Annonce
Hedensted

V underkendt i byrådet: Nu kommer centralt demensplejehjem

I dag findes der skærmede enheder på alle kommunens plejehjem. Der bliver gjort forskellige tiltag for at give de demente en god sidste tid,. På plejehjemmet Birkelund i Juelsminde har man eksempelvis hyret en musikterapeut, der spiller for beboerne. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Politikerne i Hedensted Byråd havde en timelang debat om det nye demensplejehjem. Partierne er enige om, at det skal bygges, men der var stor uenighed om, hvorvidt det skal være centralt eller decentralt, og om samspillet med andre projekter på området.

Hedensted: Et nyt plejehjem til 60 svært demente skal bygges et sted i Hedensted.

Det blev konklusionen efter en timelang og intens debat i byrådet onsdag aften. At der skal bygges boliger til de svært demente, er politikerne helt enige om, og det kan kun gå for langsomt. Men på dagordenen var to modeller. En med et centralt plejehjem med 60 pladser, og en med et demensplejehjem på 53 pladser og en satellit med syv pladser. Dertil kommer 20 demensdagshjemspladser og to demens daghjem på andre plejehjem.

Et flertal bedstående af S, SF, KD, DF og LA går ind for den første model.

- Vi stemmer for de 60 pladser, fordi det er fagligt bedst. Jeg er blevet kontaktet af mennesker, der arbejder med demensområdet, der siger, at vi ikke må lave satellitter, fordi det går ud over fagligheden, sagde gruppeformand for Socialdemokraterne Henrik Alleslev (S).

DF's Allan Petersen, der er formand for udvalget for social omsorg, hæftede sig ved, at både medarbejderne og Seniorrådet, der har haft de to modeller i høring, anbefaler et centralt plejehjem.

- Seniorrådet, der også har medlemmer, der bor i eksempelvis Juelsminde, har jo anbefalet et centralt plejehjem.

Decentralisering er mange steder en god idé, men ikke her. For os er den demente borger i centrum, og det kan ikke gennemføres i små satellitter med få medarbejdere.

Lars Bro (LA)

Sagen kort

Hedensted Kommune har plejehjem i Tørring, Rask Mølle, Uldum, Hedensted, Løsning, Hornsyld, Rårup og Juelsminde.På alle plejehjem findes særligt skærmede enheder til demente.

Kommunen vil bygge et centralt demensplejehjem på 60 pladser, der skal være for de mennesker, der er særligt hårdt ramt af sygdommen. Det kan eksempelvis være udadreagerende borgere.

Hvor det nye plejehjem præcist skal ligge, vides ikke, heller ikke, hvor meget det koster, men der er afsat penge i de kommende års budgetter til plejehjemmet.

Der bliver i den forbindelse ikke nedlagt pladser på kommunens øvrige plejehjem, lige som de skærmede enheder fortsat vil være på de lokale plejehjem.

Tænker på de pårørende

Venstre derimod går ind for modellen med en eller flere satellitter i eksempelvis Uldum og Juelsminde af hensyn til de pårørende.

- Jeg ved, hvor meget det betyder at få besøg af familien hver dag. Derfor er det decentrale helt centralt i det her spørgsmål. Jeg tror på, det er muligt at skabe høj faglighed i satellitter, sagde Merete Skovgaard-Jensen (V).

Derfor havde partiet foreslået at udsætte punktet en måned for at få lejlighed til at diskutere plejehjemsstrukturen på et mere overordnet plan. Der er nemlig både brug for demenspladser, en ombygning af flere plejehjemme, og pladser til de borgere, der i stigende grad kommer fra sygehusene.

- Hvis vi puljer tingene sammen, som vi har gjort på skoleområdet, kan vi få mere for penge. Derfor mener vi, at det her skal ses i et helikopter-perspektiv, sagde Venstres gruppeformand Ole Vind, der understreger, at Venstre er åben for at diskutere flere modeller.

- Vi har tit snakket om, at vi hopper fra tue til tue, og det er det, vi er i færd med her, sagde Bent Poulsen (V).

At der skal bygges om og bygges flere akutpladser, var resten af byrådet rørende enige i. Og flertallet er også enige i, at man er nødt til at se på transportudfordringen for de pårørende. Men selvom Venstre i flere omgange og kraftige vendinger opfordrede til at udsætte punktet en måned for at få talt tingene igennem, så rokkede det ikke ved noget. Blandt andet stillede flere partier spørgsmålstegn ved, hvorfor Venstre var kommet så sent med det forslaget, når man i mange måneder har arbejdet med et nyt demensplejehjem.

- Jeg tror ikke på, at vi på en måned kan nå at diskutere hele den overordnede struktur på et oplyst grundlag. Det er et supergodt forslag at tænke ombygningen af Birkelund og Løsning ind i, og det vil vi gerne være med til, men det er også vigtigt, at vi ikke udskyder beslutningen om et demenscenter, sagde borgmester Kasper Glyngø (S).

Et centralt demenshjem i Hedensted blev derefter stemt igennem med 15 stemmer. Venstres 12 medlemmer undlod at stemme.

Annonce

Kun første skridt

Hvor det nye plejehjem skal ligge, vides endnu ikke. Politikerne understregede på byrådsmødet, at det kun er første skridt i en lang række tiltag på demens- og ældreområdet.

- Det her er step et. Step to bliver, at vi skal have fokus på boligmassen. Vi får brug for flere plejehjemspladser de kommende år, og i løbet af 2019 sender vi 200 medarbejdere på kursus i at håndtere demens, sagde udvalgsformand Allan Petersen.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce