Annonce
Horsens

Ups: Ny sø løb over sine bredder

Der skulle flere entreprenørmaskiner til for at sikre gennemstrømning i søens to afløb. Foto: Jens Amtoft
Det tog 33 dage at fylde Gedved Sø. Ekstremt vejr i weekenden har fået vandstanden til at stige yderligere.

Gedved: Gedved sø er blevet fyldt på rekordtid.

Det våde forår har bevirket, at det kun tog 33 dage at fylde den nye Gedved sø, men efter weekendens kraftige regn og blæst blev søen ved med at stige ud over det planlagte.

Projektleder ved Naturstyrelsen Anne Gro Thomsen og ingeniør ved Horsens Kommune Tony Bygballe måtte lørdag aften træde til, da naboer til søen konstaterede, at vandet blev ved med at stige.

- Lige nu er vandstanden 80 centimeter over det normale. Men fra nu af falder det, fortalte Tony Bygballe torsdag formiddag, da der igen var kommet godt gang i afløbene.

Horsens Kommune har ansvaret for hovedafløbet, mens Naturstyrelsen har ansvaret for det ekstra overløbs afløb.

- Vi har haft en uheldig weekend, hvor flere faktorer spillede ind. Der var en masse regn og en kraftig vestenvind, der betød, at alt det materiale, der selvfølgelig kommer, når man laver sådan en sø, drev sammen nede ved afløbene. Gamle hegnspæle, grene og andre træstykker og masser af små stykker tagrør og andre plantedele har tilstoppet de to afløb, så vandstanden er steget til over det planlagte niveau, forklarede Anne Gro Thomsen, der har stået for etableringen af Gedved Sø.

Annonce
Der var en masse regn og en kraftig vestenvind, der betød, at alt det materiale, der selvfølgelig kommer, når man laver sådan en sø, drev sammen nede ved afløbene.

Anne Gro Thomsen, Natrustyrelsen

Midlertidig spærring

Der skulle flere entreprenørmaskiner til, før der igen var gennemstrømning ved afløbene.

- Det blev en lidt for "spændende" weekend. Vi måtte lige have fat i en slamsuger. Det var en samspilsramt weekend og dertil en marts måned med rekordnedbør. Det gjorde det ikke nemt for afløbene at følge med, når der sætter sig en prop i det ene af afløbene. Nu er søen fyldt til over kanten. Så skal vi lige så stille have lukket vandet af. Det skal ske langsomt, for at der ikke skal ske oversvømmelser længere nede, sagde Anne Gro Thomsen.

Situationen vil formentlig ikke opstå igen, for det materiale, der har sat sig som en prop, er blevet fjernet.

- Nu har vi sat en midlertidig spærring op, indtil al ekstramaterialet er væk, siger Anne Gro Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce