Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Vi er i gang med at forhandle en kontrakt: Skal vi have klausul om voldgift eller mediation med?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Min virksomhed er i forhandlinger om køb af et it-system fra en anden virksomhed, som vi generelt samarbejder en del med. I den forbindelse skal vi have udarbejdet en kontrakt, hvori vi får afklaret, hvordan vi skal håndtere en eventuelt tvist.

Modparten har i den forbindelse foreslået, at vi får indsat en voldgiftsklausul, men jeg er ikke helt skarp på, hvad dette reelt vil betyde for min virksomhed. Findes der nogen alternativer?

Svar

Annonce

Det er altid en god idé at få afklaret, hvordan en tvist skal håndteres, og dette skal I også helst få skrevet ind i kontrakten.

Med hensyn til dit spørgsmål vedrørende en voldgiftsklausul er der nogle forhold, som du skal være opmærksom på. Når man taler om købskontrakter mellem private virksomheder, vil vi som udgangspunkt anbefale en voldgiftsklausul, idet I derved har mulighed for at undgå offentligheden.

Ved afholdelse af en retssag ved de ordinære domstole vil offentligheden have fri adgang, hvorfor I ikke vil kunne holde forretningsforhold/-strategier hemmelige. Afholdelse af voldgift kan dog være økonomisk tungt for din virksomhed, samt det kan være med til at få skabt et svært standpunkt for jeres fremtidige samarbejde med modparten.

Hvis du ikke ønsker at gå direkte til voldgift, kan I forsøge med mediation. Mediation er en god mulighed, når tvisten opstår mellem parter, som gerne for eftertiden vil kunne have et godt og stabilt samarbejde, da I sammen skal blive enige om et forlig, og der derved ikke vil være en vinder eller en taber af udfaldet.

Mediation går i alt sin enkelthed ud på, at I antager en mediator, som skal være upartisk, og som derefter vil hjælpe med konfliktmægling. Mediatoren skal lede processen og bistå jer med en dialog, men mediator må dog ikke fremsætte forligsforslag eller vejlede jer om det sandsynlige udfald ved en eventuel voldgift.

Meditationen kan ofte afsluttes på en dag, hvorfor omkostningerne vil være betydeligt lavere end ved anlæggelse af en voldgiftssag. Der er dog altid den sandsynlighed, at mediation ikke vil føre til et forlig, hvorefter I derved vil være nødsaget til at anlægge en voldgiftssag og betale omkostningerne herfor.

Det kan således være en god idé at indsætte en klausul i kontrakten, hvor I forpligter jer til at starte med mediation. Såfremt dette ikke ender med et forlig, vil I derefter kunne anlægge en voldgiftssag.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce