Annonce
Læserbrev

Vi skal hylde vores faglærte talenter

Vi skal ikke tvinge nogen til at tage en erhvervsuddannelse, men undersøgelser viser, at både unge og deres forældre mangler viden om, hvad en erhvervsuddannelse i 2020 egentlig er.
Annonce

Læserbrev: Danmark har nogle af verdens dygtigste unge faglærte. Det kunne jeg konstatere, da jeg for et par uger siden besøgte årets DM i Skills i Bella Center.

Som formand for regionsrådet i Region Midtjylland vil jeg heller ikke skjule stoltheden over, at hele 18 af de 45 nyslåede danmarksmestre kommer fra erhvervsskoler i vores region.

Det er der god grund til at fejre. Men ikke kun fordi, de unge talenter i den grad fortjener vores hyldest. Også fordi de går forrest. De viser stolt og seriøst frem, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse i Danmark.

Det er der brug for at sætte fokus på.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slår fast, at Danmark i 2025 vil mangle 70.000 faglærte, hvis vi ikke lykkes med at tiltrække flere til erhvervsuddannelserne.

Det gælder alt fra sosu'er til maskinsnedkere. Og det kommer til at ramme både vores sundhedsvæsen og vores virksomheder hårdt, hvis vi ikke gør noget.

Derfor har de fem danske regioner kastet sig ind i kampen. Udover at støtte op om Skills-konkurrencerne finansierer vi sammen projektet "Dit Barns Fremtid".

Projektet klæder forældre på til at tale om uddannelsesvalg med deres børn, blandt andet via podcasten "Samtaler om uddannelse".

Dertil kommer en række store og små initiativer. I Midtjylland har vi f.eks. sammen med bl.a. erhvervsskoler og ungdomsuddannelsesvejledningen startet "EUD for alle", der sikrer, at flere får berøring med erhvervsuddannelserne.

Før det kom projektet "Smartskills", som vi i sidste uge fejrede afslutningen af på College 360 i Silkeborg. 3487 unge har deltaget i det projekt, og 769 af dem har indtil videre valgt at gå EUD-vejen.

Vi skal ikke tvinge nogen til at tage en erhvervsuddannelse, men undersøgelser viser, at både unge og deres forældre mangler viden om, hvad en erhvervsuddannelse i 2020 egentlig er.

Baseret på de første erfaringer med indsatserne ved vi, at mere opdateret viden om og større berøring med erhvervsskolerne kan være med til at knække kurven.

Derfor er jeg også både stolt og glad over den flotte indsats fra alle deltagerne ved DM i Skills 2020. En uddannelses-event af den kaliber skaber nemlig en unik platform for at fortælle den gode historie.

Derfor er det også helt rigtigt, at Region Midtjylland nu sammen med Børne- og Undervisningsministeriet, Herning Kommune, arbejdsgiverne og fagbevægelsen nu har budt på at få værtskabet for Euroskills til Herning i 2024 - europamesterskabet inden for håndværk, service- og industrifag.

Jeg krydser fingre for, at det lykkes. Samtidig vil jeg opfordre alle både unge og deres forældre, onkler og tanter til at overveje mulighederne i en af vores mange erhvervsuddannelser og til at besøge DM i Skills til næste år i Fredericia.

Anders Kühnau. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Horsens

Jonas Dal: AaB var bedre end os

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Kampen minut for minut: AC Horsens var nedspillet totalt og tabte trods fin slutspurt

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce