Annonce
Debat

Venstre om budget for 2021: Vores skepsis viser sig nu at være fuldt berettiget

Carsten Clausen. Pressefoto

Læserbrev: Som modvægt til Socialdemokratiets skønmaleri af økonomi og budgetforlig, vil jeg tegne et mere realistisk billede af den økonomiske styring af kommunen.

Tidligere arbejdede kommunalbestyrelsen med budgetter, der muliggjorde årlige investeringer på 100 mio. kr.: 70 mio. til anlæg samt 30 mio. til opbygning af kassebeholdningen.

Ved valget i 2017 ønskede den nye flertalsgruppe at fravige dette princip. Man havde overtaget en kassebeholdning på 264 mio. kr. fra borgmester Kirsten Terkilsen, så nu kunne man låne af kassen, hvis man huskede at lægge tilbage.

Annonce

Det udtrykte V sin skepsis for, og det var også medvirkende til, at man heller ikke dengang ønskede at indgå i budgetaftalen.

Denne skepsis, denne frygt, viser sig nu at være fuldt berettiget.

I budgetforslaget for 2021 var der kun 67 mio. kr. til råderum for anlæg og kasse, selv om der var optaget et lån på 11 mio. kr. til køb af nye skraldespande. Altså reelt kun 56 mio. ud af den samlede drift til anlægsarbejder.

Dette råderum ville i overslagsåret 2024 være reduceret til knap 20 mio., så for at opretholde de 70 mio. til anlæg i årene 2022-24 ville der være et kassetræk på ikke mindre end ca. 125 mio. kr.

Dermed ville estimatet for kassebeholdningen i 2024 komme ned på 22 mio. kr. og være under halvdelen af den kassebeholdning, som Indenrigsministeriet anbefaler, før en kommune bliver sat under administration.

Denne kurs kunne V som ansvarligt parti naturligvis ikke stå model til, og det var en væsentlig grund til, vi sagde nej tak til budgetforliget.

Vi kan så efterfølgende konstatere, at flertalsgruppen alligevel har lyttet til vores bekymringer for den fremtidige økonomi, for i den budgetaftale, som flertalsgruppen vedtog en time senere, kan vi nu se, at i overslagsårene 2022-24 har man tilføjet 90 mio. kr. på driftsbesparelser.

I V er vi glade for, at man nu kigger alvorligt på driften, og efter at finansieringstilskuddet nu ligger fast, burde det også være muligt at lægge et budget, der passer til indtægterne.

Når flertalsgruppen nu frejdigt melder ud, at man ser ind i en fremtid, hvor man er i stand til at iværksætte anlægsarbejder for ca. 150 mio. kr. i 2021, skyldes det jo ikke mindst optagelse af et nyt anlægslån på 91 mio. kr. Dermed lukkes hullet i anlægsbudgettet, og driften trimmes, men alligevel vil der i de næste fire overslagsår være et kassetræk på ca. 60 mio.

Denne historie synes V er vigtigere at fortælle end pynte sig med lånte fjer, og det er også vigtigt for borgerne, at de får kendskab til, at dette lån nu belaster økonomien de næste 25 år med 3,64 mio. hvert år, ligesom der skal laves driftsbesparelser på 90 mio. kr. frem til 2025.


Man får næsten lyst til at spørge: Er der en voksen til stede?

Carsten Clausen


Det er tankevækkende, og man får næsten lyst til at spørge: Er der en voksen til stede?

Venstre er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce