Annonce
Sport

Utrolige Usain smadrede al modstand til OL: Kunne det virkelig være rigtigt?

Han gad ikke en gang løbe sig ud. Usain Bolts sejr og verdensrekord i Beijing vil for altid stå som et af de største øjeblikke i den olympiske historie. Måske også et øjeblik med en skygge over sig. Foto: Gary Hershorn/Scanpix
Usain Bolt skulle bruge et meget kort tilløb for at blive verdens i særklasse bedste sprinter. Han fik sit store gennembrud en aften i august i 2008 i Beijing efter en præstation, der næsten virkede arrogant, og som helt naturligt kastede de vanlige spørgsmål af sig.

Utroligt.

Måske nok et af det danske sprogs mest misbrugte gloser, men i denne sammenhæng vil jeg tillade mig at mene, at det passer perfekt.

For det, der skete den 16. august 2008, var utroligt.

Annonce

Som i meget, meget svært at tro på.

Nærmest umuligt at tro på.

Usain Bolt

Han har stadig verdensrekorderne på 100 og 200 med henholdsvis 9.58 og 19.19. Han vandt alle de olympiske løb, han stillede op i i 2008, 2012 og 2016 og har altså otte OL-guldmedaljer. Den niende, den for 4x100 meter i Beijing, blev frataget ham, fordi hans holdkammerat Nesta Carter senere blev knaldet for doping. Han har vundet 11 VM-titler og sluttede karrieren med at vinde bronze ved VM i 2017.

Efter atletik-karrieren forsøgte han at spille sig til en professionel fodboldkontrakt, men det blev kun til en opvisningskamp for den norske klub Strømsgodset og otte uger for en klub i Australien. I januar 2019 stoppede han officielt sin sportskarriere.

100 meter i Beijing

1. Usain Bolt 9.69

2. Richard Thompson 9.89

3. Walter Dix 9.91

200 meter i Beijing

1. Usain Bolt 19.30

2. Shawn Crawford 19.96

3. Walter Dix 19.98

Jeg sad selv og kiggede på det, og – for lige at bruge et andet udtryk, der heller ikke altid bruges med den største omhu – jeg troede ikke mine egne, skeptiske øje. Jeg troede ikke på det, jeg så.

Ned mod mig – og en hulens masse andre mennesker på det olympiske stadion i Beijing – kom en mand løbende med syv andre mænd lige i hælene. De jagtede alle sammen den samme drøm. De jagtede den drøm, de havde kæmpet for i en stor del af deres liv. De havde ofret alt. De ville give alt. De ville kæmpe med alt det bedste, de havde fået med sig. De ville presse sig selv til det yderste – og gerne lidt længere.

Og hvad gjorde manden, der løb forrest?

Han stoppede nærmest op de sidste 15-20 meter, kiggede sig tilbage, kiggede sig omkring, smilede bredt og så bare ud til at nyde øjeblikket.

Sikke et overskud.

Sikke en klasse.

Sikke en atlet.

Det var i sandhed svært at fatte.

Eksplosiv karriere

Ikke mindst fordi den langlemmede jamaicaner, der kun havde et skævt smil til overs for de syv, der forgæves forsøgte at følge med ham, faktisk af natur slet ikke var 100 meter løber. Det er mænd på 1,95 meter ikke.

Usain Bolt blev således betragtet som et kæmpe talent på 200 meter og 400 meter og OL-debuterede som 17-årig fire år tidligere uden den store succes. Han røg ud i semifinalen på 200 meter. Ingen tog rigtig notits af Usain Bolt på det tidspunkt.

Og han hadede 400 meter. Han hadede den langdistancetræning, der følger med netop den disciplin, så han forsøgte at overbevise sin træner om, at han i stedet udelukkende skulle satse på 100 og 200 meter.

Træneren var ikke vild med den ide. Hvordan skulle den næsten to meter høje mand nogen sinde blive en af de bedste på en distance, der fysiologisk set ikke passede.


Jeg var overhovedet ikke træt efter finalen. Jeg følte, at jeg kunne gøre det hele igen lige med det samme.

Usain Bolt efter sin sejr på 100 meter


I 100 meter bliver starten betragtet som altafgørende, og inden Usain fik rettet sin store krop ud, var alle de andre i mål, havde badet og fået deres medaljer.

Troede træneren.

Usain Bolt troede noget andet, og han fik en chance. Aftalen var den, at hvis han i en 100 meter-konkurrence på Kreta i 2007 kunne løbe 10.30 eller derunder, ville træneren droppe alle planer om 400 meter og satse på sin atlets yndlingsdistance.

Usain Bolt løb 10.03 uden at have trænet målrettet i sprint – og så sig siden ikke tilbage.

I bogstaveligste forstand.

I sit kun femte officielle 100 meter nogensinde løb han i 2008 verdensrekord i New York. Amerikaneren Tyson Gay, den hidtidige rekordholder, var en af de konkurrenter, der så Usain Bolt løbe på helt vilde 9.72.

Annonce

Tre mand frem for en titel

Så selvfølgelig stillede Usain Bolt op som en af topfavoritterne til OL i Beijing, der hele tiden havde været hans helt store mål.

Og der var lagt op til noget stort på den kinesiske augustaften. Noget kæmpestort.

Tre mand havde inden Legene skilt sig ud hos bookmakerne, Jamaicas Usain Bolt og Asafa Powell og Tyson Gay.

Den tidligere OL-vinder Linford Christie gav dog ikke Gay mange chancer.

- Asafa Powell har rutinen, men Usain Bolt er i fantastisk form. Det bliver tæt, men det bliver i hvert fald ikke amerikansk sejr, mente Linford Christie, mens altid høflige Tyson Gay valgte ikke at vurdere muligheden for egne chancer, talte pænt om konkurrenterne og nøjedes med at konstatere, at der formentlig skulle en tid på omkring 9.65 til for at vinde det, der tegnede til at blive historiens vildeste 100 meter løb.

Annonce

Ingen tid til tissepause

Og det blev en elektrisk aften på Beijings olympiske stadion.

En af de aftener, hvor man som journalist fandt sin plads i god tid. For ikke at gå glip af noget.

Væskeindtaget var vigtigt. Altså timingen i det, for det måtte for alt i verden ikke være sådan, at tissetrangen meldte sig ved 22.30-tiden lokal tid. Det kunne blive fatalt. Et øjebliks uopmærksomhed, og øjeblikket var forpasset.

Som da vi i 1970’erne af og til gik glip af en hel boksekamp med George Foreman, fordi vi lige skulle ud at smøre et par madder. Når vi kom tilbage, stod Foreman og småsludrede med sin træner, mens de i det andet ringhjørne forsøgte at samle stumperne af modstanderen sammen.

Også det her var et spørgsmål om sekunder. Lidt under 10 af dem for at være helt præcis.

Og der kom de så.

Usain Bolt vanen tro ikke med den bedste start, men da han først fik rettet kroppen og de lange ben ud, var der ingen tvivl.

9.69.

Verdensrekord.

Annonce

Klasse eller arrogance

De sidste meter blev et studie i klasse. Eller arrogance, om du vil. Han var bare så meget bedre end alle de andre.

Det vidste han, og han viste det – ikke til alles begejstring.

- Det er godt tv, men det er dårligt sportsmanship, som den tidligere OL-medaljevinder på 100 meter Ato Bolton formulerede det, og den daværende præsident for IOC, Jacques Rogge, var enig.

- Han burde vise lidt mere respekt for sine konkurrenter, sagde IOC-præsidenten.

Bolt selv tog det hele afslappet.

- Jeg havde det sjovt. Det er det, jeg godt kan lide. At have det sjovt og være helt afslappet, sagde OL-guldvinderen.

Annonce

Mistanken var der

Men var det hele lidt for godt til at være sandt?

Usain Bolt havde aldrig selv været involveret i doping – og blev det heller ikke personligt siden – men mistanken klæbede til hans historisk hurtige fødder efter den aften i Beijing. Også fordi han stillede op for et land, der ikke havde nogen systematiseret dopingkontrol.

Tre af de forrige fem OL-guldvindere på 100 meter var blevet knaldet for doping, og op til Legene havde en forsker, der havde været med at fælde blandt andre den tidligere amerikanske OL-sprintdronning over for det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel slået fast, at samtlige finalister i Beijing ville være dopet. Ud fra den tese, at mennesket af sig selv kan løbe 10.00 på 100 meter – tider derunder kræver hjælp fra medicinalindustrien.

Og hvorfor løb Usain Bolt sig ikke ud i finalen?

Fordi han vidste, at han ved hver eneste fremtidig verdensrekord ville score en klækkelig sponsorbonus?

Eller fordi han vidste, at en tid på omkring 9.55 trods alt ville være for vanvittig?

Hovedpersonen selv var tavs, mens hans træner slog fast, at Usain Bolt var blevet testet talrige gange op til Legene – altid med det samme negative resultat.

Så måske hans forvandling til verdens i særklasse bedste sprinter i løbet af blot et år skulle findes et helt andet sted. Det mente hans far, Wellesley Bolt, der til avisen China Daily forsøgte sig med følgende forklaring.

- I Jamaica har vi en speciel yams, Trelawny yams. Den har Usain altid været vild med. Den er hans hemmelighed.

Annonce

Ordene fra dengang

Den historie dyssede i sagens natur ikke helt mistanken om doping ned. Og fire dage senere gik det så helt amok. At Usain Bolt også vandt 200 meter var ventet, men at han skulle slå Michael Johnsons 12 år gamle, ellers urørlige verdensrekord, virkede nærmest surrealistisk. Eller møg-mistænkelig, om du vil.

Vi giver her til slut ordet til avisens udsendte, der sendte disse linjer hjem fra Beijing i 2008:

- Min første reaktion, da 19.31 – der senere bliver rettet til 19.30 – kommer frem på storskærmen, er hovedrysten. Godt nok løb han til denne gang – hele vejen – og godt nok er banen vist nok ekstremt hurtig. Men det får ikke mistanken til at forsvinde. Og jeg er ikke den eneste på pressepladserne med den mistanke. Langt fra. Vi tror simpelt hen ikke på det. Det her er ikke foregået på den rette facon.

Hårde ord. Måske også for hårde. For manden blev jo ikke taget for doping – heller ikke siden – men det var jo pudseløjerligt, at flere af hans jamaicanske kolleger blev siden hen knaldet, og faktisk kostede det også Usain Bolt en OL-guldmedalje i 4x100 meter.

Men lige som han stak af fra alle sine konkurrenterne, indhentede dopingspøgelset ham heller aldrig.

OL-historien om Usain Bolt er på mange måder bare utrolig…

Annonce
Horsens For abonnenter

Jorden har ligget klar i to år, men boligprojekt i centrum lader vente på sig  - én udfordring forsinker byggetilladelse

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal DF-profil har bestemt sig, men hun havde helst set en helt fjerde kandidat til formandsposten

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Erhverv

Hoteldirektør: Vi er ramt af den perfekte storm, men holder skruen i vandet alligevel

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Navne For abonnenter

Farverig horsensianer er død som 84-årig: I Tromborgs vide verden ragede keramikken op

Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Annonce