Annonce
Ikast-Brande

Utrygge vælgere får hjælp fra kommunen. Blandt andet kan flere "vognstemme" udenfor stemmelokalerne

Selv om coronaen igen spøger, skal det være trygt at stemme, understreger Ikast-Brande Kommune. Arkivfoto: Laura Kold
Ikast-Brande Kommune lægger sig i selen for at undgå, at coronaen går ud over valgdeltagelsen.

Ikast-Brande: Coronaen er igen begyndt at vise sit grimme ansigt, og det kommer ret ubelejligt, da kommunalvalget den 16. november ikke kan undgå at blive præget af den nye corona-bølge.

Men Ikast-Brande Kommune vil træffe forskellige foranstaltninger, der skal gøre det mere sikkert at stemme. En lille, men betydningsfuld detalje, handler om de blyanter, man bruger til at sætte krydset med:

- Vi har indkøbt rigtig mange blyanter - i alt 14.000 stykker, som vælgerne kan få med ind i stemmeboksen og som kan sprittes af bagefter – ligesom vælgerne også gerne selv må tage en kuglepen med hjemmefra - dog kun farverne grøn, blå, sort og rød, fortæller kommunaldirektør Flemming Storgaard.

Annonce

Dropper kaffen

En anden foranstaltning handler om at skære ned på hyggen for at undgå unødig sammenstimlen:

- Vi dropper for eksempel kaffe, småkager og karameller. Normalt fejrer vi jo demokratiet med at sætte stole og borde op og lader vælgerne hygge sig med en kop kaffe med mere på valgstedet. Det gør vi ikke i år, siger kommunaldirektøren.

I forvejen har kommunen opfordret til, at man brevstemmer så vidt muligt. Det kan man frem til og med 12. november klokken 12.

Desuden opfordrer man vælgerne til at stemme når der er færrest vælgere.

Kom derfor gerne før klokken 16, hvis det er muligt, lyder det fra kommunen.

Valgstederne bliver forsynet med håndsprit og mundbind, og kommunens egne folk vil sidde med mundbind.

Annonce

Flere "vognstemmer"

Der kan være mange vælgere, som vil føle sig utrygge ved at bevæge sig ind i et fyldt stemmelokale. Det kan være folk i risiko-gruppen og andre, der har grund til at være særligt bekymrede for corona.

Men netop dem vil kommunen prøve at tage et særligt hensyn til. Man øger nemlig muligheden for at "vognstemme". Det er stemmeafgivning i bil eller lignende udenfor selve afstemningsstedet.

- Uanset årsag vil vi gerne hjælpe dem, der er utrygge, ved at øge muligheden for at vognstemme. Det er jo demokratiet, vi taler om, og vi vil gerne have, at så mange som muligt kan stemme, siger Flemming Storgaard.

- Vi opgraderer antallet af hjælpere til valget - dels at hjælpe med vognstemmer, hvor der skal være to for hver stemmeafgivelse - og dels til afspritning af stemmebokse, blyanter med mere, fortæller han.

Man skal IKKE vise coronapas for at stemme (sådan er reglerne i hvert fald i skrivende stund), men i valgcafeen i Ikast om aftenen skal man dog vise gyldigt coronapas for at komme ind.

- Med hensyn til vælgermøder er de ikke en del af kommunens aktiviteter, så derfor er det op til arrangørerne selv at tage de fornødne forholdsregler. Det har vi som kommune ikke indflydelse på, siger kommunaldirektøren.

Annonce
Horsens For abonnenter

Grim, ærgerlig og snusket: Graven får ikke pæne ord med på vejen, men spørger du politikerne, er det netop ord, der skal være starten på forandring

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Lærer-Jan holder aldrig helt fri: Gæsterne og maden må vente, når eleverne ringer

Erhverv For abonnenter

Stinne rejste sig, da fundamentet under hendes firma smuldrede: Nu har hun 50 ansatte og modtager nye jobansøgninger hver dag

Podcast

Ældre Sagen håber på ekstra læger til Hedensted: Vores medlemmer vil blive berørt meget

Hedensted

Fældninger og skader på træer: Det skal til for at hjælpe Staksrode Skov, siger Naturstyrelsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Leder For abonnenter

Tiden er kommet: Send dit brokke-gen på vinterferie og lad julefreden sænke sig tidligt og lad den vare til påske og gerne længere

Horsens

Vaccinationscenter opruster med vagt efter hærværk og forsøg på brandstiftelse på centret

Erhverv For abonnenter

Sushi-succes og vækst på værtshus, optik, chokolade og meget mere: Se hvordan lokale firmaer klarer skærene i ugens regnskaber

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Horsens

Mens priserne på energi stiger: Her bliver der ingen prisstigninger på fjernvarme

Erhverv For abonnenter

Midt i tvangslukning og produktionsproblemer: Allan Hansen fik et af sine bedste år nogensinde - og succesen er kun vokset siden

Kultur

Udsatte familier får chancen for at holde jul på Fængslet

Annonce