Annonce
Læserbrev

Vi mener, vort lillebitte land bliver hørt, når vi uddeler ros og ris

Der er i dansk kultur en understrøm af selvretfærdighed og selvglæde, der kan minde lidt om en sekt som Indre Mission.

Læserbrev: Det har i vide kredse forlydt, at præsident Trumps besøg i Danmark vil blive mødt med demonstrationer fra vort etablerede system.

Hvis man tror, at den slags vil afstedkomme reaktioner i Trumps hjemland, USA, er jeg bange for, man tager fejl.

Vort lille forstokkede monarki her i Nordeuropa har næppe flere indbyggere end bydelen Bronx i New York, og det er et åbent spørgsmål, hvor mange amerikanere der overhovedet ved, hvor på landkortet Danmark befinder sig.

Men man kan naturligvis altid gøre sig selv til grin. I 1980 skænkede det danske kongehus den rumænske diktator Ceaucescu elefantordenen.

Dette var en yderst pinlig brøler.

Der er i dansk kultur en understrøm af selvretfærdighed og selvglæde, der kan minde lidt om en sekt som Indre Mission.

Vi mener, vort lillebitte land bliver hørt, når vi uddeler ros og ris i et internationalt forum. Vi tror åbenbart, vi skal optræde som en skolemester, der skal diktere forhold i det store udland.

Vi skal passe meget på, vi ikke igen gør os pinligt bemærkede, som da vi tildelte Ceaucescu elefantordenen.

Børge Fruelund Jensen. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce