Annonce
Østjylland

Usædvanlig kombination: Ekstremsport og kunst mikses i kunsthal

Lige nu er KP19, Kunstnernes Påskeudstilling, i Kunsthal Aarhus' ene rum. Fra august 2021 bliver tre rum fyldt med kunst og ekstremsport. På billedet taler KPs formand Lisbeth Bachmann til publikum ved åbningen af KP19. Foto: Kim Haugaard
Kunsthal Aarhus scorer sit hidtil højeste beløb: Fem millioner kroner fra Bikubenfonden.

AARHUS: Kunsthal Aarhus har vundet en pris på et beløb så stort som kulturstedet aldrig før har modtaget. De fem millioner kroner skal bruges til en helt usædvanlig udstilling, hvor ekstremsport og kunst bliver mikset.

Kunsthuset i J.M. Mørks Gade i Aarhus bliver omdannet til én stor installation i tre rum, hvor alt går ekstremt. Kunst og ekstremsport vil indgå et fællesskab, der aldrig er set før.

Bag det hele står kunstner og kurator Peter Ole Pedersen. De fem millioner kroner kommer fra Bikubenfondens Udstillingspris Vision 2019, som Kunsthal Aarhus har vundet med "Go Extreme", som projektet hedder.

Der er god tid til at forberede projektet, men det er der også grund til. For mange skal involveres. "Go Extreme" skal vises fra august 2021 og ind i 2022.

Annonce

Stedet, manden og prisen

Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus er et moderne udstillingssted for samtidskunst i J.M. Mørks Gade 13. Den udstillede kunst forholder sig til andre kunstneriske discipliner, til menneskers hverdagsliv og til det samfund, den er præget af eller selv ønsker at præge.

Kunsthal Aarhus blev grundlagt i 1917 og er således en af de ældste kunsthaller i Danmark og Europa.

Kurator

Peter Ole Pedersen er 41 år og kurator, forsker og kunstner med bopæl i Århus. Han har tidligere arbejdet med kulturhistoriske temaudstillinger i det prisbelønnede udstillingsinitiativ "The Piccadilly Exhibition Company", arrangeret en række udstillinger og events på danske museer og de seneste to år stået bag otte kunstudstillinger i regi af projektet "Kunst og Dokumentar-kultur" finansieret af Novo Nordisk Fonden.

Udstillingsprisen Vision

Med Udstillingsprisen Vision indbyder Bikubenfonden hvert år museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører til at deltage i konkurrencen om at få realiseret et visionært udstillingskoncept med nutidig relevans. En jury bestående af syv fagfolk vurderer idéoplæggene. Tre-fem idéer inviteres til en anden runde, hvor deltagerne videreudvikler og kvalificerer deres idéer. Prisvinderen får fem millioner kroner til udstillingen.

Overlap

Peter Ole Petersen, som har fået ideen, er 41 år og bor i Sjællandsgade i Aarhus med sin familie. Han har arbejdet med kunst i 15-20 år, senest mest som kurator.

- Samtidskunst og ekstremsport har mange ting fælles, og der er et interessant overlap. På begge områder agerer folk, som presser sig selv, går til grænser og skaber ekstraordinære oplevelser. Det har fascineret mig. Ekstremsport er ikke længere for de få. Det er en folkebevægelse, og mange har en nabo, der dyrker triatlon, eller en fætter, der løber maratonløb. Gud og hvermand dyrker det. Men hvad giver det folk? Med ekstremsport bliver vi klogere på os selv og prøver grænser af. Sådan er kunstnere også. Det er fok, som bevæger sig i et felt, hvor de tester grænser, siger Peter Ole Pedersen.

Han vil have publikum med.

- Vi laver events og arrangementer, også i byrummet og naturen, siger Peter Ole Pedersen.

I træningstøjet

Udøvere af og foreninger for ekstremsport samt forskere og andre skal involveres.

