Annonce
Hedensted

V underkendt i byrådet: Nu kommer centralt demensplejehjem

I dag findes der skærmede enheder på alle kommunens plejehjem. Der bliver gjort forskellige tiltag for at give de demente en god sidste tid,. På plejehjemmet Birkelund i Juelsminde har man eksempelvis hyret en musikterapeut, der spiller for beboerne. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Politikerne i Hedensted Byråd havde en timelang debat om det nye demensplejehjem. Partierne er enige om, at det skal bygges, men der var stor uenighed om, hvorvidt det skal være centralt eller decentralt, og om samspillet med andre projekter på området.

Hedensted: Et nyt plejehjem til 60 svært demente skal bygges et sted i Hedensted.

Det blev konklusionen efter en timelang og intens debat i byrådet onsdag aften. At der skal bygges boliger til de svært demente, er politikerne helt enige om, og det kan kun gå for langsomt. Men på dagordenen var to modeller. En med et centralt plejehjem med 60 pladser, og en med et demensplejehjem på 53 pladser og en satellit med syv pladser. Dertil kommer 20 demensdagshjemspladser og to demens daghjem på andre plejehjem.

Et flertal bedstående af S, SF, KD, DF og LA går ind for den første model.

- Vi stemmer for de 60 pladser, fordi det er fagligt bedst. Jeg er blevet kontaktet af mennesker, der arbejder med demensområdet, der siger, at vi ikke må lave satellitter, fordi det går ud over fagligheden, sagde gruppeformand for Socialdemokraterne Henrik Alleslev (S).

DF's Allan Petersen, der er formand for udvalget for social omsorg, hæftede sig ved, at både medarbejderne og Seniorrådet, der har haft de to modeller i høring, anbefaler et centralt plejehjem.

- Seniorrådet, der også har medlemmer, der bor i eksempelvis Juelsminde, har jo anbefalet et centralt plejehjem.

Annonce

Decentralisering er mange steder en god idé, men ikke her. For os er den demente borger i centrum, og det kan ikke gennemføres i små satellitter med få medarbejdere.

Lars Bro (LA)

Sagen kort

Hedensted Kommune har plejehjem i Tørring, Rask Mølle, Uldum, Hedensted, Løsning, Hornsyld, Rårup og Juelsminde.På alle plejehjem findes særligt skærmede enheder til demente.

Kommunen vil bygge et centralt demensplejehjem på 60 pladser, der skal være for de mennesker, der er særligt hårdt ramt af sygdommen. Det kan eksempelvis være udadreagerende borgere.

Hvor det nye plejehjem præcist skal ligge, vides ikke, heller ikke, hvor meget det koster, men der er afsat penge i de kommende års budgetter til plejehjemmet.

Der bliver i den forbindelse ikke nedlagt pladser på kommunens øvrige plejehjem, lige som de skærmede enheder fortsat vil være på de lokale plejehjem.

Tænker på de pårørende

Venstre derimod går ind for modellen med en eller flere satellitter i eksempelvis Uldum og Juelsminde af hensyn til de pårørende.

- Jeg ved, hvor meget det betyder at få besøg af familien hver dag. Derfor er det decentrale helt centralt i det her spørgsmål. Jeg tror på, det er muligt at skabe høj faglighed i satellitter, sagde Merete Skovgaard-Jensen (V).

Derfor havde partiet foreslået at udsætte punktet en måned for at få lejlighed til at diskutere plejehjemsstrukturen på et mere overordnet plan. Der er nemlig både brug for demenspladser, en ombygning af flere plejehjemme, og pladser til de borgere, der i stigende grad kommer fra sygehusene.

- Hvis vi puljer tingene sammen, som vi har gjort på skoleområdet, kan vi få mere for penge. Derfor mener vi, at det her skal ses i et helikopter-perspektiv, sagde Venstres gruppeformand Ole Vind, der understreger, at Venstre er åben for at diskutere flere modeller.

- Vi har tit snakket om, at vi hopper fra tue til tue, og det er det, vi er i færd med her, sagde Bent Poulsen (V).

At der skal bygges om og bygges flere akutpladser, var resten af byrådet rørende enige i. Og flertallet er også enige i, at man er nødt til at se på transportudfordringen for de pårørende. Men selvom Venstre i flere omgange og kraftige vendinger opfordrede til at udsætte punktet en måned for at få talt tingene igennem, så rokkede det ikke ved noget. Blandt andet stillede flere partier spørgsmålstegn ved, hvorfor Venstre var kommet så sent med det forslaget, når man i mange måneder har arbejdet med et nyt demensplejehjem.

- Jeg tror ikke på, at vi på en måned kan nå at diskutere hele den overordnede struktur på et oplyst grundlag. Det er et supergodt forslag at tænke ombygningen af Birkelund og Løsning ind i, og det vil vi gerne være med til, men det er også vigtigt, at vi ikke udskyder beslutningen om et demenscenter, sagde borgmester Kasper Glyngø (S).

Et centralt demenshjem i Hedensted blev derefter stemt igennem med 15 stemmer. Venstres 12 medlemmer undlod at stemme.

Kun første skridt

Hvor det nye plejehjem skal ligge, vides endnu ikke. Politikerne understregede på byrådsmødet, at det kun er første skridt i en lang række tiltag på demens- og ældreområdet.

- Det her er step et. Step to bliver, at vi skal have fokus på boligmassen. Vi får brug for flere plejehjemspladser de kommende år, og i løbet af 2019 sender vi 200 medarbejdere på kursus i at håndtere demens, sagde udvalgsformand Allan Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce