Annonce
Erhverv

Var truet af lukning: Nu er der overskud i købmandsgården

En stor gruppe frivillige er med til at drive Hundslund Købmandsgård, som har fået rettet økonomien op. Arkivfoto

Det hjalp gevaldigt, at Hundslund Købmandsgård i fire måneder kørte uden en lønnet købmand. Men folkene bag er alligevel glad for at have ansat Michael Thrane.

Annonce

Hundslund: Efter et grimt underskud forrige år er Hundslund Købmandsgård kommet på den rigtige kurs. Forretningen gav overskud i 2017, og formand Jan Andersen forventer, at det vil fortsætte.

- Vi har overskud på driften. Den primære årsag er, at vi i fire måneder sidste år kørte uden lønnet arbejdskraft, og det har nedbragt udgifterne til personale betragteligt, siger formanden.

Men omsætningen er også steget, og det giver forhåbninger.

- Når vi regner løn til købmand og bogholder med, så vil vi være i stand til at få et overskud på 40.000 kr. næste år, hvis vi er i stand til at hæve omsætningen med 100.000 kr., som vi gjorde i år. Vi håber på en stille og rolig fremgang i omsætningen, siger Jan Andersen.

Han fortalte om årets gang, da der onsdag aften var årsmøde i Hundslund Købmandsgård. For et år siden fik Hundslund Købmandsgård efter et borgermøde tegnet nye anparter a 500 kr. for 185.000 kr.

Regnskabet

Hundslund Købmandsgård havde overskud i 2014 og 2015, fordi forsikringserstatninger efter en brand blev regnet med i driften. I 2016 var der et underskud på ca. 265.000 kr., men i 2017 var årets resultat et overskud på 103.630 kr.

Egenkapitalen er oppe på 474.937 kr., heraf er 364.000 kr. indskud fra borgere.

Da købmandsgården blev stiftet i 2011, måtte to bestyrelsesmedlemmer personligt kautionere for en bankgaranti på 100.000 kr. til hovedleverandøren Dagrofa. De to er nu frigjort fra den forpligtelse, da bankgarantien er ændret til en pant i virksomheden.

Annonce

Polstrede til fremtiden

- Vi har omkring 125 anpartshavere, og det er et udtryk for den opbakning, vi har. At det så viste sig, vi kunne have klaret driften uden de nye anparter, er en anden sag. Men nu er vi polstrede til at kunne investere i fremtiden. Vi har ikke haft spil, for der skal stilles garantier, og det kan vi nu. Ideen er, at det trækker folk ind i butikken, og det er en af de ting, vi pusler med, siger Jan Andersen.

Borgermødet sidste år var med til at gøre borgerne opmærksomme på, at købmandsgården er en vigtig del af byen. Og det har ifølge formanden smittet af på omsætningen.

- Det blev slået fast, at butikken er afhængig af, at lokalbefolkningen slutter op om den. Jeg tror, det har båret frugt, så folk lægger flere og flere af deres indkøb i butikken, selv om de på papiret kan få dem billigere andre steder. Og så har vi sat priserne lidt op på udvalgte varegrupper, siger Jan Andersen.

Desuden bliver der arbejdet med at gøre butikken rentabel på andre områder. 25-30 frivillige hjælper til med bestyrelsesarbejdet eller i butikken, og de gjorde et stort arbejde, da købmandsgården sidste år stod uden købmand i nogle måneder.

Annonce

Glad for den nye købmand

Michael Thrane tiltrådte sidste år i oktober, og det er Jan Andersen glad for.

- Han er en god købmand. Han fokuserer meget på at lave forretning. F.eks. opgiver vi at have aviser til daglig fra 1. maj, fordi vi konstant har kørt med et underskud på 3-400 kr. på aviserne hver uge. For der er færre og færre, der køber aviser, men man vil stadig kunne købe en søndagsavis. Vi arbejder også på at renovere vores frugt og grønt-afdeling, siger Jan Andersen.

Desuden bliver der arbejdet på at øge dækningsbidraget (DB), som er omsætning minus vareforbruget. DB skal være så stort, at det kan dække lønninger, husleje og andre udgifter samt levne plads til et overskud.

- Det er også lykkedes at nedbringe vores svind, og vi er med i Too Good To Go, siger Jan Andersen.

Too Good To Go er et foretagende, er bl.a. ved hjælp af en app bekæmper madsvind ved at hjælpe butikker med at sælge overskydende mad, så det ikke bliver for gammelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce