Annonce
Østjylland

Venstre: Vi kan spare tid, penge og CO2-udslip ved flere møder på nettet

Gert Bjerregaard har som byrådsmedlem gode erfaringer de seneste uger med videomøder hjemmefra. Den arbejdsform forventer han sig meget af fremover - også efter corona-tiden. Privatfoto
Byrådsmedlem Gert Bjerregaard foreslår, at byrådet og kommunen gentænker måden at mødes på, når corona er drevet over. - Embedsmænd og politikere kan spare både tid og udgifter på at mødes mere på nettet frem for at køre i bil og flyve, mener han. Men kommunen er i gang.
Annonce

AARHUS: Vi skal i højere grad fremover holde møder på nettet i stedet for at flyve og køre i bil - også efter, at corona er drevet over.

Det mener et byrådsmedlem i Aarhus Byråd på baggrund af erfaringerne de seneste uger med videomøder i kommunen.

- Den måde vi holdt møder på før covid-19 skal gentænkes. Danmark og Aarhus har forandret sig, og vi tror i Venstre, at rigtig mange møder kan afholdes på digitale platforme og spare os for kolossale ressourcer - tid, penge og tusindvis af tons udslip af CO2, siger Gert Bjerregaard (V), der er gruppeformand for Venstre og medlem af blandt andet teknisk udvalg.

- Videomøder er en klar måde at effektivisere kommunen på. Vi er i gang og kan godt udvikle det mere, kommenterer Anders Winnerskjold. Foto: Axel Schütt
Annonce

V ønsker undersøgelse

Byrådet har tidligere vedtaget, at man kan effektivisere ved at holde flere digitale møder. Nu vil Venstre gerne have undersøgt mere systematisk, hvor stort potentialet er.

- Vi vil foreslå byrådet at få undersøgt, hvor mange møder i Aarhus Kommune, der kan afholdes virtuelt - både interne og eksterne møder. Aarhus skal gå forrest, når det gælder online-møder, mener Gert Bjerregaard (V).

Han er overbevist om, at kommunen kan spare rigtig mange flyrejser og bilture til gavn for kommunekassen og klimaet.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at den helt store gevinst ligger i de mange møder, vi holder internt i kommunen. Både mellem embedsmænd og mellem politikere og embedsmænd. Møderne kunne ofte med fordel holdes over nettet. Desuden kan man overveje, om borgmester, rådmænd og embedsmænd, som ofte flyver til København til møder i Kommunernes Landsforening, kunne erstatte en del af de ture med virtuelle møder.

Annonce

"En god oplevelse"

Han har selv deltaget i en del videomøder over nettet de seneste uger.

- Det er en god oplevelse og har været rigtigt effektivt, siger Gert Bjerregaard, der også er medlem af udvalget for sociale forhold og beskæftigelse og sidder i bestyrelsen for Aarhus Havn.

- Der er naturligvis forskel på møder - eksempelvis tror jeg ikke, at alle byrådsmøder og udvalgsmøder egner sig til møder på nettet, blandt andet fordi borgene skal kunne overvære byrådsmøder og have mulighed for at få foretræde for udvalgene. Men jeg mener bestemt, at vi skal se på mulighederne.

Annonce

S-ordfører er enig i målet

I Socialdemokratiet er politisk ordfører Anders Winnerskjold helt enig i intentionen i Venstres forslag.

- Jeg synes videomøder fungerer godt til mange møder, og jeg er overbevist om, at der er et rigtigt stort effektiviseringspotentiale i det. Men det er også noget, vi allerede arbejder med. Byrådet har tidligere vedtaget, at det er en måde at effektivisere på. Men jeg er enig i, at det kan anvendes meget mere.

Allerede i 2017 begyndte kommunen at udbrede digitale møder ved hjælp af Skype. De digitale møder sparer typisk medarbejdere for en halv times transport i gennemsnit. I mange tilfælde vil der spares en hel arbejdsdag, i andre kun en mindre transporttid. Det skriver borgmesterens afdeling til magistraten 30. marts i år i en opfølgning på flere effektiviseringsprojekter.

Annonce

Kraftigt opsving i videomøder

Helt aktuelt i lyset af covid-19 med deraf følgende mange hjemmearbejdspladser har kommunen taget Microsoft-programmet 'Teams' i brug i marts, og brugen af digitale møder i Aarhus Kommune har taget et kraftigt og uforudsigeligt opsving.

"Effektiviseringsgevinster bliver forventeligt langt større end antaget, og der følges derfor op på tiltaget," skriver borgmesterens afdeling. Derfor vil afdelingen nu sætte et arbejde i gang med at indrette flere kommunale mødelokaler med videoudstyr.

- Jeg tror, at vi alle oplever, at videomøde er meget nemme og med de bedre kameraer og lyd, der er i dag, er der heller ikke den samme teknologiskepsis mere, siger Anders Winnerskjold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce