Annonce
Læserbrev

Velfærdsbesparelser: Vi er alle i samme båd - og båden er ved at kæntre…

Jeg forudser, at den slags besparelser vil give et umenneskeligt pres på de offentligt ansatte i både kommuner og regioner, og det vil samtidig kun gøre borger-frustrationerne og den indimellem hårde tone endnu hårdere.

Læserbrev: Er dagens Danmark det velfærdsdanmark, vi kender og ønsker?

Ikke hvis vi kigger på det triste billede, som forskellige medier tegner i denne tid af et land, hvor politikerne åbenbart har mistet fokus på, hvad velfærd er.

Vi nærmer os på nogle helt centrale velfærdsområder efterhånden et kritisk lavt service- og velfærdsniveau.

En vigtig nøgle til at genoprette velfærden: Et opgør med den manglende forståelse for, at de administrative hænder og ressourcer spiller en vigtig rolle i det offentlige.

Det er blevet for nemt at sende sparesignaler med en ensidig spare-hetz mod offentligt ansatte, når man tværtimod kunne argumentere for, at de netop er en del af forudsætningen for den optimering, der kunne øge velfærden ude hos borgerne.

HK'erne sikrer dagligt på hver deres område, at lovgivningen bliver overholdt. At der er et flow i hverdagen, også for en masse andre faggrupper, der arbejder omkring HK'erne og ude hos borgerne.

Samtidig har HK'ere ofte selv de helt fremskudte, borgernære funktioner, hvor borgerne sætter stor pris på netop flow og effektivitet.

På tv ser vi kritik af pasningen af børn. Vi ser samme type udsendelser omkring pasningen - eller manglen på samme - af ældre på plejehjemmene. Det skyldes blandt andet, at vi negligerer værdien af de administrative medarbejdere, der ofte kitter tingene sammen og lader samfundet som helhed få mest ud af sine ressourcer.

Derfor bør vi opprioritere disse vigtige administrative funktioner i stedet for altid at lade dem holde for, når der skal spares en velfærdsmillion eller 10.

Et godt eller rettere skidt eksempel er Odense Kommune, hvor der stadig er 100 ansatte, der om nogle måneder ikke længere skal møde ind på deres arbejde. Det betyder, at kolleger, virksomheder og borgere kommer til at mangle den velkendte service og velfærd.

Jeg forudser, at den slags besparelser vil give et umenneskeligt pres på de offentligt ansatte i både kommuner og regioner, og det vil samtidig kun gøre borger-frustrationerne og den indimellem hårde tone endnu hårdere.

Når vi sidder i samme båd, er det vigtigt, at alle ved, hvilke opgaver vi hver især skal udføre for at holde skruen lige i vandet. Ingen kan undværes, for så kæntrer båden.

Må de store rorgængere huske det i deres regeringsforhandlinger, så velfærdsdanmark igen kan sætte kursen mod bedre tider og mere velfærd.

Annonce
Karina Skovgaard Jørgensen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Fritidsjob udvikler kompetencer og ressourcer, som kommer de unge til gavn i deres voksne liv

Læserbrev: "Jeg er 15 år gammel, har fire søskende i forskellige aldersgrupper - så jeg er vant til at passe børn..." Sådan skriver en knægt i Vejle, som gerne vil få et fritidsjob i forbindelse med rengøring, havearbejde, hundeluftning eller børnesang. Da jeg fandt hans henvendelse i min postkasse, blev jeg rørt og meget nysgerrig efter at høre, hvem han er. Ikke fordi jeg har børn til at passe eller hunde til at lufte, men simpelthen for at blive klædt på til at tage en aktiv del i vores samfundsmæssige diskussion om de unges fritidsarbejde. Jeg ringede til ham for at spørge, om det ville være i orden at bruge ham som en case i mit læserbrev, hvad Kamiran sagde god for. Når et ungt mennesker på 15 år går rundt fra hus til hus med sin "uopfordret jobansøgning", så viser han ikke kun et stort engagement, men også og især integritet. Og det sidste er en kompetence, som rigtig mange unge har brug for i overgangsperioden fra barn til ung. For mig er fritidsjob ikke kun en del af social inklusion, men også en måde at holde unge væk fra gaden, kriminalitet, ensomhed og isolation. Andelen af børn og unge, som har fritidsjob, varierer fra kommune til kommune, og i 2016 har 35 procent af børn og unge i Vejle haft et fritidsjob ifølge Danmarks Statistik. Siden 2008, hvor finanskrisen satte sine spor, ikke mindst på beskæftigelsen, har flere unge søgt et fritidsjob. Dette er en positiv tendens, som vi burde glædes over - som politikere, som arbejdsgivere, som forældre og som almindelige borgere. Når de unge mennesker tager et fritidsjob ved siden af deres skolegang og fritidsaktiviteter, udvikler de kompetencer og ressourcer, som kommer dem til gavn i deres voksne liv. Sidegevinsten er, at man gør noget godt for andre mennesker, som netop har brug for en, som skal lufte hunden eller passe børn, ordne have, gøre rent, sidde ved kassen eller lave noget andet. Derfor hilser jeg velkommen alle de henvendelser, som finder vej ind i min postkasse, hvis afsenderen er et ungt menneske, som søger et fritidsjob. Har jeg ikke noget job til vedkommende, vil jeg kontakte mit netværk og på den måde gøre en indsats. For jo flere unge, der søger og får et fritidsjob, desto bedre klarer de sig i deres voksne liv, såvel fagligt, socialt og personligt. Og dette må være vores fælles ønske.

Annonce