Annonce
Horsens

- Vi strejker også for alle vores kære, som får brug for en sygeplejerske

Sygeplejersker var trommet sammen på Langelinie på strejkens 19. dag i kampen for bedre løn og forhold. Foto: Mette Graugaard
Bedre løn- og arbejdsvilkår skal være med til at sikre, at der i fremtiden er sygeplejersker nok til at hjælpe os alle, når behovet opstår, siger strejkende sygeplejersker.

Horsens: Sygeplejerskernes kamp er en kamp til gavn for alle, der får brug for en sygeplejerske.

Det fortæller sygeplejerskerne Anne Vistisen og Dorthe Royal, to af de strejkende sygeplejersker, som onsdag brugte eftermiddagen på Langelinje sammen med 100-150 andre i en aktion som led i den landsdækkende strejke.

- Hvis vi skal tiltrække unge til sygeplejestudiet og holde på erfarne sygeplejersker, skal løn og arbejdsforhold være bedre.

Annonce

De to oplever, at strejken desværre drukner i fodbold, Tour de France og det faktum, at det er meget få sygeplejersker, der reelt strejker. Det gælder 10 procent.

- Fordi vi ikke kan undværes i vores dødsensvigtige arbejde, konstaterer Anne Vistisen.

Samme løn som lærerne

- Den danske model passer dårligt til sygeplejefaget. To ud af fem har danskere har ikke taget stilling til vores strejke, så vi skal virkelig gøre opmærksom på os selv, siger Niels Jørgen Nielsen, sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant på Regionshospitalet Horsens.

Han ønsker et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som er årsag til, at sygeplejerskernes grundløn er væsentlig ringere end for eksempel lærernes, selv om uddannelserne er lige lange.

- Vi skal have samme grundløn som andre med samme uddannelseslængde. Det skal vi have lovning på inden for en overskuelig årrække, og det skal politikerne på Christiansborg beslutte, for det var dem, der vedtog tjenestemandsreformen, siger fællestillidsrepræsentanten.

Annonce

Vi kan ikke afløses

Anne Vistisen fortæller om et fag, hvor kompetencer og opgaver ligger langt fra 1969. En række opgaver, som læger tidligere stod for, er i dag sygeplejerskernes opgave. Patienterne er mere syge og komplekse, så de faglige krav til sygeplejen er øget voldsomt.

- Vi kan ikke afløses af en ufaglært, ligesom børn oplever i skolen, når en ufaglært er vikar for læreren, og der bare bliver sat en film på, siger Anne Vistisen.

- Mange tror altid, det er lægerne, der står forrest. At vi er lægens højre hånd. Men når jeg for eksempel bedøver patienter, er det sammen med en anden anæstesisygeplejerske - ikke en læge, siger Dorthe Royal.

Annonce

Det vil ramme vores kære

Anne Vistisen og kollegaen Dorthe Royal frygter, at det vil gå ud over alle, der får brug for en sygeplejerske i fremtiden, hvis løn- og arbejdsvilkår ikke løftes.

- I 2025 vil der mangle 6000 sygeplejersker, og færre søger ind på uddannelsen. Mange kompetente sygeplejersker forlader faget. Hvis pårørende føler sig presset nogle steder i dag, fordi de selv skal dosere medicinen til deres forældre eller kære under strejken, så bare vent. Det bliver hverdag for alle, hvis lønnen og vilkårene ikke løftes.

Dårligere bemanding handler ikke bare om graden af service. Det handler om liv og død.


Vi taler i dag om weekendeffekten, fordi det er kendt viden, at flere patienter dør, når bemandingen er dårlig. Sker der ikke noget, så bliver det weekendbemanding hver dag.

Anne Vistisen


- Vi taler i dag om weekendeffekten, fordi det er kendt viden, at flere patienter dør, når bemandingen er dårlig. Sker der ikke noget, så bliver det weekendbemanding hver dag, lød det også fra Anne Vistisen, da hun satte ord på, hvorfor det er vigtigt for hele samfundet, at sygeplejerskernes forhold forbedres.

- Det handler om vores allesammens kære.

100-150 sygeplejersker og støtter lyttede onsdag eftermiddag til taler, musik og sang på Langelinie som led i sygeplejerskernes landsdækkende strejke. Foto: Mette Graugaard
Sig det med et skilt. Foto: Mette Graugaard
Annonce
Horsens For abonnenter

Grønt lys til lovligt gaderæs: Horsens Kommune afsætter 1,2 millioner kroner til etablering af streetracebane

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Sport

Han sprang ud som HIC's nye guldfugl: Angrebsspillet fungerede næsten til perfektion i premieren, men det er ikke nødvendigvis kun positivt

Erhverv For abonnenter

Sengeproducent leverer million-resultat: I vores mest optimistiske scenarier havde vi ikke forudset en så voldsom vækst

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Horsens

80-årig kvinde måtte reddes op: Faldt ned ad skrænt

Annonce