Annonce
Kultur

Helle Thorning-Schmidt på Køn: Det er sjovere at være nysgerrig på, hvad de yngre generationer snakker om

Helle Thorning-Schmidt besøgte museet Køn til en snak om sin nye bog "Blondinens betragtninger". Den gamle byrådssal på museet var fyldt, der var plads til 100 gæster og flere måtte afvises i døren. Her sammen med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch. Foto: Karin Skipper-Ulstrup
Der var plads til 100 gæster i den gamle byrådssal på museet Køn, men langt flere havde håbet på at lytte med, da den tidligere statsminister kiggede forbi til en kort snak om feminisme, metoo, køn og så selvfølgelig hendes nye bog "Blondinens betragtninger".

AARHUS:  Unge kvinder udgjorde langt den største gruppe blandt publikum, der dog også talte mænd, babyer og modne kvinder - flere med Thornings lyserøde bog i hånden, klar til den efterfølgende signering og selfie-seance.

Museets direktør, Julie Rokkjær Birch, introducerede landets første kvindelige statsminister og trak tråde tilbage i tiden, til dengang Dagmar Petersen i 1909 indtog selvsamme rum, som den første kvinde i Aarhus Byråd.

- Jeg har den dybeste respekt for nogle af de kvinder, der dengang rakte hånden op og sagde, vi har også en stemme, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Annonce

De seneste år har kønsdebatten taget fart, og der er sket meget, siden hun tiltrådte som statsminister for ti år siden.

-  Der er sket noget, i måden man dengang talte om mig og andre kvinder, til i dag. Forhåbentlig har jeg selv været med til at nedbryde glaslofter, så de kvinder, der er kommet efter mig, ikke oplever at blive talt om, som jeg gjorde, sagde dagens prominente gæst, der i sin tid i Europaparlamentet blandt andet fik øgenavnet "Gucci-Helle" på grund af sin håndtaske.

Man skal spørge sig selv, om man tror, man har forstået det hele, eller om de unge kan bidrage med noget nyt og udvide ens eget perspektiv.

Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister

Helle Thorning-Schmidt, der har været feminist siden hun var 12 år, har med bogen spurgt sig selv, hvilke fordomme hun havde at bryde ned, når det kom til feminisme.

- Det er vigtigt, at vi hver især kigger indad og spørger, hvilke fordomme har jeg? Samtidig kræver forandringen også, at vi får mændene med i diskussionen, sagde hun og fortsatte:

- Mange, særligt mænd, siger: Åh, nu orker vi ikke høre mere om metoo og feminisme. Min pointe er, at feminisme kan ikke gå for vidt. For jo mere vidt den går, jo mere frihed får vi alle sammen. Ligesom kvinderne de seneste 10 år har fået et større rum at være kvinder i, skal mændene også kunne være mænd i en bredere forstand. Hvis vi tør gå den vej, ender det med fed, fed lykke til alle, sagde Helle Thorning-Schmidt, der ser bogen som brobygning mellem generationer.

Generationskløft

For netop kønsdebatten bliver ofte en kampplads mellem generationer, hvilket Julie Rokkjær Birch selv oplevede, da museet for et lille års tid siden skiftede navn til Køn.

- Min oplevelse er, at de unge er længere fremme og langt mere avantgarde i deres opfattelse af køn, sagde 54-årige Helle Thorning-Schmidt, der har to voksne børn på 20 og 25 år.

Derfor handler det om at være åben for andre holdninger og livssyn, selv om man er midt i livet.

- Man skal spørge sig selv, om man tror, man har forstået det hele, eller om de unge kan bidrage med noget nyt og udvide ens eget perspektiv. Med alderen har jeg besluttet mig for, at det er federe og sjovere at være nysgerrig på, hvad de yngre generationer snakker om og går op i. På den måde er det i høj grad mine børn, der opdrager mig, og ikke omvendt, sagde Helle Thorning-Schmidt, der også indrømmede, at hun indimellem fandt de nye kønsbegreber svære.

- Bogen er en perspektivering af, hvordan det var for ganske kort tid siden og en fejring af, hvor langt vi er kommet, sagde Helle Thorning-Schmidt opm sin nye bog "Blondinens betragtninger", som hun fortalte om foran en fuld sal på museet Køn. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Både Steven og jeg har skullet lære rigtig mange ting. Det kan være svært, når nogle af børnenes venner er i transition, eller når vores yngste datter er non-binær, hvilket vil sige, at hun hverken identificerer sig med at være kvinde eller mand. Køn er en omskiftelig størrelse og jeg tror, at den meget binære opdeling mellem mænd og kvinder, er noget vi i fremtiden kommer til at kigge på, som noget der var engang, sagde Helle Thorning-Schmidt, der efter samtalen signerede bøger og fik taget selfies med et begejstret publikum.

Annonce

Rollemodel

Studiekammeraterne Astrid Witt Andersen og Freja Meng Birgertoft var nogle af dem, der gik hjem med den tidligere statsministers autograf i deres ny indkøbte bøger.

- Jeg har altid set hende som en positiv rollemodel og et forbillede i den politiske debat, sagde 22-årige Astrid Witt Andersen, der læser engelsk på Aarhus Universitet.

- Hun er en interessant stemme at følge i kønsdebatten, hvor hun blandt andet har talt om, at blive taget seriøst som kvinde i politik, uanset hvad man har på, sagde Freja Meng Birgertoft på 21, der også læser engelsk.

Astrid Witt Andsersen (tv) og Freja Meng Birgertoft (th) betragter Helle Thorning-Schmidt som en positiv rollemodel og et forbillede i den politiske debat. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

De to unge kvinder kunne tydeligt huske, da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som statsminister og beviste, at den post ikke kun var forbeholdt mænd.

- Jeg havde også en drøm om at blive statsminister. Helle Thorning-Schmidt gav plads til den kvindelige stemme i politik og åbnede op for den drøm, fortalte Astrid Witt Andersen.

- Det er fedt, at hun også kan være den stærke kvinde, men at hun gør det på en anden måde, end de kvinder, der er i politik nu. Hun har en fed stil, og skal ikke droppe det kvindelige udtryk, selv om hun er i et meget mandsdomineret politisk rum, mente Freja Meng Birgertoft, der glædede sig til at læse bogen.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt (f. 1966) er aktuel med bogen "Blondinens betragtninger".

Thorning blev 3. oktober 2011 Danmarks første kvindelige statsminister, en post hun bestred til 28. juni 2015.

Inden da sad hun i Europa-Parlamentet fra 1999 til 2004. Hun blev i 2005 medlem af Folketinget og var i perioden 2005 til 2015 partiformand for Socialdemokraterne.

Fra 2016 og indtil udgangen af maj 2019 var hun direktør for Save the Children International med hovedsæde i London.

Helle Thorning-Schmidt er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og MA i europæiske studier.

Hun har siden 1996 været gift med britiskfødte Stephen Kinnock og de har to døtre.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Flere må vente på ambulancen: Der mangler reddere

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce