Annonce
Danmark

USA-ekspert: Historisk drabsdom løser ikke landets raceproblemer alene

Den tidligere betjent Derek Chauvin føres ud af retslokalet i håndjern efter dommen.
Sorte amerikanere fejrer dommen over George Floyds morder, som præsident Joe Biden kalder for “et gigantisk skridt” mod retfærdighed. Men kampen for reelle forandringer i USA er stadig lang, siger Jørn Brøndal, leder af Center for Amerikanske Studier.

USA: Jubelbrøl og tårer af lettelse. Knyttede næver mod himlen. Omfavnelser og dans.

USA havde frygtet bål og brand, men fik i stedet festtilstande på pladser og stræder i flere større byer, da dommeren sagde "skyldig" tre gange foran eks-betjenten Derek Chauvin i en retssal i Minnesota. Mord af anden grad. Mord af tredje grad. Og uagtsomt manddrab.

Det kan betyde fængsel i op mod 40 år, at Chauvin i maj 2020 pressede sit knæ mod George Floyd hals i ni minutter.

Annonce

Dommen er usædvanlig. Det er første gang nogensinde i Minneapolis, at en hvid betjent anklaget for at dræbe en sort mand bliver dømt til trods for, at det er sket adskillige gange i byen. I hele USA har sorte borgere i generationer råbt op om politibrutalitet mod sorte borgere, men oftest uden konsekvenser.

- Nu kan vi ånde igen

- Det føles som en ny dag i Amerika, sagde grædende og jublende demonstranter for mediernes rullende kameraer i hovedstaden Washington, D.C.

- Nu kan vi ånde igen, var ordene fra George Floyds bror Philonise på et pressemøde efter dommen.

Og selveste præsidenten, Joe Biden, kastede sig også ud i noget, der lignede en skåltale.

- Det kan blive et gigantisk skridt fremad i marchen mod retfærdighed i Amerika.

Anderledes forbeholdne var flere analytikere og kommentatorer. Dommen er symbolsk og historisk. Men om den bliver decideret epokegørende, vil kun tiden vise.

- Der er mange, der gerne vil have det her til at være en slags vendepunkt i USA’s racehistorie. Men vi mangler stadigvæk at se de reelle forandringer, sagde Jørn Brøndal til Avisen Danmark.

Han er professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet i Odense. Og så er han blandt andet også forfatter til bogen "Det Sorte USA", der fortæller historien om den afroamerikanske befolkning fra uafhængighedserklæringen til Black Lives Matter.

- Jeg indleder bogen med at citere George Floyds dødskamp, og jeg slutter bogen med at vende tilbage til den. For den her sag har haft en enorm, enorm, enorm betydning, siger Jørn Brøndal.

I kølvandet på drabet gik 26 millioner amerikanere på gaden og USA oplevede nogle af de mest voldsomme optøjer i landets historie. Derek Chauvins behandling af George Floyd repræsenterer ifølge Jørn Brøndal det spændingsforhold, der har været mellem nationens grundlæggelsesidealer på den ene side - "enhver mand er født lige" - og landets racemæssige praksis på den anden side - slaveri, politibrutalitet og racisme.

- Derfor er sagen helt central. Retssagen har først og fremmest handlet om race. Og for rigtig mange amerikanere er retfærdigheden ske fyldest, siger Jørn Brøndal.

Frygten i det sorte samfund har været, at en hvid betjent på ny ville slippe enten nådigt eller helt for straf efter at have dræbt eller lemlæstet en sort mand eller kvinde. Som det er sket så mange gange tidligere.


Dommen er historisk. Men den løser ikke USAs problemer.

Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet


Som i 1992 hvor betjente i Los Angeles blev frifundet for at have banket den sorte aktivist Rodney King - en frifindelse, der efterfølgende førte til stor opstandelse og optøjer.

Siden år 2005 har amerikansk politi cirka dræbt 1000 mennesker om året. Og ud af alle de sager er 42 betjente blevet fængslet. Nu 43.

- Dommen er historisk. Men den løser ikke USAs problemer, mener Jørn Brøndal.

Alene i år er der allerede 274 amerikanere, som er døde i politiets varetægt. Uproportionalt mange af dem er sorte.

Annonce

Unikke omstændigheder

Og selvom dommen til Derek Chauvin måske markerer et nybrud, er der ifølge Jørn Brøndal også en lang række unikke omstændigheder ved sagen.

- Du har videoen af drabet, en lang række vidner - herunder selveste politidirektøren i Minneapolis - og tydelige beviser for, at Chauvin på ingen måde var truet selv. Det har du ikke i alle de andre sager.

Reel forandring kommer ifølge Jørn Brøndal med politiske reformer. Og de har formentlig lange udsigter. Demokraterne i Repræsentanterne Hus har udformet et nyt lovudkast opkaldt direkte efter George Floyd. Loven skal blandt andet indeholde et landsdækkende totalforbud imod brugen af chokehold - altså et pres på halsen af en anholdt, sådan som Derek Chauvin udførte på George Floyd i ni minutter og 29 sekunder.

Men forslaget kræver formentlig 10 Republikanske stemmer i Senatet. Og anført af Donald Trump har Republikanerne været hidsige modstandere af al forandring, som Black Lives Matter-bevægelsen fører med sig.

Forholdet til ordensmagten er - ligesom så mange andre ting i USA - noget der skaber splittelse i befolkningen. 56 procent af de hvide amerikanere svarede i en Gallup-undersøgelse sidste år, at de havde tillid til politiet. For afroamerikanere var tallet 19 procent.

Og det er ikke kun delte holdninger, der gør USA’s raceproblemer svære at løse. Det er også et spørgsmål om økonomisk ulighed, lyder det fra Jørn Brøndal.

- Det helt grundlæggende problem er, at uligheden er så stor. Og uligheden har en racemæssige slagside. Så længe det er tilfældet, vil USA ikke for alvor forandre sig.

Annonce
Annonce
Annonce