Annonce
Horsens

Frygtede at blive slået tilbage, men nej: Flere fra udsatte boligområder er kommet i job under krise

Jobcenter Horsens' mobile afdeling i Sundparken har haft stor betydning for, at antallet af ledige i området er stærkt faldende, erfarer Lisbeth Torfing (til venstre), der her ses sammen med virksomhedskonsulent Lene Oddershede. Arkivfoto: Morten Pape
Mens ledigheden under coronakrisen er steget på landsplan, er den faldet i Sundparken, og den er stabil på Sønderbro.

Horsens: Allerede kort inde i coronakrisen kunne landets arbejdsløshedskasser konstatere, at krisen ville blive leveringsdygtig i flere fyresedler, end finanskrisen var i slutningen af 00'erne.

En udvikling, man i Horsens Kommune frygtede, ville rive tæppet væk under de positive takter, der de seneste år har udspillet sig i Sundparken, hvor flere er kommet i job.

Nu kan kommunen konstatere, at det ingenlunde har vært tilfældet, tværtimod.


Vi havde frygtet, at ledighedssituationen i Sundparken og Sønderbro ville blive slået tilbage, men det er ikke sket. Den positive kurve er fortsat.

Lisbeth Torfing (EL)


Sundparken har således færre ledige nu, end området havde 3. marts 2020, kort inden Danmark blev lukket ned.

- Vi havde frygtet, at ledighedssituationen i Sundparken ville blive slået tilbage, men det er ikke sket. Den positive kurve er fortsat, siger Lisbeth Torfing (EL), formand for kommunens udvalg for beskæftigelse og integration.

3. marts 2020 var der ifølge Jobcenter Horsens 203 borgere på offentlig forsørgelse med bopæl i Sundparken. Det tal steg i maj til 212, men ved kommunens seneste måling 4. september var tallet atter faldet til 172. Et samlet fald på 31 borgere siden 3. marts.

Annonce

Øget efterspørgsel på rengøring

Tanja Nyborg, direktør for uddannelse og arbejdsmarked i Horsens Kommune, har ikke en sikker forklaring på den positive udvikling.

- Vi kan kun gisne, men de arbejdsområder, som borgerne i de to boligområder er beskæftiget med, er tilsyneladende ikke så hårdt ramt af krisen, siger Tanja Nyborg.

- Omvendt har der eksempelvis være øget efterspørgsel på rengøring under krisen, og det er en type arbejde, som folk, der bor i områderne, formentlig gerne vil have, siger hun.

Også Sønderbro, som figurerer på regeringens liste over udsatte boligområder, og som omfatter de almene boligområder Axelborg, Mimersgade og Frejasgade, er kommet helskindet gennem krisen.

Her var der 3. marts 2020 221 ledige beboere ifølge Jobcenter Horsens. Et antal, der to måneder senere var steget til 251, men som ved seneste måling 4. september var tilbage på 221. Samlet set har beskæftigelsen således været stabil på Sønderbro under coronakrisen.

Annonce

90 færre ledige på to år

I Sundparken har ledigheden generelt været på retræte gennem de seneste to år, og det kan ifølge Tanja Nyborg og Lisbeth Torfing blandt andet forklares med det forhold, at der siden 2018 er blevet gennemført en fremskudt beskæftigelsesindsats i området. Det betyder, at jobcentret har rykket en mobil afdeling ud i Sundparken, hvor et tværfagligt personale knytter en tæt relation til beboerne.

Indsatsen skal bidrage til at højne beskæftigelsen og dermed bringe Sundparken tættere på exit fra regeringens ghettoliste.

Da den fremskudte beskæftigelsesindsats blev indledt, skulle antallet af ledige i området nedbringes med 110, før ledigheden i Sundparken ikke længere gjorde området aktuel for ghettolisten. Siden dengang er antallet af ledige nedbragt med 90.

Siden 1. januar har en lignende indsats fundet sted på Sønderbro, der figurerer på regeringens liste over udsatte boligområder. Også her er håbet at nedbringe antallet af ledige borgere.

Beskæftigelses- og integrationsudvalget har for nyligt besluttet at forlænge begge indsatser i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce