Annonce
Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Da vandet i Bygholm Sø stod højest, stod det 63 cm over normalen. Tirsdag morgen er det faldet til 30 cm over normalen. Foto: Thomas Sørensen
Ingeniør Tony Bygballe fra Horsens oplyser, at den høje vandstand i Bygholm Sø er på retur. Og han krydser nu fingre for, at søen selv kan klare at lede de store mængder vand væk.

Horsens: Vi har været meget heldige. Det ser ud til, at situationen løser sig selv.

Tirsdag morgen er miljøingeniør Tony Bygballe fra Horsens Kommune en lettet mand efter gårsdagens afspærring af Schüttesvej og evakuering af 91 beboere på grund af frygt for digebrud og oversvømmelser ved Bygholm Sø.

Vandet i Bygholm Sø er tirsdag morgen faldet med 30 cm, siden det mandag stod på sit højeste - 63 cm over normalen.

Og det betyder, at presset på diget ved Schüttesvej er lettet væsentligt, siger Tony Bygballe.

- Vi krydser fingre for - og vi regner faktisk med, at vandet nu kan komme væk af sig selv. Og det er virkelig godt. Jeg tror ikke, vi kommer til at pumpe mere vand væk, siger ingeniøren.

Han understreger, at det er heldigt, at vandet falder nu - og at de næste dage ser ud til at blive et par mere tørre dage end de seneste.

- Det er virkelig godt, vi får lidt luft, så vi er klar til, at der rammer et større regnvejr igen sidst på ugen, siger Tony Bygballe.

Annonce

Vandet ville nå byen

Vi skal helt tilbage til 1992 for at finde en lignende situation, fortæller Tony Bygballe.

- Det er heldigvis ikke hverdagskost. Vi er godt hjulpet af, at vi har etableret det 90 hektar store vådområde Kørup Enge fra motorvejen og helt ud til Klaks Mølle. Det tager en meget stor del af vandmængderne, siger han.

Tony Bygballe understreger, at vandet kunne være nået rigtig langt, hvis ulykken var sket, og der var gået hul på diget.

- Det ville skabe et ordentligt skvulp og en stor bølge. I første omgang var det boligområderne ved Bygholm Åvænget, der ville blive ramt. Derefter ville vandet løbe videre til Bygholm Park og godsbanearealet. Heldigvis udgør de to steder et godt filter, og vores forventning er, at meget af vandet og det mudder, der følger med, ville kunne absorberes her. Men det er klart, at en del af vandet nok også ville nå helt ind til byen, siger han.

I løbet af formiddagen kommer vejingeniører til Schüttesvej for at undersøge, hvor meget vejen har taget skade af de store mængder vand, der har presset sig på.

- Vi håber meget, at vi kan frigive vejen i løbet af formiddagen, siger Tony Bygballe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce