Annonce
Hedensted

Varmeværk skal være klimaneutral i 2022

Hedensted Fjernvarme har store mål. Om tre år skal varmen være bæredygtig, og det er et realistisk mål, mener driftsleder Torben Nielsen. Foto: Michael Svenningsen
I dag kommer det halve af varmen i radiatoren og vandhanen hos de 11.389 borgere i Hedensted fra grønne kilder. Sol, træ og store, lokale virksomheder er de glade givere, og om få år skal 100 procent af varmen komme fra klimavenlige energikilder.
Annonce

Hedensted: Hedensted-borgere kan med god samvittighed tage et varmt bad og skrue op for termostaterne i hjemmet i den kolde vinter, uden at det går markant ud over klimaet. Hedensted Fjernvarme vil nemlig være grønnere og sundere for klimaet, og allerede nu er 49 procent af varmen såkaldt bæredygtig energi.

- Det er fantastisk, at vi kan genbruge spildvarmen fra industrien til at varme de private hjem op. Forbrugeren får glæde af varmen, i stedet for at den skal gå til spilde i naturen, forklarer driftsleder Torben Alex Nielsen fra Hedensted Fjernvarme.

Fjernvarmen i Hedensted skal være grøn. I dag kommer godt halvdelen af al varme fra bæredygtige kilder, som for eksempel varmeværkets egne solpaneler. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Kæmpe investeringer er godt givet ud

Det har været en lang, sej kamp for varmeværket at komme til at surfe på den grønne energibølge, til trods for, at bølgen begyndte at rulle for flere år siden. Det har krævet store investeringer, som blandt andet et solvarmeanlæg på 11.000 kvm til 38 millioner kroner og et træpillefyr til seks millioner kroner.

- Pludselig kunne vi producere varme på en måde, der ikke kunne lade sig gøre tidligere. Vi har kæmpet i flere år med at udnytte den varme, vi vidste, var der, men der har været nogle afgiftsregler, som simpelthen har spændt ben for os, forklarer driftslederen.

I dag bliver en tredjedel af Hedensted-borgernes varme produceret i træpillefyret, mens 14 procent af varmen kommer fra solvarmepanelerne.

Annonce

Lokalt ansvar varmer

Målet er, at stort set al varme fra Hedensted Fjernvarme skal komme fra neutrale energiformer om tre år, men det kræver samarbejde med en tung spiller i CO2-kampen: Virksomhederne.

Traditionelt fiser den brugte varme fra virksomhederne ud i naturen, så firmaerne groft sagt fyrer for gråspurvene. I Hedensted har blandt andre SuperBrugsen, Jacobsen Bakery Ltd. og R2Agro dog indgået samarbejde med Hedensted Fjernvarme om genbrug af varmen.

Nyeste skud på stammen er en aftale med Air Liquide, der producerer flydende ilt. Med aftalen investerer Hedensted Fjernvarme i en varmepumpe, som kan omdanne fabrikkens kølevand, og det er en aftale, der virkelig rykker Hedensted Fjernvarme nærmere sit mål, forventer driftslederen.

- Jeg tror på, at vi når vores mål om tre år. Vores aftale med Air Liquide og vores investering er beregnet til at give 30.000 MWh om året. Det er mere end halvdelen af, hvad vi skal bruge til at varme byen op, forklarer Torben Alex Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce