Annonce
Navne

Vejles årlige forfatterpris gik til to udenbys forfattere

Gry Stokkendahl Dalgas modtog 50.000 kroner for for bogen "Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej". PR-foto
Det blev Gry Stokkendahl Dalgas og Runa Marie Luth som løb Munch-Christensens Debutantpris ved en digital prisuddeling.
Annonce

Kulturlegat: Fredag blev spændingen udløst, da to yngre, litterære debutanter modtog den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat på to gange 50.000 kroner.

Af hensyn til det stigende Covid19-smittetryk var prisfesten, som normalt foregår på Vejle Bibliotek, flyttet online, og afsløringen af de to vindere kunne i stedet følges via Facebook og bibliotekets hjemmeside.

Fire spændende unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Gry Stokkendahl Dalgas for bogen "Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej" og Runa Marie Luth for kortromanen "Kelly". Begge bøger har ifølge juryen udmærket sig blandt alle årets 30 indstillede debutværker.

Annonce

At holde livet i live

Gry Stokkendahl Dalgas' bog er en blanding af digte, optegnelser og breve om at være et mandeskelet i en kvindekrop - om kampen mod et behandlingssystem og om en sårbar ventetid i skellet mellem at være mand og kvinde.

Runa Marie Luth debuterede i november sidste år med romanen "Kelly". PR-foto

Om bogen sagde jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai i sin motiveringstale til debutanten blandt andet:

- Der er et ord, der bliver ved med at dukke op, når jeg tænker på Gry Stokkendahl Dalgas' debutbog, og det er ganske enkelt ordet TAK! En tak for et stærkt stykke ordkunst, en bog, der har en kunstnerisk energi, som forplanter sig til én, så man simpelthen læser den i ét stræk for så at begynde forfra og herefter opdage, at man tager små citater fra den ind i sit eget ordforråd."

Anne-Marie Mai beskriver også, hvordan bogen minder os om, at det menneskelige rummer så mange muligheder og veje i livet. Der er ikke kun én sandhed, og kultur og historie er langt rigere og mere sammensat i sin opfattelse af køn, end vi tror. Der bliver valgt og er blevet valgt for os. Valget er ikke nødvendigvis vores eget.

Annonce

Kan ikke få den ud af hovedet og kroppen

Den anden prisvinder Runa Marie Luth  debuterede i november sidste år med romanen "Kelly" - en langprosadigt-roman om noget så tilsyneladende simpelt som et trekantsdrama - uden drama.

I sin tale til prismodtageren siger jurymedlem Lars Bukdahl blandt andet, at "Kelly hurtigt er læst, men at bogen er utrolig svær at få ud af hovedet og kroppen igen, den bliver ved at stikke og syde og flimre med al sin ordmagi og hyperstemning".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Annonce