Annonce
Kultur

Vårharer overtager kanin-øens kro: Vi glæder os helt vildt til at komme i gang

"De unge", Marie og Frederik Mejlvang Ipsen, er udpeget som arvtagere til forpagterjobbet på Endelave Kro. Om 14 dage slår de dørene op, og med sig har de charmetrolden Frida, der med sine 11 måneder bliver øens Benjamin. Foto: Mads Dalegaard
Marie og Frederik Mejlvang Ipsen har allerede fået et passende øgenavn på Endelave: "De unge". Selv om deres dåbsattester er betydeligt nyere end gennemsnittets på øen, er det dog langt fra uprøvede køkken-kræfter, der nu skal drive Endelave Kro videre.

Endelave: Der bor omkring 150 på Endelave, og hvis man slår op i Danmarks Statistik, viser tabellen, at deres gennemsnitsalder p.t. er 63 år.

Når Marie og Frederik Mejlvang Ipsen allerede nu har fået øgenavnet "de unge" blandt en del af øens beboere, giver det derfor ganske god mening.

Hun er 24, han er 23, og det er kun små 11 måneder siden, ægteparrets tumlende og lykkeligt hvinende datter Frida kom til verden.

Annonce

Det er med andre ord et lille hold vårharer, der 1. april officielt lander på kaninøen for at overtage forpagtningen af Endelave Kro.

Efter de hidtidige forpagtere, Marianne og Henning Brodersen, i januar besluttede at rejse tilbage til fastlandet, har det i nogle måneder været uvist, hvem der skulle drive stedet videre. Men nu har selskabet Endelave ApS altså fundet arvtagerne til jobbet på det vigtige turist- og spisested på Kongevejen.

Klassisk på deres måde

Ud over at trække gennemsnitsalderen ned lægger familien Mejlvang Ipsen til kaj med ambitioner. Både om en løbende fornyelse og om at holde fast i den udvikling, deres forgængere har præsteret i de senere år, hvor Endelave Kro er steget i agtelse og omsætning.

- Henning og Marianne har gjort det skide godt, og de har været de skønneste sparringspartnere for os i den seneste tid. De er bare så hjælpsomme og søde, siger Marie Mejlvang Ipsen.

- Vi har selvfølgelig skelet til, hvad de har gjort, som fungerer – dét er der jo ingen grund til at lave riv rav ruskende om på. Så vi kommer til at lave klassisk mad på kroen, men vi vil gøre det med et tvist, der gør det til vores sted, siger den 24-årige, som vi møder på fastlandssiden sammen med resten af den lille familie; nærmere bestemt i parrets hjem i Hatting, hvor hun er vokset op.

Marie og Frederik Mejlvang Ipsen kommer til at arbejde tæt sammen på Endelave Kro, men det er de vant til. Deres kærlighed opstod sågar over kødgryderne i et træningskøkken i Silkeborg, hvor de begge forberedte sig til nogle af de kokkekonkurrencer, som de i tidens løb har deltaget i flere af. Foto: Mads Dalegaard

- Vi starter også op med et ret snævert menukort, for vi vil gerne kunne være til stede, så folk kan komme og se girafferne, uden at vi skal stå og svede ude i køkkenet hele tiden, uddyber Frederik Meilvang Ipsen, mens Frida stemmer i fra et pusletæppe på gulvet i køkkenet.

Hun virker umiddelbart tilfreds med udsigten til snart at blive Endelaves yngste indbygger.

Annonce

Beholder barndomshjem på fastlandet

Parret har boet i Hatting i halvandet år. Huset er faktisk Marie Meilvang Ipsens barndomshjem, og det beholder de, selv om de snart krydser Kattegat for at bosætte sig på øen.

På den måde har de en fastlands-base i vintersæsonen, hvor der er mindre gang i kødgryderne på kroen, og på den måde kan Frida også lettere kan holde kontakt med jævnaldrende, lyder logikken fra "de unge".

Jeg har været derovre i hver eneste ferie - og også gerne i weekenderne. Vi var på en enkelt tur til Sydsverige, da jeg var lille, men ellers har vi altid været på Endelave.

Marie Mejlvang Ipsen

Øgenavnet, som parret har hørt brugt på øen, griner de lidt ad, for selv om de vitterligt er unge, og selvom Endelave Kro bliver deres første forsøg som selvstændigt erhvervsdrivende, kender de udmærket rumlen i et køkken og rollen som værter.

De nye forpagtere ved en masse om, hvordan man laver mad, men de tilstår gerne, at de ved mindre om, hvordan man driver en forretning. Det har været hårdt slid at sætte sig ind i emner som budgetlægning og virksomhedspraksis... - og vi har desværre ikke røven fuld af penge, så vi kunne ikke lige bede en advokat eller revisor om at klare det for os, konstaterer Marie Mejlvang Ipsen med et grin. Listen med opgaver, der hænger i parrets hjem i Hatting, bliver dog kortere og kortere. Foto: Mads Dalegaard

Marie Meilvang Ipsen er uddannet kok. Hun har arbejdet på Café Gran samt Det Ny Kronborg i Horsens, og meritterne tæller også en nylig fortid på det danske juniorkokkelandshold.

Frederik Mejlvang Ipsen, der mangler et år af kokkeuddannelsen, har også tidligere dystet på kogekunst, og han kan skrive et DM i smørrebrød og catering 2020 på cv'et, ligesom han har høstet en topplacering i konkurrencen Young Chef.

Annonce

Ingen pincetmad her

Dét med konkurrencer og mesterskaber går parret imidlertid helst stille med.

- Så tror folk bare, at nu skal der serveres pincetmad på kroen, men det er slet ikke det, vi vil, og jeg tror faktisk heller ikke, det er det, der er brug for på Endelave, siger Marie Meilvang Ipsen, som i forvejen har et indgående kendskab til øen, hvor hendes familie i mange år har haft sommerhus.

- Jeg har været derovre i hver eneste ferie - og også gerne i weekenderne. Vi var på en enkelt tur til Sydsverige, da jeg var lille, men ellers har vi altid været på Endelave, siger hun med et smil om sine nære ø-relation, der også betyder, at hun kender særheder og charme i det lille samfund.

Annonce

Muligheden er der nu

Men hvorfor vælger et ungt par med et 11 måneder gammelt barn overhovedet at forlade fastlandet og slå sig ned på Endelave? Der er vue til hav og smuk natur, nuvel, men også til lange slidsomme dage som værter for de turister, der ikke mindst i sommerhalvåret er mange af.

Det korte svar: Fordi muligheden er der nu, siger Marie og Frederik Meilvang Ipsen samstemmende.

- Vi håber bare, at folk vil tage godt imod os, siger Marie og Frederik Mejlvang Ipsen. Foto: Mads Dalegaard

- Vi har jo en bagkant, når Frida skal i skole om nogle år - til den tid regner vi med at skulle tilbage til fastlandet, for der er jo desværre ikke skole på Endelave længere. Så hvis vi skulle være kro-forpagtere, skulle det enten være nu, hvor hun er lille, eller når hun er så gammel, at hun ikke er afhængig af os. Det blev nu, forklarer parret, som 1. april går ombord i det ny kapitel i deres liv.

- Det er ikke noget, der skræmmer os, for vi ved begge to, hvordan det er at arbejde i det her fag. Det er bare hårdt ind i mellem, og når sommersæsonen er overstået, gearer vi ned og har mere tid til Frida, konstaterer de.

- Du bliver den vildeste lille "hærger" på kroen, ja, du gør, siger Marie Meilvang Ipsen grinende til datteren, der er i hopla og ligner en, der kun glæder sig til at charmere et større publikum på Endelave Kro.

Annonce

I gang igen efter corona

Parrets karriere-timing synes heller ikke helt dum: Dels fordi de første bookinger og bestillinger begyndte at løbe ind allerede få dage efter, parret forleden offentliggjorde, at de er kroens nye forpagtere. Dels fordi flytningen til Endelave er en oplagt mulighed for i det hele taget at dyrke passionen for madlavning.

Den lille familie beholder sit hus i Hatting. På den måde har de en base på fastlandet i vintersæsonen, hvor de får mulighed for at geare ned på Endelave. - Vi ved godt, at vi kommer til at arbejde i døgndrift, og jeg er helt med på, at selv om jeg er den, der går sidst i seng, og den, der sidder og bestiller varer kl. 1 om natten, så er det også mig, der skal op og køre morgenmad for gæsterne kl. 8. Sådan er det i vores fag. Vi kører på i et halvt år, og så har vi til gengæld vinterhalvåret mere til os selv og til Frida. Det ser vi som en gave, lyder det fra Marie og Frederik Meilvang Ipsen. Foto: Mads Dalegaard

Under corona har både Marie og Frederik Meilvang Ipsens job- og uddannelsessituation været svær på grund af de hårde restriktioner og nedlukninger, der har ramt restaurant-branchen.

Det har betydet, at han er blevet forsinket i sin uddannelse, mens corona og barsel har holdt hende mere eller mindre ude af kokkefaget i det seneste par år.

- Vi glæder os selvfølgelig helt vildt til at møde vores gæster, men jeg har stort set ikke været i arbejde siden marts 2020, så dét, jeg glæder mig aller-, allermest til, er faktisk at komme ud i køkkenet og lave noget mad. Jeg glæder mig så meget, siger Marie Meilvang Ipsen, inden hendes partner i den unge duo supplerer:

- Vi har også brugt så meget tid og så mange kræfter på det her projekt i de seneste måneder. Nu er det lige op over - og det bliver vildt spændende.

Annonce
Odder For abonnenter

Bosser bag amfetaminfabrik står til hårde straffe: To bagmænd lavede hverken karry- eller tomatsuppe, men narko i store mængder

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Horsens For abonnenter

Seks måneders fængsel og udvisning: To mænd dømt for grov vold, tvang og trusler

Brædstrup

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Horsens

Mere end 600 til folkefest i Østerhåb: Nu er bydelens nye biodiverse legeplads indviet

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Horsens For abonnenter

Premiere på madanmeldelser i Folkebladet: Fabelagtig flæsk og fritter der floppede

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Erhverv For abonnenter

For 24 år siden satte de sig et milliard-mål - nu har elektronikfirma med 185 ansatte i Horsens passeret magisk milepæl

Hedensted

Unge tog ansvar, efter at møller skrev på Facebook: - Det er positivt, at nogen tør stå frem og stå ved, hvad de har gjort

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

Østjylland For abonnenter

Journalist besøgte Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Kultur

Byrådsmedlemmer har fået én med penslen - så farverige har du næppe set dem før

Annonce