Annonce
Odder

Video af våde vådområder: Norsminde Fjord har vokseværk efter uger med masser af regn

De seneste ugers regnvejr har oversvømmet ådalene næsten hele vejen til Odder.

Assedrup: Normalt stopper Norsminde Fjord længe før landsbyen Assedrup, men i disse uger synes fjorden forlænget nærmest hele vejen til Odder by.

De oversvømmede enge i ådalene skyldes, at Odder Kommune i 2015 etablerede et vådområde mellem Assedrup og Odder. Det skete blandt andet ved, at man "genslyngede" Odder Å, Rævs Å og Kragebæk. Samtidig blev de dræn, der engang drænede en stor del af området, afbrudt.

Formålet var at fjerne nitrat fra vandet, inden det løber ud i Norsminde Fjord. Samtidig er det godt for ørrederne i Odder Å. Siden projektet blev færdigt, har en del af området været mere vådt, idet vand fra markerne selvsagt ikke længere løber gennem dræn til vandløbene, men i stedet ovenpå terrænet. Ved hjælp af biologisk omsætning bliver nitratet omsat til kvælstof, som fordamper.

- I de seneste uger er der dog faldet så meget nedbør, at der har dannet sig hele søer. Vi regner dog med, at det falder igen, når regnvejret ophører, siger souschef i Odder Kommunes afdeling for miljø og teknik Bent Hodde Mortensen.

Projektet med at etablere vådområdet i 2015 involverede 20 lodsejere og blev til gennem frivillige aftaler. Da det medførte en række begrænsninger for de involverede lodsejre, fik de udbetalt en erstatning. Hele projektet blev finansieret af EU’s Landdistriktsprogram (LDP 2020) samt af den danske stat.

I sidste uge var broen over Odder Å næsten oversvømmet. Men nu har vandet lagt sig en smule. Jens Thaysen
Normalt løber der kun vand i åløbnene ved Assedup. Men ikke i disse uger. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Daginstitutioner og mindre skoleklasser genåbner 15. april - sommerens festivaler aflyst

Horsens

Konkursramte Dalle Valle om Bytorv Horsens-planer: Alt er uvist

Erhverv

Benedikte lukkede butikken da krisen tog fat: Nu er kunderne vendt tilbage

Annonce