Annonce
Østjylland

Vandmekka i Lystrup med unik kunst

Den kommende hal set indefra på GPP Arkitekters tegning. Animation: GPP Arkitekter
'Momentet' ventes at stå klar i marts 2022. Nyt samlingssted for byen med kunst og oplevelser bliver lidt dyrere end ventet, men det kan ikke slå initiativtagerne ud.
Annonce

LYSTRUP: Egentlig havde de regnet med, at det skulle koste 37 millioner kroner, men det holdt bogstaveligt talt ikke vand. Licitationen viste, at Lystrups nye svømme- og aktivitetscenter røg op i 40,8 millioner kroner.

Det slog ikke svømmefolkene i Lystrup ud. Det nye center kommer i gang lidt senere end ventet. Men i gang kommer det på tirsdag, når første spadestik bliver taget til det, der skal skabe et nyt sted for alle i Lystrup.

- Vi er ukuelige optimister og tror på, at alt kan lykkes, siger Camilla Jørgensen, dynamo i det store projekt og nu administrerende direktør i Lystrup Svømning.

- Vi skaffede flere penge og fik entreprenøren til at lave lidt om, så vi ikke kastede noget væk, men fik det lavet på en anden måde, siger Camilla Jørgensen, der kan tælle næsten 5000 medlemmer i svømmeafdelingen i Lystrup Svømning.

Det er så mange, at der skal fem fuld- og deltidsansatte og 80-85 timeansatte til at varetage administration og træning. De dyrker alt fra senior-, familie- og babysvømning til vandpolo og aquafitness.

Annonce

"Momentet"

"Momentet" er navnet på svømme- og aktivitetscentret, som skal forbinde den eksisterende skolesvømmehal med et nyt og moderne aktivitetscenter.

Projektet er realiseret af Lystrup Svømning i samarbejde med Lokale & Anlægsfonden og Aarhus Kommune. Byggeriet er tegnet af GPP-arkitekter og opføres af entreprenør Jens Jensen, Holstebro.


Omgivelserne bliver så indbydende, at folk får lyst til at komme i god tid før og at blive efter aktiviteterne.

Camilla Jørgensen


Aarhus Kommune kommer med 11,6 millioner kroner og garanterer for et større lån. Fra Lokale- og Anlægsfonden og andre organisationer kommer 18,8 millioner kroner, og Lystrup Svømning lægger selv 4,7 millioner kroner i.

"Momentet" bliver et aktivt sted både inden og ude. Animation: GPP Arkitekter
Annonce

Klar i 2022

- Vi venter at kunne byde velkommen i marts 2022, siger Camilla Jørgensen.

- Ikke alene kommer der et varmtvandsbassin og aktiviteter inden døre, men der bliver også et aktivt udemiljø, hvor alle kan mødes, så vi får et nyt bycenter, tilføjer hun.

I hallen bliver der et fitnessmiljø omkring bassinet samt spabad og saunaer med indgang udefra.

- Omgivelserne bliver så indbydende, at folk får lyst til at komme i god tid før og at blive efter aktiviteterne, siger direktøren.

Annonce

Kunsten er med

I Lystrup bor kunstneren Hans Krull. Han har malet flere værker, som skal op på stedet, alle med tilknytning til vand.

- Kunsten er vigtig. Der skal være andet end aktiviteterne til at trække folk til, og de skal have en god oplevelse, siger Camilla Jørgensen, der påpeger, at det nye sted skal have sammenhængskraft med byen. Der bliver også foredrag, oplæg og workshops.

Camilla Jørgensen er dynamoen i projektet. Her står hun ved en af Hans Krulls udsmykninger. Privatfoto
Annonce

Gang i fantasien

- Vi har kaldt stedet "Momentet." Det  betyder øjeblikket, og det er netop i øjeblikket, vi gerne vil fange gæsterne, siger Camilla Jørgensen og fortsætter:

- Kunsten skal sætte fantasien i gang, og "Momentet" skal være et sted, man vil tale om. Det skal skabe værdi for borgerne i Lystrup, men også virke som trækplaster for udefrakommende. Kunsten skal skabe dialog, refleksion og dannelse blandt gæsterne.

Der kommer både malerier og skulpturer med vand som overordnet tema. En såkaldt  sansegrotte skal dekoreres udenpå, så den fremstår som et kunstværk i sig selv.

Annonce

Med særlige behov

Det nye bassin henvender sig især til mennesker med særlige behov. Eksempelvis til skrøbelige ældre, til babysvømning, handicappede og til genoptræning. I centret kan mødregrupper, familier, singler, unge og gamle hygge sig inde og ude.

Lige nu har hallen kun et enkelt, helt almindeligt 25 meters svømmebassin og hverken vipper, vandrutschebane eller andre våde vedhæng.

Der er vand i alle motiver. Her er kunstneren Hans Krull med et af dem. Privatfoto

Lystrup Svømning

  • Lystrup Svømmehal ligger i tilknytning til Lystrup Skole og er hjemsted for Danmarks næststørste svømmeklub målt på medlemmer. Lystrup Svømning satser på bredde frem for elite. Ud over nogle enkelte ungdomslandsholdsspillere i vandpolo har klubben ingen konkurrencesvømmere. Den udbyder en bred palette af vandaktiviteter.
  • Der er tæt på 5.000 medlemmer fordelt på 110 hold, som dyrker alt fra senior-, familie- og babysvømning til vandpolo og aqua-fitness.
  • "Momentet" skal stå klar i 2022. Første spadestik tages tirsdag 20. oktober.
Maleri til svømmehallen af Hans Krull. Privatfoto
Maleri til svømmehallen af Hans Krull. Privatfoto
Maleri til svømmehallen af Hans Krull. Privatfoto
Maleri til svømmehallen af Hans Krull. Til venstre Camilla Jørgensen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Gammel og mangelfuld gadebelysning i Horsens: - Man burde udskifte det hele i et hug

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce