Annonce
Brædstrup

Vandværker går sammen: Nu bliver vandet billigere

Brædstrup Vandværk blev opført i 2015 og er hovedvandværk i den vestlige del af Horsens Kommune. Her ses formanden for vandværket, John Jensen (t.v.), og vandværkbestyrer H. C. Wael i den store filtersal på Brædstrup Vandværk. Arkivfoto
To små vandværker har besluttet sig for at lægge sig ind under Brædstrup Vandværk. Det giver billigere vand til forbrugerne.

Brædstrup: Der er udsigt til billigere vand for forbrugerne af Brædstrup Vandværk, når det lokale vandforsyningsselskab inden årets udgang får lagt yderligere to vandværker ind under sig.

Allerede i næste uge går arbejdet i gang med at grave en cirka en kilometer lang vandledning mellem Brædstrup Vandværk til Vinding Vandværk i Silkeborg Kommune.

Her stod det lokale vandværk på Burgårdevej i Vinding over for en investering på cirka 400.000 kroner, hvis driften skulle fortsætte, samtidig med at salget af vand var faldende. Det fik i stedet bestyrelsen for det lille vandværk med 123 andelshavere til at vælge at lægge sig ind under Brædstrup Vandværk.

Ifølge formanden for Brædstrup Vandværk, John Jensen, åbnes der op for vandet til Vinding om en lille måneds tid, og det bliver en win-win for forbrugerne.

- Vi er hovedvandværk i den vestlige del af Horsens Kommune. og det betyder, at vi skal have kapacitet til at forsyne de små vandværker omkring os. Vi har derfor kapaciteten til at kunne forsyne Vinding. Det får den betydning, at vandet bliver lidt billigere, fordi der bliver flere til at bære de faste udgifter. Da vi kører efter hvile i sig selv-princippet, skal vi ikke tjene penge på det. Så det kommer alle vores forbrugere til gavn, siger John Jensen.

Annonce

Store krav til vandværker

Også Addit Vandværk står på spring for at komme ind under Brædstrup Vandværk. Her besluttede medlemmerne på en ekstraordinær generalforsamling i sidste uge, at vandværket nu vil lukke sig selv og fremover at få vandet fra Brædstrup.

Ifølge formanden for Addit Vandværk, Niels Arne Svendgaard, stod det lille vandværk med kun 66 husstande over for en investering på en halv million kroner, hvis vandværket skulle leve op til de mange miljøregler og krav, der stilles til danske vandværker.

- Det bliver for dyrt for os at drive vandværket videre. Der stilles rigtig mange krav til vandværker i dag, og det kræver næsten en halvprofessionel bestyrelse at drive et vandværk. Hvis vi skal ud og købe os til den ekspertise og samtidig sikre vores vandindvindingsområde mod forurening enten med skovrejsning eller økologisk dyrkning. Det har vi ganske enkelt ikke råd til. Samtidig er der de statslige og kommunale krav, som er alt for tunge at danse med for et lille vandværk, og vi skal jo følge de samme regler som de store værker. Det har vi som bestyrelse et ansvar for, siger Niels Arne Svendgaard.

Bedre med større enheder

Addit Vandværk lukker dermed sin boring i Addit.

- Vi regner med, at gravearbejdet går i gang i efteråret, og så håber vi, at pumperne i Addit slukker inden udgangen af året, siger Niels Arne Svendgaard.

Han mener, at tiden er ved at løbe fra de små vandværker, og det er bedre at slå sig sammen i større enheder.

- Vores vand i Addit er fantastisk, men det bliver for dyrt for os. Vores vand er allerede dyrere, end det er i Brædstrup. Jo flere der kommer med i Brædstrup, desto billigere bliver vandet. Så det kommer os alle til gode at slå os sammen, siger Niels Arne Svendgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce