Annonce
Østjylland

Viby-elever på bakteriejagt fandt en helt ny art

De nye bakterier kan blandt andet bruges til at lave probiotika til forbedring af menneskers tarmsystemFoto: Morten Dueholm

Under et stort, landsdækkende eksperiment er der dukket nye arter af bakterier op. Blandt andet i Viby.

VIBY: Bakterier. De her små væsener, som alligevel kan lave så meget ballade eller i lige så høj grad hjælpe os, afhængig af lige hvad for en af slagsen, der er tale om. Og så er de i fokus i "Masseeksperiment 2018", hvor gymnasie-elever over hele landet samler prøver fra planter i jagten på netop bakterier. Og det har givet pote i år - rigtig meget pote.

Blandt andet på Viby Gymnasium fandt eleverne nemlig helt nye bakteriearter - 10 af slagsen er det blevet til på landsplan - og det overstiger langt forventningerne, siger Mads Bjørnvad, der er afdelingsleder hos Novozymes, som sammen med Industriens Fond og Arla står bag Masseeksperiment 2018.

- Håbet var at finde mindst 1 ny bakterieart. Fundet af hele ti nye arter er langt over forventning. Resultatet skyldes især, de mange skoleelevers systematiske og grundige indsamling af prøver, siger han, og glæder sig over at have haft så mange prøver at arbejde med.

- Vi har aldrig før haft mulighed for at arbejde med så stort et antal unikke prøver indsamlet med en sådan geografisk spredning. Vi har simpelthen lavet det mest omfattende øjebliksbillede af Danmarks naturligt forekommende mælkesyrebakterier nogensinde, siger Mads Bjørnvad.

Den bakterieart, som eleverne i Viby fandt frem til, har fået det mundrette navn Leuconostoc sp. nov. # 1. Netop den bakterie dukkede op 35 forskellige steder i Danmark under Masseeksperiment 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny tennis-dille på vej: Sådan har kommunen fordelt 900.000 kroner til nye faciliteter

Annonce