Annonce
Horsens

Video: Endelave-færgen fik buldrende besøg fra oven

Den store redningshelikopter dukkede tirsdag formiddag op over Endelavefærgens dæk. Foto fra video: Morten Mørk-Jensen
En af flyvevåbnets store "fugle" var kaldt til Horsens Fjord på grund af falsk alarm. Redningsmandskabet øvede sig på færgen i stedet.

Horsens: Normalt er det fortrinsvis måger, der svæver over Endelave-færgen, når skibet fragter folk frem og tilbage mellem fastlandet og den lille ø. Tirsdag formiddag var det imidlertid en væsentligt større "fugl", der fløj ind over dækket.

En af flyvevåbnets redningshelikoptere, en model EH-101, dukkede pludselig op og gav passagererne en oplevelse ud over det sædvanlige, da den gennemførte en spontan øvelse.


Det er jo en stor maskine, så det var sjovt at opleve.

Morten Mørk-Jensen


Skibsfører på Endelave-færgen Morten Mørk-Jensen fortæller, at helikopteren først på dagen egentlig var blevet kaldt til farvandet på grund af en alarm om en kæntret jolle inde i Horsens Fjord.

Annonce

Færgen blev træningsmål

Alarmen blev relativt hurtigt afblæst, da det viste sig, at der alligevel ikke var folk i vandet, som skulle reddes. På det tidspunkt var helikopteren imidlertid allerede nået frem, og i stedet for at returnere til basen efter en forgæves tur besluttede mandskabet sig for at træne sine færdigheder i redning fra skibsdæk.

Endelave-færgen, der var på vej til Snaptun og også havde tilbudt sin hjælp i eftersøgningen i Horsens Fjord, blev et oplagt trænings-mål.

- Lige da vi var ved Hjarnø Sund, kaldte piloten os på radioen og spurgte, om han måtte sætte et par mand på dækket og hive dem op igen. Det gav jeg ham lov til, forklarer Morten Mørk-Jensen, som overværede manøvren med en vis begejstring.

- Det er jo en stor maskine, så det var sjovt at opleve, siger skibsføreren, som én gang før har fået besøg fra oven, mens han stod ved roret.

Annonce

Henter typisk de syge på øen

Det var på en tur fra færgens dok i Assens op gennem Lillebælt, hvor redningshelikopter-mandskab også skulle øve. Heldigvis har færgen aldrig måttet tilkalde assistance til ægte farlige situationer på vandet, fortæller han.

- De gange, hvor det har været aktuelt, har vi ikke nået at sejle fra Endelave, og så har helikopteren kunnet lande på øen i stedet, forklarer Morten Mørk-Jensen og uddyber, at færgepersonalet faktisk helst ikke tager alvorligt syge mennesker ombord.

EH-101

Forsvaret.dk skriver om EH101-helikopterne:

- EH101 Merlin er Flyvevåbnets redningshelikopter samt helikopter til taktisk troppetransport.

- Flyvevåbnet anvender primært de i alt 14 danske EH101-helikoptere som redningshelikoptere og til taktisk transport af soldater, men helikopterne kan også indsættes til andre transportopgaver eller til støtte for politiet.

- Redningsopgaven omfatter ud over egentlige redningsoperationer også eftersøgninger, primært over vand, samt transport af patienter fra de mindre øer til hospitaler på fastlandet eller de større øer. 

- Vi er en time om at sejle over, så hvis der er brug for det, beder vi lægen om at kalde en helikopter til øen i stedet, for det er os, der har ansvaret for folk ombord, konstaterer skibsføreren, som dog kan glæde sig over, at flyvevåbnets folk er klar, hvis behovet for hjælp alligevel skulle opstå på åbent hav; tirsdagens øvelse gik øjensynligt, som den skulle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Skuddræbt kvindes kolleger i mindeord: Vi savner hendes hjertevarme, smil, latter og dejlige humor

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce