Annonce
Østjylland

Viceborgmester i Aarhus Byråd strøg i Folketinget

Der var gruppekram til Camilla Fabricius (midt) fra kampagnestaben: Malthe Emil Vestergaard, Erik Rasmussen, Julie Marker og Uffe Fabricius, da det stod klart, at hun havde fået plads i Folketinget. Foto: Axel Schütt
Camilla Fabricius (S) røg direkte ind i Folketinget med over 6.500 personlige stemmer. Nu får psykiatrien en stemme, lover den hidtidige viceborgmester i Aarhus Byråd.

AARHUS: - Camilla du er fucking blevet valgt. Den er hjemme. Du skal i Folketinget, lyder det bramfrit fra kampagnelederen i en have i Viby torsdag aften kort efter kl. 19, da Aarhus har fået talt de personlige stemmetal op.

Kampagneleder Julie Marker giver det nyvalgte folketingsmedlem Camilla Fabricius en krammer, og hendes pressechef Malthe Emil Vestergaard, kampagnehjælper Erik Rasmussen og Camillas far, Uffe Fabricius, som hun deler hus med, går med i et gruppekram.

6.506 personlige stemmer fik den læreruddannede 47-årige byrådspolitiker fra Aarhus. Dermed sætter hun sig solidt på den fjerde af Socialdemokratiets syv mandater i Østjylland. Flest stemmer fik den tidligere borgmester og minister Nicolai Wammen med 23.427 stemmer - en fremgang på 10,8 procent selv om Socialdemokratiet samlet gik tilbage med godt 4 procent i Aarhus.

- Nu får vi den tredje kandidat fra Aarhus i lang tid. Det er rigtigt godt for Aarhus, mener smed og altmuligmand Erik Rasmussen.

Et fast dagsorden

Hovedpersonen selv glipper med øjnene bag de runde sygekassebriller. Hun har fået 2.204 stemmer uden for Aarhus Kommune og de resterende 4.300 stemmer i kommunen. For eksempel fik hun 479 stemmer i Skanderborg og 522 i Horsens.

- Det er ikke fordi jeg har ført valgkamp der. Så jeg tror, det er fordi jeg har noget væsentligt at byde på. Jeg har sat psykiatrien på dagsordenen, ligesom jeg er grøn og økologisk, siger Camilla Fabricius.

Hun har fået mange henvendelser fra borgere, der gerne vil fortælle deres historie om psykiatrien og håber på hjælp.

- Jo flere jeg taler med, jo mere kommer det til at betyde, og jeg kan godt se, at mange opfatter mig som et talerør ind i Folketinget på psykiatriens vegne, forklarer hun.

Annonce

Fravalgt i byrådet

I Aarhus Byråd har hun især arbejdet for et bredt samarbejde om den grønne dagsorden med andre partier. Men hun gik med et forslag sammen med Radikale og Alternativet om plantebaseret mad i de århusianske institutioner for langt for borgmesteren, der trak forslaget tilbage.

Ved kommunalvalget i 2017 fik hun 2.543 personlige stemmer - men alligevel var det Kristian Würtz med 750 færre stemmer, borgmesteren foretrak som fortsættende rådmand. Camilla Fabricius blev betalt med viceborgmesterposten, og blev formand for økonomiudvalget i stedet.

Med dit kanonvalg nu er det vel et tak for sidst til dem, der ikke troede på dig i byrådet?

- Det er dine ord, lyder det afvæbnende fra Camilla Fabricius, der ifølge partiets regler nu skal udtræde af byrådet.

- Jeg skal lige snakke med Jacob Bundsgaard om jeg skal søge orlov eller helt trække mig, siger Camilla Fabricius, der allerede torsdag skal til gruppemøde i Folketinget, så arbejdet går i gang med det samme.

Som suppleant i byrådet indtræder i stedet Ali Nuur, der også tidligere har siddet i byrådet.

Socialdemokratiets stemmesluger Nicolai Wammen glæder sig over valget til både Camilla Fabricius og Jens Joel og erklærer sig både glad og ydmyg over det styrkede mandat, han selv får med sig med flest stemmer i Østjylland og sjetteflest i hele landet.

Annonce
Horsens For abonnenter

'Utilgiveligt' og 'under al kritik': Padelcenter og kulturtilbud kunne have sluppet for en uges nedlukning - men ingen fik det at vide

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Annonce