Annonce
Debat

Vandkvalitet: Kommunerne burde også tage ansvar for deres handlinger

Læserbrev: Kommunerne har et stort ansvar overfor kvaliteten af vores vandløb.

Peter Bohsen Jensen. Pressefoto

To punkter har her særlig interesse: vandløbsvedligeholdelse samt vandkvalitet.

I de regnfulde efterårs- og vintermåneder var der stor fokus på de mange oversvømmelser - specielt ved Gudenåen. Mange huse, veje, haver og marker blev oversvømmet både ved Gudenåen og andre steder.

Annonce

Der var også mange vandløb, der ikke løb over deres bredder - der var nemlig skåret grøde og renset op i et tilstrækkeligt omfang, så vandføringsevnen ikke blev reduceret.

Det gælder bl.a. i Hedensted Kommune, i Nørreå og Åkær Å i Jylland, Værebro Å på Sjælland samt flere vandløb i Nordfyns Kommune og på Lolland. Det er eksempler til efterfølgelse.

Kommunerne er ansvarlige for vandløbsregulativerne, der skal sikre vandføringsevnen. Disse regulativer trænger til et eftersyn, efter at Bæredygtigt Landbrug i maj påviste, at regulering og vedligehold af Gudenåen foregår på et tvivlsomt grundlag.

Og ikke nok med det: Oversvømmelserne langs Danmarks længste vandløb er vedtaget politisk i 2000, da man vedtog et nyt regulativ, der tillod en betydelig reduktion i åens vandføringsevne.

Mon det er det eneste sted, det er foregået?

Naturvandløbsregulativer er f.eks. ugyldige, hvis de ikke har krav til skikkelsen eller vandføringsevnen. Det skal kommunerne efterleve, ellers gør de sig også skyldige i bevidst oversvømmelse.


Der er blot at sige: Få nu målt på de udledninger, få styr på tallene - og få først og fremmest styr på de udledninger, der kommer i de følsomme perioder i forår og sommer.

Peter Bohsen Jensen


Samtidig er spildevandsdebatten blusset op - med fokus på bl.a. regnbetingede overløb fra rensningsanlæg.

Miljøstyrelsen oplyser, at der findes cirka 4500 overløbsbygværker placeret enten på selve renseanlæggene eller på kloakledninger, der leder spildevandet til et af Danmarks i alt 746 renseanlæg.

Overløb sker specielt i regnfulde perioder. Vandmiljøet er særligt følsomt i forårs- og sommerperioden. I denne periode er udledningen fra landbruget minimal, idet de voksende afgrøder her spiser næringsstofferne.

Hvor meget der udledes, vil jeg ikke komme ind på, idet Miljøstyrelsen selv erkender, at der kan være flere hundrede procent usikkerhed på beregninger af den årligt udledte mængde af næringsstoffer.

Der er blot at sige: Få nu målt på de udledninger, få styr på tallene - og få først og fremmest styr på de udledninger, der kommer i de følsomme perioder i forår og sommer.

Landmanden bliver reguleret hårdt og tager sin del af ansvaret for miljøet - kommunerne burde også tage ansvar for deres handlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce