Annonce
Hedensted

V og LA står uden for budget: Kommunen får intet at stå imod med

- Jeg er forundret over, at borgmesteren ikke strækker sig længere for at få lavet et bredt forlig, siger Ole Vind, gruppeformand for Venstre. Arkivfoto: Michael Svenningsen
En svag økonomi, for få vækstinitiativer og for få penge til børneområdet er årsagen til, at Venstre og Liberal Alliance ikke kan være med i budgettet for 2021.

Hedensted: Mandag aften trak Venstre og Liberal Alliance sig fra forhandlingerne om budgettet for Hedensted Kommune i 2021.

De to partier kunne ikke være med i et budgetforlig, som gruppeformand for Venstre Ole Vind beskriver som svagt og meget dårligt for børneområdet.

- Det budget, man står med nu, er meget svagt. Vi har ikke opbygget kassebeholdning i 2019 og 2020, og det er der heller ikke penge til i 2021. Vi får ikke noget at stå i mod med, og det gør den samlede drift ustabil, siger Ole Vind.

Annonce

Ingen opbygning af kassen

Han henviser til, at byrådet tilbage i 2018 vedtog budgetter for 2019 og 2020, hvor man fraveg den hidtidige praksis om at lave anlæg på 70 mio. kr. og lægge 30 mio kr. ned i kommunens kassebeholdning, som tidligere har været faretruende lav.

Det gjorde man med forventning om, at man igen kunne komme til at opbygge kassen, men det bliver der heller ikke noget af i 2021 på grund af coronakrisen.


Det samlede billede er, at man ikke gør noget for at tiltrække børnefamilier, gør økonomien sårbar og låner mange penge, og det kan vi ikke se os selv i.

Ole Vind (V)


I stedet udvider flertalsgruppen driften med 15 mio. kr. ekstra til ældre- og handicapområdet, 3,5 mio. kr. på beskæftigelsesområdet og 10 mio. kr. til skoleområdet. Omvendt skal alle udvalg spare en halv procent.

Også på anlægssiden vil flertallet sætte gang i projekter i 2021 og fremover. I perioden 2021-2024 er der planlagt at låne 91 mio. kr. til anlæg.

- De penge skal jo også betales tilbage og vil påvirke den fremtidige drift, siger Ole Vind.

Annonce

Bekymret for børneområdet

V og LA er også utilfredse med, at budgettet ikke indeholder flere penge til børneområdet. Godt nok bliver der bevilliget 10 mio. kr. mere til området i 2021, men det faldende børnetal betyder, at området mister 20 mio kr. Sammen med andre tiltag betyder det et minus på læringsområdet på otte mio. kr.

- Det vil ramme normeringerne i børnehaverne og muligheden for at gennemføre den skolepolitik, som byrådet selv har vedtaget, der er beregnet til at koste 32 mio. kr.  forklarer Ole Vind, der også savner vækstinitiativer til flere byggegrunde og lejeboliger.

- Kommunen står jo i en ekstraordinær situation i forhold til coronakrisen. Er det ikke fair nok at gøre noget ekstra?

- Jo, det er fint, men vi ville holde fast i at opbygge kassen. Vi ville hellere stramme lidt i 2021 og bruge knap så mange penge på anlæg, så vi har en portion penge i beredskab, hvis det går den gale vej på nogle områder. Vi ved ikke, hvilke brancher der bliver ramt, så vi vil hellere give penge ud, når behovet opstår. Jeg er sikker på, at borgerne og organisationen godt kan forstå, at vi er nødt til at polstre os selv i et enkelt år i en usikker tid, siger Ole Vind.

Liberal Alliance står uden for budgettet af de samme grunde, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Bro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce