Annonce
Horsens

Velbesøgt vælgermøde: Østjyske kandidater i duel om børn og biler

Flere gange i løbet af vælgermødet blev både panelet og publikum spurgt om deres holdning til et konkret spørgsmål. Grønt kort betød ja og rødt nej. Her kom det blandt andet frem, at et overvældende stort flertal blandt publikum mente, at regionerne skal bevares. Foto: Søren E. Alwan
Folkebladet og Horsens Gymnasium var mandag aften værter for denne valgkamps sidste store vælgermøde i Horsens. De 13 kandidater kom vidt omkring med udgangspunkt i to temaer, velfærd og infrastruktur.

Horsens: Valgdatoen 5. juni nærmer sig med hastige skridt, og for nogle af kandidaterne var det "det sidste ord" i en lang valgkamp, da Folkebladet og Horsens Gymnasium mandag aften var værter for et velbesøgt vælgermøde.

Samtlige 13 opstillingsberettigede partier havde sendt en lokal, østjysk kandidat, til mødet, og alle benyttede de - få timer før lukketid - lejligheden til at prøve at styre de omkring 200 fremmødte i netop deres politiske retning.

Folkebladet havde på forhånd udvalgt to hovedtemaer, velfærd og infrastruktur, der begge blev indledt med et videospørgsmål på storskærm fra en borger. Sanne Stensig Tange fra Dagnæs, mor til Magne og Frej, lagde ud med et spørgsmål om, hvordan politikerne vil sikre børnenes trivsel i de offentlige institutioner.

Spørgsmålet, der har fyldt meget i valgkampen, deler rød og blå blok - og ikke mindst rød blok internt. Således fik de lokale repræsentanter fra SF, Enhedslisten og Radikale Venstre heller ikke denne aften opbakning til minimumsnormeringer fra Socialdemokratiet.

- Efter onsdag har vi en ny regering, der skal lave en aftale med kommunerne. Her vil det være en prioritet at få flere penge til det her område, men vi går ikke ind for at binde kommunerne til minimumsnormeringer. Vi ønsker en fleksibilitet og har respekt for, at kommuner prioriterer forskelligt, sagde Henrik Dam Kristensen (S).

Den del af debatten sluttede med, at Alternativets Torsten Gejl spåede, at Socialdemokratiet nok skal give sig i forhold til minimumsnormeringer, men at de først gør det efter valget.

- De skal nok sige ja, men der skal jo være noget at handle med, konstaterede han.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Vi taler meget om det kommunale selvstyre, og at kommunerne skal have mere frihed. Men hver gang kommunerne fejler, er det andre, der skal rydde op og bevilge flere penge. Det duer ikke.

Ole Birk Olesen (LA)

Andre skal rydde op

Debatten om velfærd udviklede sig, anført af Ole Birk Olesen (LA), hurtigt til et spørgsmål om, i hvor høj grad kommunerne er i stand til at forvalte de penge, de har til rådighed, på den rigtige måde.

- Der er penge nok i kommunerne. Vi taler meget om det kommunale selvstyre, og at kommunerne skal have mere frihed. Men hver gang kommunerne fejler, er det andre, der skal rydde op og bevilge flere penge. Det dur ikke, konstaterede Ole Birk Olesen.

Birte M. Andersen (V), der selv sidder i Skanderborg Byråd, erklærede sig enig i, at der er behov for afbureaukratisering i det offentlige system.

- Det offentlige kan godt gå lidt længere på literen. Der er for lidt politik og en manglende vilje til at prioritere. I forhold til børn og ældre bruges der for meget tid på kontoret. Kravene om dokumentation trækker for mange ressourcer ud af for eksempel hjemmeplejen, konstaterede hun.

Fra den røde fløj lød det omvendt, at der er behov for ekstra penge til velfærd efter flere år med omprioriteringsbidrag og stram styring af kommunerne fra den borgerlige regerings side.

- Hvis man gerne vil give kommunerne mere frihed, kan man starte med at droppe budgetloven, der betyder, at kommunerne ikke må bruge de penge, de har, sagde Maja Albrechtsen (EL).

Artiklen fortsætter efter videoen.

Annonce

Uber ikke populært

John Riis, adm. direktør i logistikvirksomheden LGT Logistics i Horsens, lagde ud i anden runde med at afkræve politikerne et bud på, hvornår asfaltmaskinerne indleder arbejdet med en udvidelse af E45.

Der kom ikke håndfaste bud, ud over 2023, som regeringen har budt ind med i det nyligt indgåede trafikforlig med Dansk Folkeparti. Alle partier undtagen Enhedslisten og til dels Alternativet var dog umiddelbart enige om, at det skal ske hurtigst muligt.

Asfalten skal kombineres med kollektiv trafik, lød det bredt fra panelet, og meget gerne kombineret med nye teknologiske landvindinger, blandt andet førerløse biler, der måtte blive til virkelighed i fremtiden.

Anders Krojgaard Lund (K) talte ligesom flere andre varmt for nye transportformer som delebiler og taxa-tjenesten Uber. Sidstnævnte var dog ikke populært blandt flere i salen, der sendte buh-råb op mod den unge konservative kandidat.

Efter de to hovedtemaer var der spørgsmål fra salen. Et af valgkampens helt store temaer, udlændinge/indvandrere, blev ikke nævnt med et ord hele aftenen. Publikum var mere interesseret i solceller, billige boliger til "ofre" for ghettoplanen, Lars Løkke Rasmussens forhold til K og LA, sundhedsreformens betydning for akuthospitalet i Horsens, og ikke mindst et af valgets helt store temaer, retten til at gå tidligt på pension.

De sad i panelet

Samtlige 13 opstillingsberettigede partier var repræsenteret ved vælgermødet mandag aften. Alle kandidater er opstillet i Østjyllands Storkreds. Her er navnene på paneldeltagerne:

 • Henrik Dam Kristensen (S)
 • Ole Birk Olesen (LA)
 • Anders Krojgaard Lund (K)
 • Torsten Gejl (AL)
 • Niels Børge Eriksen (NB)
 • Helmuth Nyborg (SK)
 • Maja Albrechtsen (EL)
 • Birte M. Andersen (V)
 • Paw Amdisen (SF)
 • Søren Bo Pedersen (R)
 • Hans Kristian Skibby (DF)
 • Simon Overby Kristensen (KD)
 • Dennis Kronborg (KRP)

Det sagde de også

- Kommunerne er udfordret af det elendige udligningssystem. Vi bliver ikke kompenseret på den demografiske udvikling, og det kan betyde, at vi må gå på kompromis med kvaliteten.

Hans Kristian Skibby (DF)

- I forhold til børneområdet mener vi, at staten har overtaget alt for meget. Pengene skal følge barnet.

Niels Børge Eriksen (NB)

- Det er sparsomt, hvad jeg kan sige om det, for vi har ikke holdt møder i partiet endnu. I forhold til normeringer mener vi ikke, at vi skal love alverden, men lave en præcis analyse af, hvad problemet er.

Helmuth Nyborg (SK)

- Der er helt fundamentale problemer i den offentlige sektor med bureaukrati, mistillid og new public management. Her hjælper det ikke bare at sende flere penge.

Dennis Kronborg, (Partiet Klaus Riskær Pedersen)

- Vi skal have fokus på den store bold, og her må vi sige, at vi ikke vil investere i mere biltrafik, medmindre man kan garantere, at den er grøn. Og det kan man ikke nu.

Maja Albrechtsen (EL)

- Man taler meget om elbiler, men hvor grønne er de egentlig, når det kommer til stykket?

Simon Overby Kristensen (KD)

- Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi skal satse på enten privatbilisme eller kollektiv trafik. Vi skal gøre begge dele.

Søren Bo Pedersen (R)

Annonce

Spørgsmålet til politikerne fra Sanne Stensig Tange

Annonce

Spørgsmålet til politikerne fra John Riis

Annonce

Her kan du se video fra første halvdel af vælgermødet

Annonce

Se anden halvdel af vælgermødet her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet har anholdt to og jagter flere: Bankede 20-årig og smed ham i bagagerummet, inden de kørte galt

Annonce