Annonce
Biler

Vi tester: Skoda blander bilklasserne - især denne dieselversion er relevant

Vi tester dieselversionen med 115 hk og automatgear, som der er en særlig attraktiv pris på for tiden. Foto: Jens Høy
Skoda Scala er et frisk pust i klassen for familiebiler. Et miks, der viser, at familiebil ikke behøver at være ensbetydende med højde og SUV-tendenser.
Annonce

Kan du huske den klassiske stationcar?

Den var praktisk og rummelig, men er i dag sat i skammekrogen af SUV'er, der skal sende signaler om dynamisk livsstil.

Skoda Scala er til de kunder, der bare synes, at en højbenet SUV er for meget, og som savner en anden tilgang til familiens bil. Ikke nødvendigvis en klassisk stationcar, men en bil, der kombinerer plads, design og komfort i en ny indpakning, og som ikke er en SUV.

Måske kunderne ikke orker en så højbenet bil, med hvad deraf følger af stivhed for at kompensere for et højere tyngdepunkt. Det er til de kunder, Skoda har skabt Scala på en udvidelse af den platform, der bærer biler som VW Polo og Seat Ibiza.

Skoda Scala er en stor bil og hele 10 centimeter længere end en Golf, som er en direkte konkurrent.

SKODA SCALA AMBITION

Motor: 4-cylindret 1,6-liter TDI.

Gear: 7-trins automatgear.

Forbrug: 19,6 km/l.

Pris: Fra 229.000 kroner.

Testbilen var udstyret med Bolero Radio, dynamisk fartpilot, Fuld LED-forlygte med drejelys, parkeringssensorer for og bag samt Smartlink.

Annonce

Komfort og udstyr

I mit første møde med Scala er jeg pr. refleks lidt mistroisk. Hvad skal bilverdenen med en bil, der mest af alt er en kompakt bil, men efterhånden, som testugen skrider frem, og kilometerne finder vej i kroppen, bliver jeg mere og mere glad for Scala.

Bilens absolut bedste side er komforten. Scala fjedrer harmonisk med fokus på komfort. Den er godt støjdæmpet, og mulighederne for udstyr er næsten overvældende. Samtidig ser den godt ud, for den ligner ikke rigtig noget andet. På en gang lidt stationcar krydret med kompaktbil i skarpe linjer.

Ingen ny Skoda uden en eller anden lille praktisk detalje. Sådan har det været med alle nye modeller, og i Scala er den lille praktiske nyhed en krave til beholderen for sprinklervæske. På den måde spilder man ikke en dråbe, når man hælder fra en stor dunk.

Annonce

Maskinen brummer blødt i baggrunden

Testbilen er med 1,6-liters diesel og 115 hk koblet til automatgear. Diesellyden er kun påtrængende ved kraftig acceleration. Resten af tiden brummer maskinen blot blødt i baggrunden af lydbilledet.

Det officielle forbrugstal er 19,6 km/l, og vi nåede 20 km/l uden at køre specielt økonomisk. Prisen er 229.000 kroner, hvilket er fordelagtigt i forhold til den tilsvarende 1,0 benzin med 115 hk og automatgear, der koster 240.000 kroner.

Vi kører Scala med Ambition-udstyr, der tilbyder et godt forhold mellem udstyr og pris. Desuden har testbilen LED-lygter med drejelys og en større skærm som tilkøb.

Skærmens og bilens opkoblingsmuligheder er i topklasse, og betjeningen intuitiv. Sådan skal det gøres, og her kunne flere konkurrenter lære noget. Til gengæld kunne Skodas designere måske lære lidt om farver. Hvorfor skal interiøret være så sort og gråt, at det risikerer at skubbe en chauffør på nippet til en vinterdepression det sidste stykke ud over kanten?

Vi er også uforstående over for, at Skoda stadig har en stilk på venstre side af rattet til bilens adaptive fartpilot. Den bør sidde på rattet, for så er den nemmere at betjene.

På den lange liste af positive egenskaber i Scala er sæderne, som støtter de rigtige steder, og som tilbyder en tilpas lang siddeflade. Bagsædet er traditionelt et vigtigt sted for Skoda-købere, og her kan ingen klage. Det samme gælder bagagerummet, der er på over 460 liter.

Skoda Scala er en stor og rummelig hatchback i Golf-klassen, især møntet på dem, der ikke ønsker sig en SUV. Foto: Jens Høy
Annonce

Konklusion

Skoda Scala byder på masser af muligheder for udstyr. Den er rummelig som få biler og er et godt alternativ som familiebil til dem, der ikke orker en høj SUV.

Priserne kan forekomme i den høje ende, men denne dieseludgave giver meget bil for pengene.

Interiøret deler Scala med den nye Kamiq, og det hele er let at betjene. Foto: Jens Høy
Der er masser af plads i bagagerummet. Foto: Jens Høy
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Indbrud på landejendom

Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce