Annonce
Østjylland

Video-duo slår til igen: Stor hæder til århusianske kunstnere

Hanne Nielsen (tv) og Birgit Johnsen ved en del af deres udsmykning på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Foto: Kim Haugaard
Hanne Nielsen & Birgit Johnsen får 175.000 kroner fra Ny Carlsbergfondet.

AARHUS: De to århusianske kunstnere Hanne Nielsen & Birgit Johnsen har fået en fornem hæder. De har netop modtaget Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat 2020 på 175.000 kroner. Legatet blev uddelt ved fondets årlige prisfest på Ny Carlsberg Glyptotek. Aarhus-parret laver især videokunst.

Også billedkunstner Peter Linde Busk fik dette legat, mens direktør på Designmuseum Danmark, Anne-Louise Sommer, blev hædret med Carl Jacobsens Museumsmandslegat.

Medlem af Ny Carlsbergfondets bestyrelse Morten Kyndrup sagde ved overrækkelsen:

- Når Hanne & Birgit gør noget, går de all in. Et tidligt videoværk, hvor de to kunstnere river løg, er på mange måder typisk for deres arbejde. En helt banal handling bliver til noget fuldstændig påtrængende. Til et rum, man ikke havde set komme. Det kommer til at virke på én gang stærkt og fandenivoldsk. Og samtidig skrøbeligt og sanseligt.

Hanne Nielsen & Birgit Johnsen er repræsenteret på det århusianske kunstmuseum Aros, hvor de også har haft store udstillinger. De har blandt meget andet også udsmykket en del af det nye Aarhus Universitetshospital i Skejby. Blandt de nyeste udsmykninger er også et værk på Hospice Djursland.

De to er før blevet hædret mange gange. I 2016 modtog de for eksempel det meget store Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen-Legat på 750.000 kroner, og i 2017 modtog de Eckersberg Medaljen fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Når Hanne & Birgit gør noget, går de all in.

Morten Kyndrup, formand for Ny Carlsbergfondet

Legatet og kunstnerne

  • Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en faglig reception i Festsalen på Glyptoteket. Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats i det danske kunst- og museumslandskab.
  • Hanne Nielsen og Birgit Johnsen er begge uddannet ved Det Jyske Kunstakademi og har siden 1993 arbejdet sammen. Deres arbejde indbefatter video, installationer, dokumentar og fotografi og kredser ofte om stereotyper, køn og tilsyneladende banale hverdagssituationer. Ofte sat på spidsen i groteske og humoristiske scenarier, som en slags parodi på den moderne tilværelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Corona er en gave til Madam Bach

Danmark

Live: 637 coronapatienter dør i Spanien på et døgn

Annonce