Annonce
Udland

USA's ældste højesteretsdommer er kræftfri efter operation

85-årige Ginsburg er blevet en særdeles populær skikkelse blandt liberale amerikanere. Hun har fået tilnavnet "Notorious RBG" inspireret af Ginsburgs initialer og den afdøde legendariske rapper The Notorious B.I.G. (Arkivfoto)

85-årige Ruth Bader Ginsburg er i bedring efter en lungekræftoperation. Hun kræver ikke yderligere behandling.

Den 85-årige højesteretsdommer i USA Ruth Bader Ginsburg er i bedring efter en lungekræftoperation den 21. december.

Undersøgelser efter operationen viser således "ingen tegn på resterende sygdom."

Det oplyser den amerikanske Højesteret fredag.

- En evaluering efter operationen indikerer, at der er intet bevis for resterende sygdom. Der kræves ikke yderligere behandling, siger Kathy Arberg, Højesterets talsmand, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Meldingen er i tråd med de erklæringer, der blev udsendt umiddelbart efter operationen. Da fortalte Ginsburgs læger, at hun havde fået fjernet to kræftsvulster fra venstre lunge, og at lægerne ikke havde fundet tegn på yderligere sygdom.

På tidspunktet for operationen udtalte eksperter, at den normale helingsperiode efter sådan en operation varer mellem fire og seks uger.

Da Ginsburg missede et møde i Højesteret mandag den 7. januar, udløste det spekulationer om, hvorvidt hendes helbred kunne være dårligere end først antaget.

Ruth Bader Ginsburg blev valgt til Højesteret i 1993 af USA's daværende præsident, Bill Clinton. Siden da er hun trods flere sygdomsforløb aldrig gået glip af de mundtlige diskussioner i den magtfulde Højesteret. I hvert fald ikke før i mandags.

Mandagens møde var således det første møde i Højesteret, Ginsburg nogensinde har misset. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ginsburg er en af fire højesteretsdommere, der betragtes som liberale. De fem øvrige i Højesteret, der har i alt ni dommere, betragtes som konservative.

Blandt dem er 53-årige Brett Kavanaugh, der blev udpeget af præsident Donald Trump og i oktober blev Højesterets nye medlem.

Ginsburgs helbred følges tæt i USA. Hvis hun skulle blive så svag, at hun må træde tilbage, vil det nemlig betyde, at Donald Trump må udpege endnu en kandidat til den magtfulde post.

Ud over Kavanaugh har Trump valgt 51-årige Neil Gorsuch til Højesteret. Han betragtes også som en konservativ dommer.

Højesteretsdommere i USA vælges på livstid, eller indtil de træder tilbage eller dør.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce