Annonce
Hedensted

Vejrguderne skaber smukke syn: Da morgentågen lettede

Tågen letter ved Træskohage. Alle fotos: Jacob Iskov
Hold da lige op - hvor kan morgentågen være flot og spektakulær, skriver Jacob Iskov, der følte sig i selskab med selveste Carl Nielsen den anden morgen.
Annonce

November var usædvanligt varm i år - lavtryk over Atlanten førte varm luft ind over Danmark og gav enkelte dage med dagtemperaturer langt over normalen.

Men sidst på måneden var vejret været præget af højtryk over den centrale og østlige del af Europa, og det gav klart vejr og rolige vindforhold, hvilket så især om natten bragte temperaturen ned omkring frysepunktet.

I den situation holder jorden dog stadig lidt på varmen, mens luften lige over jordoverfladen bliver afkølet, og i mødet mellem den varme jord og den kolde luft dannes der dis og tåge, som så typisk lægger sig i dale og lavninger.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov

Tågen er altså mest udbredt om morgenen, og efterhånden som solen får mere magt og varmer luften op, forsvinder den - tågen letter!

Og det er præcist, hvad vi oplevede sidst i november:

Tågen lå over fjorden, i dale og over enge og marker, hvor træerne stak deres kroner op over tågen, som et smukt og spektakulært skue - lidt som en hemmelighed fuld af mystik og eventyr.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov

I den gamle nordiske mytologi var elverfolket en skare af eventyrlige og overnaturlige væsener, hvoraf nogle ligefrem ansås for at være guddommelige og hemmelige. Elverpigerne dukkede ofte dansende ud af tågen, der lå over eng og mose, og de kunne på mystisk vis forføre landsbyens unge mænd og i værste fald lokke dem i døden.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov

Også i mange folkeviser og eventyr har vi på forskellig vis mødt elverfolket - lige fra Tolkiens "Ringenes herre" til H.C. Andersens "Elverhøj". Også her beskrives elverpigerne som dansende og forførende i lette og lysende gevandter i stand til at fortumle eller forhekse de unge mænd.

Og det er lige før, at jeg må erkende, at også jeg den anden morgen blev forført af elverpigerne. I hvert fald måtte jeg overgive mig til det fantastiske og spektakulære syn, der mødte mig, da jeg i bil kom op nede fra Træskohage, hvor fjorden var indhyllet i tæt, grå tåge - op oven for skoven, hvor solen netop forsøgte at komme igennem disen, som lå inde mellem træstammerne. Det gav et helt fortryllende lys.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov

Ude over markerne lå disen og tågen lige så fint og hyggede sig på de lavestliggende arealer, mens træernes nøgne kroner stod som de flotteste silhuetter op med den blå morgenhimmel.

Der er noget magisk og forunderligt ved tågen, som kan svæve hen over landskabet på en måde, så du både ser naturen under tågen, men også over tågen. Og efterhånden som solen får mere magt, skifter sceneriet. Tågen flytter sig, bliver tyndere og svæver nærmest ud over landskabet som elverpigernes store, lyse draperier.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov


Der er noget magisk og forunderligt ved tågen, som kan svæve hen over landskabet på en måde, så du både ser naturen under tågen, men også over tågen.


Midt i dette storslåede skue fik jeg pludselig den tanke, at lige præcis her skulle man opleve Carl Nielsens smukke og melodiske værk "Tågen letter" for fløjte og harpe. Her lader Carl Nielsen musikken skifte mellem dur og mol og får derved fremkaldt både den lette, lyse og muntre stemning, men også den lidt mørke og sørgmodige stemning.

For mig er det især fløjten, der underbygger den på én gang både mystiske, vemodige, opløftende og livgivende stemning, som morgentågen hensætter mig i.

Tågen letter. November 2020 ved Træskohage. Foto: Jacob Iskov

En sådan morgenstund sætter sig ikke kun på nethinden, men går langt ind i sjælen - og på en måde er det ikke kun tågen, der letter. Nej, det føles, som om man selv som person letter og er klar til den nye dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Julia frygter, at der sker ulykke ved trafikeret kryds - kommunen er på vej med løsning

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce