Annonce
Odder

Veteraner: Tidligere udsendte blev hyldet i Odder

Den lokale afdeling af hjemmeværnet var repræsenteret med både fane og flere medlemmer i uniform. Foto: Søren E. Alwan
Den nationale flagdag for soldater, som har været udsendt på internationale missioner for Danmark, blev torsdag markeret ved kirkecentret.

Odder: Der findes ifølge Forsvaret ca. 60.000 veteraner i Danmark. 10-15 af dem blev torsdag eftermiddag hyldet ved en hyggelig sammenkomst i Odder Kirkecenter - og sammen dem, alle de som faldt.

Den stemningsfulde højtidelighed startede ved Odder Kirkecenter, hvor der ved centrets flagstang blev nedlagt en krans, inden borgmester Uffe Jensen (V) takkede de fremmødte eks-soldater for deres indsats. Efter et minuts stilhed gik deltagerne så til Odder Sognekirke for at deltage i en gudstjeneste.

- Det er femte år, at vi her i Odder hylder de udsendte, så nu kan vi kalde det en tradition. De første par år foregik det på rådhuset, men jeg synes kun, at dagen er blevet endnu mere betydningsfuld, efter at kirken, garderforeningen og hjemmeværnet er kommet med. Begivenheder som den her minder os om, at det nytter at være til stede ude i verden - og om, at vi skal påskønne de udsendtes indsats, sagde Uffe Jensen.

Flagdag for Danmarks udsendte

5. september er den officielle flagdag for Danmarks udsendte.
Flagdagen blev højtideligholdt første gang i 2009. Formålet med flagdagen er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af regering, Folketing eller en minister.
Flagdagen omfatter den samme personkreds som det nationale monument over Danmarks internationale indsats efter 1948.
Flagdagen er en anledning til at udtrykke anerkendelse for den fremragende og professionelle indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder.

De unge manglede

En af de tidligere soldater var Svend Østergaard, der var udsendt i Gaza i 1965-1966. Den aldrende soldat husker ikke missionerne som specielt blodige, og efterhånden er det rigtig mange år siden, han selv var afsted.

- Men derfor kan man godt hylde de mange yngre soldater, som har været afsted siden. Det er dog lidt ærgerligt, at der ikke er kommet flere yngre veteraner i dag, sagde han og henviste til, at de 10-15 tidligere udsendte ved dagens højtidelighed næppe har været i hverken i Afghanistan eller på Balkan - med undtagelse af Thomas Bjerre Olesen.

Det samme mener psykolog Karen Kjær Andersen, der er ansat i Hærens Veterancenter, og som deltog i højtideligheden, fordi hun bor i Odder.

- Jeg vil gerne være med til at hylde alle hjemvendte, og selvfølgelig havde det været dejligt, hvis der var dukket flere unge tidligere udsendte op. Men man skal også huske på, at 90 procent af alle hjemvendte har sluppet deres liv som udsendte uden men og i dag er i gang med et civilt liv med familie og et job. De havde måske ikke lige tid i dag, sagde hun.

Efter et minuts stilhed spillede en trompetist "The Last Post". Foto: Søren E. Alwan
Højtideligt var det, da flaget blev hejst. Foto: Søren E. Alwan
To tidligere udsendte nedlagde kransen ved kirkecentrets flagstang. Foto: Søren E. Alwan
- Jeg har dyb respekt for de soldater, som efter deres udsendelse har det svært, sagde borgmester Uffe jensen (V). Foto: Søren E. Alwan
15 piger, der går til konfirmationsforberedelse, havde valgt at deltage i højtideligheden og i den efterfølgende gudstjeneste. Foto: Søren E. Alwan
I Odder Kirkecenter og på rådhuset blev flaget hejst torsdag. Til gengæld manglede det både på Odder Brandstation og ved den lokale politistation. Foto: Søren E. Alwan
Hærens Veterancenter var også repræsenteret ved gudstjenesten i Odder Sognekirke. Foto: Søren E. Alwan
5. september, officiel flagdag for folk, der har været udsendt til krigzoner, blev i Odder markeret med blandt andet en gudstjeneste i Odder Sognekirke. Foto: Søren E. Alwan
Vibeke Døssing Rudebeck prædikede ved gudstjenesten i Odder Sognekirke. Foto: Søren E. Alwan
Der var ikke mange deltagere ved højtideligheden, men det gjorde den ikke mindre bevægende. Foto: Søren E. Alwan
Den officielle flagdag for folk, der har været udsendt til krigzoner, blev torsdag markeret med en højtidelighed ved Odder Kirkecenter. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce