Annonce
Livsstil

Væltet omkuld af stress: Fra indretningsarkitekt til bagestjerne på Instagram

Fra indretningsarkitekt til bageheltinde. Lene Tranberg nærmer sig snart 10.000 følgere på Instagram.Foto: Lasse Olsson
Nogle gange sker der ting, der tvinger os til at tage livet op til revision. I en ny serie går vi tæt på mennesker, som har mødt modstand. Mød en tidligere indretningsarkitekt, der blev væltet omkuld af stress, men fandt en usædvanlig vej ud af krisen. Bagværk.
Annonce

Himlen er grå, og de vinternøgne grene hænger med mulen i Odense-forstaden Korup, hvor 51-årige Lene Tranberg bor med sin mand og det sidste hjemmeboende barn af fire.

Indenfor lyser stearinlys formiddagsmørket op, og duften af nybagte boller strømmer gennem parcelhuset. Gulerodsboller. Bagværk, som på forunderlig vis blev Lenes vej ud ad mørket. Et mørke, der stadig lurer lige under overfladen.

Faktisk har Lene ikke sovet hele natten, fordi jeg i dag skulle komme med en fotograf. Sådan er det stadig for hende. Når hun har aftaler i kalenderen, mærker hun den velkendte sitren i kroppen. Nogle gange kaster hun op inden større sammenkomster. I dag har aftalen ”blot” kostet en nattesøvn.

Derfor har vi aftalt på forhånd, at jeg interviewer hende, mens hun har fingrene i en dej. Bagning giver ro og har hjulpet hende mere end åndedrætskurser, psykologsamtaler og yogastillinger tilsammen.

Annonce

Fra slag til stress

Når Lene kigger bare seks år tilbage i tiden, så var det langt fra bagning, hun gjorde sig i, men derimod designmøbler i jobbet som indretningsarkitekt. I 10 år arbejdede hun samme sted, og i dag sammenligner hun sit tidligere job med et voldeligt ægteskab. Ikke med fysisk, men med psykisk vold.

- Jeg havde en chef, som var meget svingende. Den ene dag kunne han være sød og indsmigrende og fortælle om alle de store planer, cheferne havde med mig. Den næste dag kunne han være ondskabsfuld og råbe ad mig. Det var fedt med kunderne, og jeg trivedes godt i den del, men så kom der bare alle de slag indimellem. På et tidspunkt fik jeg en følelse af kaos indeni. Som et puslespil, der konstant blev hældt ud, og så skulle brikkerne samles igen og igen. Derfor blev jeg sygemeldt med stress i tre måneder, fortæller Lene.

I marts 2015 er Lene igen tilbage på jobbet og nu ved et 70 centimeter langt skrivebord og med sin bærbare og leverandørpapirer i skødet, fordi hendes gamle skrivebord er givet til en anden. Men hun vil vise, at hun godt kan, så hun fortsætter i 15 måneder. Arbejdstiderne er også lavet om, så der nu står flere lørdage på planen end tidligere. Presset bliver større, og nogle dage taler de to chefer ikke med Lene en hel dag. De taler kun med hinanden.

- De tilgav mig vist aldrig helt for min sygemelding, og selvom jeg gerne ville, så kunne jeg ingenting. Jeg husker en dag i den sidste tid, hvor jeg var på kundebesøg, og her plejede jeg at trylle med indretningen. Men den dag kunne jeg ikke sige noget som helst – det var meget ubehageligt. Tavlen var tom. Det var som om, der var noget, der slukkede i mig, og jeg havde svært ved at finde tilbage til forretningen igen bagefter, siger Lene.

En mandag morgen kort tid efter kortslutningen skal Lene på leverandørbesøg med en kollega, som fortæller hende, at han har gået til psykolog i tre måneder og skal sygemeldes med stress. Lene panikker ved tanken om at være alene tilbage med de to chefer. Tirsdag rydder hun sit skrivebord, og om onsdagen møder hun grædende op hos sin læge. Her viser kalenderen juni 2016, og hun bliver sygemeldt igen. Lene er overbevist om, at hun bare lige skal hen over sommeren, og så er hun klar til et nyt job igen. Det er jo bare stress.

Bagning mod stress. At have hænderne i dejen har hjulpet Lene Tranberg mere end åndedrætskurser, psykologsamtaler og yogastillinger. Foto: Lasse Olsson
Annonce

Farvel kognitive funktioner

Med det bliver ikke bedre med sommeren. Symptomerne vælter frem ligesom solens stråler, da hun får lov til at give slip. Som hvis man har travlt op til en ferie og først bliver syg, når man endelig har fri.

- Jeg mistede en stor del af mit sprog og kunne ikke sætte sætninger sammen. Jeg kunne ikke længere tale engelsk og tysk, jeg kunne ikke genkende mennesker, og jeg kunne heller ikke finde vej. Lige så snart jeg kom uden for hækken ved vores hus, så vidste jeg ikke, hvor jeg var. Det var overvældende og temmelig skræmmende, fortæller Lene, som også får angst med i stressbagagen.


- Jeg mistede en stor del af mit sprog og kunne ikke sætte sætninger sammen.

Lene Tranberg


Derfra starter en sej kamp tilbage mod livet. Hun prøver med psykolog, mindfulness, yoga, stresshåndtering og styrketræning. Som Lene udtrykker det:

- Jeg var gået fra at kunne løbe maratons til ikke engang at kunne snøre mine løbesko. Så jeg tog imod alt, hvad jeg blev tilbudt i håb om, at det sikkert kunne gøre alt bedre. Men der var ikke noget, der hjalp, og jeg sad bare og tudede til det hele. Det var ren tortur.

To år efter sygemeldingen fra jobbet starter Lene på piller mod en svær depression, som hun skal tage resten af livet. Hun tænker stadig over, hvordan livet ville være i dag, hvis hun var stoppet op i tide. Inden hun blev slukket.

Annonce

Vendepunktet

Vinterhimlen er blevet lysere over Korup, og vi forlader spisebordet med de svampede gulerodsboller og går mod køkkenet. Lene har forberedt en dej til fødselsdagsboller på forhånd, og hun virker opløftet, da hun vejer den store klump dej og regner ud på mobiltelefonen, hvor store de enkelte boller skal være. Hun skærer sirligt dejklumperne ud med en dejhakker og former dem, mens hun taler videre. Bagværk blev redningen. Eller bagværk uden æ. Det vender vi tilbage til.

- Før jeg blev syg, havde jeg aldrig bagt andet end boller til fødselsdage, og da jeg blev syg, kunne jeg hverken huske, hvordan man lavede brød eller mad. Hvis jeg kiggede i en kogebog og vendte mig mod gryderne, så havde jeg glemt, hvad der stod. Men jeg fandt så jeg ud af, at det var meget rart at stå med hænderne i en dej, og bagning blev min form for mindfulness og meditation. Det gav mig ro, og jeg skulle ikke tænke på andet imens, forklarer Lene og uddyber:

- Jeg begyndte at skrive ned, hvad jeg puttede i, for så havde jeg styr på, at der rent faktisk var kommet det hele i, og hvis det blev godt, var det også ærgerligt, jeg ikke vidste, hvad der var i. Så jeg trænede simpelthen mit sprog ved at skrive opskrifterne ned. Det gik stille og roligt fremad med sproget, og så samlede jeg det hele på en hjemmeside og tog billeder af bagværket. På den måde kunne jeg altid finde det, og børnene kunne finde opskrifterne, når de flyttede hjemmefra.

Annonce

Surdejsnørd og bageheltinde

Selvom opskrifterne på nettet er tiltænkt Lene og familien, så opdager hun, at sidevisningerne vokser. 500, 1.000 og 2.000 efter et år. Derfor beslutter hun sig for at finde på et navn og brede bagegejsten ud, så hun både har en blog, en profil på Facebook og en på Instagram. Hun har tidligere haft et stort løbernetværk på netop Instagram, så hun er velkendt i den verden.

- Man kunne ikke Google bagværk med æ, så mit univers kom til at hedde Bagvrk, og de første 1.000 følgere på sociale medier tog en evighed, men det begyndte lige pludselig at ændre sig. Jeg trænede stadig mit sprog og så pludselig også en ny mening med tilværelsen, fortæller Lene, som i dag kalder sig selv surdejsnørd og bageheltinde og har over 8.000 følgere på både Facebook og Instagram.


- Man kunne ikke Google bagværk med æ, så mit univers kom til at hedde Bagvrk, og de første 1.000 følgere på sociale medier tog en evighed, men det begyndte lige pludselig at ændre sig.

Lene Tranberg


Rabarbercheesecake. Foto: Bagvrk.dk

- Jeg lavede nogle opskrifter, som andre ikke lavede. Og når jeg laver noget i dag, er det ikke samlebåndsbagning. Jeg hader at bage det samme – undtagen gulerods- og fødselsdagsboller, siger hun og erklærer, at nu skal bollerne hæve i 30 minutter. Men de venter på hende, hvis hun ikke er klar.

I december 2020 får Lene tilkendt førtidspension, for rask bliver hun aldrig. Det har ifølge hende selv været hårdt at gå fra at være indretningsarkitekt til at gå hjemme, men livet som bageheltinde giver hende glæde, og hun er ikke et sekund i tvivl. Bagning har været hendes redning.

- Det føles godt, at der er nogen, som læser og kigger med på den anden side af computeren og mobiltelefonen. Jeg har faktisk fået et netværk uden at skulle ud i den virkelige verden. Men det er stadig svært, når jeg så er ude i den virkelige verden, og folk spørger, hvad jeg arbejder med. Jeg siger ikke, at jeg er blevet væltet omkuld af stress og i dag blogger om brød, for det er helt vildt hårdt at snakke om. Jeg synes, at alle følelserne kommer op igen, og jeg kan altid mærke klumpen i halsen, siger Lene og sukker dybt. Hun tilføjer:

- Så selvværdsmæssigt har det også været en hård rejse.

Sommerlagkage. Foto: Bagvrk.dk
Du ser ikke Lene Tranberg begive sig ud i store kreationer med fondant. Hun vil hellere bruge fem dage af sit liv på nydelse og nuet. Foto: Lasse Olsson
Annonce

Nydelse og nej til bryllupskager

Lenes ur ringer på mobiltelefonen, og de sirligt formede boller skal nu i ovnen. 12 minutter. Hendes Bagvrk skal være enkelt og fyldt med nydelse i hver eneste mundfuld. Og så skal der også være tid til en gåtur en gang imellem. Derfor har Lene kun bagt to krævende bryllupskager i hele sit liv og gør det aldrig igen, for hun vil hellere bruge fem dage af sit liv på nydelse og nuet.

- Nu drømmer jeg om dobbelt så mange følgere på Instagram og om at lave en bagebog. Og jeg kan overskue det, fordi det er mig, der bestemmer tempoet. Jeg har ingen deadlines, og jeg skal ikke være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Og så forsøger jeg kun at lave ting, der gør mig glad. Så jeg støvsuger for eksempel ikke. Det er min mand, der gør det, slutter Lene med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Skuffelse på lokale efterskoler: Det er rigtig svært at forklare det for eleverne

Hedensted

Frustrerede efterskoleelever strejker: Giv os vores ungdom tilbage

Annonce