vi også indtænker ældre med handicaps og handicappede, som bliver demente.

Birgit Skovgaard (Maren Spliid Gruppen): Demente borgere er dem, der kræver det allerdygtigste personale. Derfor giver det god mening at samle demente i en demenslandsby. På alle plejehjem er normeringen skrantende. Jeg tror ikke, der er nogen her, der ønsker en tur på plejehjem. Jeg synes ikke, vi kan være bekendte at levere sådan et sidste sted til vores medborgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
HH Elite

Danskerne overraskede alt og alle

Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce