Annonce
Hedensted

Væk med lange gange og linoleum: Nyt demensplejehjem får rækkehuse og stort naturområde

Sådan forestiller arkitekterne sig, at det nye demensplejehjem i Hedensted kommer til at se ud. Boligerne ligger i mindre grupper som en form for rækkehuse, og i midten ligger et torv. Illustration: Skala Arkitekter
Hedensted Kommune og Østjysk Boligselskab afslører nu, hvordan et nyt demensplejehjem til 138 millioner kroner kommer til at se ud.

Hedensted: Når de første beboere i begyndelsen af 2023 flytter ind på det nye demensplejehjem i det sydlige Hedensted bliver det i et byggeri, der slet ikke ligner de plejehjem, der i forvejen er i kommunen.

Her er ingen lange gange med døre til lejligheder, linoleum på gulvene og kæmpestore fællesrum.

- Vi ville gerne skabe et sted, hvor beboerne føler sig hjemme, og som ikke ligner en institution, fortæller Emil Simonsen, der er udviklingschef i Skala Arkitekterne, der har tegnet det nye demenshjem, der skal bygges på Rugmarken i Hedensted.

Annonce

Grupper på 10

De 60 boliger ligger i grupper på 10. Hver bolig har adgang til en terrasse og fællesareal i midten, hvorfra der også er adgang til en overdækket terrasse.

Bygningerne er bygget sammen med glaspartier, så plejehjemmet kommer til at ligne grupper af rækkehuse, og personalefaciliteter er placeret, så beboerne ikke umiddelbart kommer forbi dem.

Hver gruppe af boliger har egen indgang og får sin egne farve mursten, så det er nemt at finde rundt.


Demenshjemmet skal være trygt og hjemmeligt at være i. Det bliver bygget i mursten med tegltag, og der kommer trægulve i boligerne, så husene får et varmt udtryk.

Emil Simonsen, Skala Arkitekter


Indvendigt er lejlighederne på omkring 40 kvm, for det er erfaringen, at demente i høj grad gerne vil være ude blandt andre. Fællesarealerne er fleksible, så man kan sidde sammen eller i mindre grupper og spise eller lave aktiviteter. Fællesrummet indeholder også en atriumgård, som sender masser af lys ind, og som beboerne kan gå ud i.

Annonce

Store arealer udenfor

Til forskel fra ældre plejehjem er der i det nye demenshjem tænkt meget over udearealerne. På den ene side af byggeriet ligger et regnvandsbassin, som for det meste vil henligge som en sø, og på den anden side er et stort naturområde med masser af stier. Her er der både et lille stykke skov, en park og mulighed for fårehold eller hold af andre dyr.

Der er også plads til en sansehave, og på ankomsttorvet skal der være et rundt bassin med rislende vand.

- Vi ved, at demente ofte søger ud og gerne vil gå, så derfor er området indrettet, så man kan gå rundt i et loop. Man kan godt komme uden for området, men udgangen er skærmet af, forklarer chef for social omsorg René G. Nielsen.

Annonce

Bred inddragelse

Arkitekterne har designet plejehjemmet på baggrund af ønsker fra en bred gruppe af mennesker. Både politikere, personale, pårørende, kommunale embedsfolk og Østjysk Boligselskab, der skal eje og drifte bygningerne, har været involveret i projektet.

- Det her projekt er anderledes, fordi der har været voldsomt meget forarbejde Vi har været på ture rundt i landet og i udlandet og ladet os inspirere, og det er ikke bare lederen, der har sagt, hvordan det skal være, men også dem, der skal arbejde på stedet, siger forretningsfører Helle Bro fra Østjysk Boligselskab.

Annonce

Flere bliver demente

Baggrunden for at bygge demenshjemmet er, at befolkningen i kommunen bliver ældre og ældre, og dermed er der et stigende antal demente.

- Omkring 80 pct. af de mennesker, der bor på plejehjem er demente i større eller mindre grad. Nu får vi mulighed for at få et plejehjem til de svært demente, fortæller Birgit Jakobsen (KD), der er næstformand i udvalget for social omsorg.

Byggeriet skal opfylde det behov, men det betyder ikke, at der bliver mindre fokus på demens på kommunens andre plejehjem.

- Kommunen er medlem af demensalliancen og arbejder med demens både på vores plejehjem og ude i samfundet, så det fortsætter vi med. Arbejdet med demensplejehjemmet kan også få betydning, når vi på sigt skal i gang med at bygge nyt plejehjem i eksempelvis Juelsminde, siger formand for udvalget for social omsorg Allan Petersen (DF).

De første beboere ventes at kunne flytte ind på det nye plejehjem i januar 2023.

Demenshjem i Hedensted

Projektet omfatter 60 boliger, syv aflastningspladser, personalefaciliteter, produktionskøkken, daghjem til 12 brugere inkl. tilhørende fælles udearealer, skure mv.

Projektets samlede bruttoetageareal er 5698 kvm + depotskure i terræn.

Hele projektet koster 138 millioner kroner. 

Plejehjemmet opføres i den sydlige del af Hedensted by, beliggende med adresse Rugmarken 4, Hedensted.

Grundarealet henligger i dag som ubebygget areal på kanten af byen med bofællesskabet Rugmarken og Hedensted rideskole som nærmeste naboer, grænsende op til marker og skov.

Bygherre er Østjysk boligselskab af 1976 og totalentreprenør er EMR Murer og Entreprenør A/S

Der forventes byggestart i maj 2021 og indflytning i januar 2023.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Michael Mortensen fordobler indtjeningen i en vifte af 25 selskaber: - Vi går efter synergier

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv

Nyt byggefirma har holdt rejsegilde på Torvet: Seks lejeboliger skal stå klar i løbet af foråret

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Åbne vidder og store drømme: Se listen over de fem dyreste landejendomme i kommunen

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Annonce