- Vi glæder os til at få ekstremsport inden for kunsthallens rammer og koble den med dygtige kunstnere, som kan føre os alle ud i ekstremer. Hele kunsthallen bliver transformeret, og alle ansatte skal i træningstøjet, siger Iben Mosbæk, administrativ direktør for Kunsthal Aarhus.

Udstillingen skal dreje sig om ekstremsportens vildt og vidtfavnende univers med både dyb spiritualitet og dedikeret indlevelse, men også kamp og udmattelse. Det handler om krop og sind og hvad den menneskelige fysik er i stand til under ekstreme forhold og radikale udfordringer. Publikum skal møde både Base jumping og Mixed Martial arts (MMA), siger Jacob Fabricius, leder af Kunsthal Aarhus.

Tidligere vindere

Tidligere vindere af prisen

2018: Kunsten i Aalborg med udstillingen "Work it Out!". Udstillingen ventes at åbne i efteråret 2020.

2017: Esbjerg Kunstmuseum med udstillingsformatet ’Wunderkammer’. Udstillingen består af tre dele, hvoraf første åbnede i oktober 2018 og kan opleves til og med 17. marts 2019.

2016: Kunstnergruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen "Sisters Academy – The Boarding School". Udstillingen løb fra den 19. september til den 18. oktober 2017.

2015: Medicinsk Museion med udstillingsprojektet "Mind the Gut". Udstillingen åbnede i oktober 2017 og er nu en del af den permanente udstilling på Medicinsk Museion.

Juryen består i 2019 af:
Helga Just Christoffersen, associate curator, New Museum, New York, Julian Juhlin, scenograf, Malene Vest Hansen, lektor i kunsthistorie, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, Jacob Wamberg, professor dr.phil. i kunsthistorie, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, David Zahle, arkitekt og partner, BIG Bjarke Ingels Group, Mette Marcus, chef for kunstområdet, Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen, direktør, Bikubenfonden.

Poesi og relevans

Juryen, som har valgt projektet som vinder af konkurrencen, siger blandt andet:

- "Go Extreme" er blandt andet valgt, fordi den bygger videre på kunstens historiske søgen efter det sublime og samtidig bidrager nytænkende til vores tids diskussion om det posthumane. Udstillingen sætter tanker i gang om - og ser kritisk på - hvad det er for en oplevelseskultur, vi er ved at udvikle, og udfordrer vores idé om, hvad der er kropsligt og menneskeligt muligt. Den rummer på én gang dybde, kompleksitet og poesi samtidig med, at den tager fat i et emne med stærk folkelig appel og relevans. Den bryder rammerne for, hvad en kunstinstitution er, og hvem et kunstpublikum er.

Peter Ole Pedersen er kurator og manden med ideen om kombinationen af ekstremsport og kunst. Privatfoto

Få udskiftet din krop

De tre totale ruminstallationer vil få titlerne "Extreme Fitness", "The Arena" og "Bodies and Beyond".

De fokuserer på alt fra kampsport, triatlon og bodybuilding til E-sport og giver publikum mulighed for blandt at kæmpe i en Mixed Martial Arts arena, få udskiftet deres egen krop med en avatar i den virtuelle verden og prøve kræfter med ekstremernes fitnesscenter.

- En tanke er at samle et nyt publikum på tværs af generationer og engagere Aarhus’ brede foreningsliv. Ambitionen er blandt andet at skabe en klatre- og parkourevent med kunstnergruppen i ekstremsport "Flying Frenchies". Publikum vil kunne overvære gruppen gå på line og svæve mellem byens bygninger og bagefter selv prøve kræfter med parkour, siger Jacob Fabricius.

- Vi vil også udnytte naturen, blandt andet ved at arrangere kombineret kunstdebat og vinterbadning og lade kunstnere og sportsudøvere skabe en event i ekstremsport for publikum i Marselisborgskovene, alt i samarbejde med byens mange foreninger, siger Fabricius.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce