Annonce
Horsens

- Vi kan kun bruge de penge, vi har, én gang

Omkring 100 var mødt op, da sygehuset i Horsens tirsdag aften lagde lokaler til et vælgermøde med kandidater til regionsrådet i Region Midtjylland. Foto: Mette Mørk

Betalingsparkering, udlicitering og psykiatri til debat ved velbesøgt vælgermøde på sygehuset i Horsens.

Horsens: Patienter og besøgende på Regionshospitalet Horsens skal nok ikke gøre sig håb om, at det igen bliver muligt at parkere gratis ved det lokale sygehus.

I hvert fald var der enighed blandt stort set samtlige af de 13 regionsrådskandidater, der tirsdag aften sad i panelet til vælgermøde på sygehuset forud for valget til regionsrådet 21. november: Der er simpelthen ikke penge til at gøre parkeringen gratis.

Anders Kühnau (S) slog fast, at det er et samlet regionsråd, der står bag beslutningen om at indføre betalingsparkering ved det lokale sygehus.

- Og jeg synes sådan set også, det er OK. Vi kan kun bruge de penge, vi har, én gang. Og vi har valgt at bruge dem på at forbedre sygehuset til gavn for patienter og ansatte, sagde han, mens den konservative Nicolaj Bang mente, at spørgsmålet er et "klassisk hvad vil du helst"-dilemma.

- At der er betalingsparkering betyder, at der er parkeringspladser at få, slog han fast.

Netop spørgsmålet om betalingsparkering kom til at fylde meget på vælgermødet.

Leif Kristiansen, der er patientkonsulent på sygehuset, fortalte, at betalingsparkeringen fylder så meget for patienterne, at det nærmest skygger for den gode behandling, de får her på stedet. Hvad vil I gøre ved det, spurgte han panelet på 13 regionsrådskandidater.

Dansk Folkepartis Steen Thomsen bød hurtigt ind.

- Der skal være gratis parkering. Det er simpelthen ikke rimeligt, at hverken patienter eller ansatte skal pålægges den udgift, mente han.

Men Steen Thomsen endte med at stå stort set alene med det løfte. Ingen af de andre politikere kunne nemlig anvise, hvordan regionen skal kunne finde de penge, det vil koste at lade patienterne parkere gratis.

- Det handler om, om vi vil tilbyde patienterne enestuer eller gratis p-pladser. Jeg vil helst bygge enestuer, sagde SF'eren Jacob Klærke, som fik opbakning til det synspunkt fra både den radikale Hanne Roed og Venstres Carsten Kissmeyer, som undrede sig over, at spørgsmålet fyldte så meget.

- I min optik er det et meget lille problem i forhold til, hvad vi ellers står med, sagde han.

De sad i panelet

Anders Kühnau (Socialdemokratiet)

Hanne Roed (Radikale Venstre)

Nicolaj Bang (Det Konservative Folkeparti)

Jan Sort (Nye Borgerlige)

Jacob Isøe Klærke (Socialistisk Folkeparti)

Johnny Heimann (Liberal Alliance)

Fridtjof Stidsen (Kristendemokraterne)

Steen Thomsen (Dansk Folkeparti)

Peter Møller Andersen (Psykiatri Listen)

Niels E. Christensen (Kommunisterne)

Carsten Kissmeyer (Venstre)

Else Kayser (Enhedslisten)

Karina Enggaard (Alternativet)

Anders Kühnau (S) var nærmest på hjemmebane på sygehuset i Horsens. Han bor i Stensballe. - I gør det godt, men I er udsat for et kæmpe pres, sagde han til de mange fremmødte sygehusansatte. Foto: Mette Mørk
Annonce

- Der er ikke styr på psykiatrien

Knap 100 havde taget imod sygehusets tilbud om at komme til vælgermøde, og det betød, at Den Blå Café på sygehuset var fyldt til nærmest sidste plads.

Og efter en længere snak om betalingsparkering var der også tid til at vende regionens indsats på psykiatriområdet. Her indtager Region Midtjylland en bundplacering, bl.a. når det gælder antallet af bæltefikseringer, som er på et meget højt niveau.

- Nogen skal styre psykiatrien. Der er i hvert fald ikke styr på den nu, konstaterede Peter Møller Andersen, der ud over at være kandidat for Psykiatri-Listen også er speciallæge i psykiatri.

Han efterlyste flere penge og flere hænder. Et ønske, som flere politikere nikkede ja til.

- Vi skal sikre flere hænder. Men vi skal også sikre en bedre sammenhæng mellem det arbejde, der bliver gjort i regionen, og det kommunen gør. Kommunerne skal kunne løfte opgaven, sagde Hanne Roed (R).

Og Enhedslistens Else Kayser mente, at temaet skal på dagsordenen landspolitisk.

- Det her område trænger til et løft, konstaterede hun.

Det sagde de også

Peter Møller Andersen (Psykiatri-Listen): Jeg vil meget nødig undvære mine sosu-assistenter. De er erfarne, og de kan løfte rigtig mange opgaver i psykiatrien.

Karina Enggaard (Alt.): Meget fungerer ikke, men jeg synes, vi skal blive meget bedre til at lære af, hvad der fungerer.

Nicolaj Bang (K): Jeg vil gerne være regionsrådsformand. Vi skal løfte en stor arv efter Bent Hansen, og det kan vi kun, hvis vi ikke arbejder i de traditionelle blokke.

Anders Kühnau (S): Jeg vil simpelthen ikke være med til at finde de penge, der skal betale for gratis parkering, et andet sted. De skal ikke gå fra byggeri.

Jacob Klærke (SF): Et hospital er ikke en fabrik. Og derfor kan og skal vi ikke udlicitere f.eks. rengøringen.

Hanne Roed (R): Sygehusvæsenet er en følsom mekanisme. Sundhedspolitik er kompliceret. Måske er der noget på området, der kan udliciteres, men ikke kerneopgaverne, og man skal godt nok passe på.

Steen Thomsen (DF): Sygehusdrift bør ikke udliciteres. Der er masser af skræmmeeksempler på, hvor galt det kan gå. Vi skal være store nok til at løfte opgaven selv.

Johnny Heinmann (LA): Selvfølgelig skal kvaliteten være i orden. Men vi skal kigge os omkring og se, om vi kan få fornuftig inspiration på det private område. Der kan være mange penge at hente.

Else Kayser (Enhl.): Jeg tror, jeg har fået 20 p-bøder på Horsens Sygehus, og jeg kan godt forstå, at patienter til akutvagten bliver sure over at skulle betale. Vi skal have set på, hvordan man kan komme hertil uden en bil.

Niels E. Christensen (Kommunisterne): Det stresser, at man ikke kan få en gratis p-plads. De penge må findes.

Fridtjof Stidsen (KD): Vi vil gerne have en person til at følge patienterne. Vi tror, det kan forhindre genindlæggelser, og så vil vi gerne styrke hospice-området og de palliative teams.

Carsten Kissmeyer (V): Meget i regionerne er allerede udliciteret. Det gør det ikke dårligt.

Jan Sort (Nye Borgerlige): Vi skal forenkle strukturen i sygehusvæsenet. Vi er ikke så glade for supersygehuse.

Peter Møller Andersen er speciallæge i psykiatri og stiller op til regionsrådsvalget for Psykiatri-Listen. Han kunne fortælle om et stærkt presset psykiatriområdet. Foto: Mette Mørk
Annonce

Mere luft på de medicinske afdelinger

Også byggeriet af supersygehuse, en eventuel udlicitering af serviceopgaver fra sygehusene samt sosu-assistenternes fremtid på sygehusene blev vendt.

Og så spurgte en sygeplejerske til, hvad politikerne vil gøre ved det voldsomme pres på de medicinske afdelinger.

- Vi skal hjælpe jer med at skaffe jer mere luft. Vi skal ikke have patienterne ind og ud af sygehusene så mange gange, mente Carsten Kissmeyer (V).

- Det er jo en kendsgerning, at der bliver flere og flere ældre, og vi skal have kigget på, hvad vi gør ved dem. Skal de overhovedet ind på sygehuset? Eller skal vi rykke behandling ud til dem i stedet? Det skal vi se på, sagde Else Kayser (Enhl.), mens Anders Kühnau (S) ville gøre regionen bedre til at udnytte kapaciteten på tværs.

- Og så skal vi have stoppet yderligere sparekrav fra regeringen, slog Steen Thomsen (DF) fast.

Politikere fra 13 partier mødte op ved vælgermødet, hvor der både blev diskuteret betalingsparkering, udlicitering, sosu-assistenter og psykiatri. Foto: Mette Mørk
Repræsentanter fra FOA dannede en stille fakkelprotest foran indgangen til vælgermødet. Danmark for velfærd - nej til besparelser, stod der på de medbragte bannere. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Live: AaB får underkendt mål 

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce