Annonce
Horsens

Unik Netto-butik åbner ved Bygholm Bakker: Danmarks første af sin slags

Sådan kommer den nye Netto-butik efter planen til at se ud. Pressebillede.
Landets første bæredygtige dagligvarebutik skal ligge ved Bygholm Bakker. Efter planen åbner Netto-butikken inden jul.
Annonce

Horsens: Inden længe kan horsensianerne købe mælk og rugbrød i en butik bygget i træ med beplantning på taget.

Netto bygger nemlig en ny butik ved Bygholm Bakker, og det skal være Danmarks første bæredygtige dagligvarebutik.

- Vi vil gerne lave Netto-butikker på den måde fremadrettet, og det her bliver den allerførste af sin slags, siger Jeff Salter, der er konceptdirektør i Netto.

Butikken skal ligge ud til Silkeborgvej i det nordøstlige hjørne af Bygholm Bakker.

Her kommer den nye butik til at ligge. Kort: Horsens Kommune

Byggearbejdet begynder i dag, mandag, og den 1200 kvadratmeter store butik skal efter planen være klar til at åbne inden jul.

Annonce

Kiggede på hele landet

Det er ikke tilfældigt, at det netop er det skønne naturområde ved Bygholm Bakker, som er blevet valgt som placering for Salling Groups forsøg på at skabe landets første bæredygtige dagligvarebutik.

- Vi havde besluttet at gennemføre projektet, og så skulle vi så finde ud af, hvor vi skulle gøre det henne. Vi kiggede på hele Danmark, og der var det bedste match helt klart den her lokation, siger Jeff Salter og uddyber, hvad det var, der lokkede:

- Der er smukt og naturskønt, og der er en spændende plan for området. Vi kan få en fritliggende, synlig butik, der ligger smukt ved skov og sø. Det er de rammer, vi gerne vil kunne levere en butik, der passer ind i, og hvis vi kan løse det her på en god måde, kan vi lave flotte butikker rigtig mange steder, siger Jeff Salter.

Bæredygtighedsprædikatet sikres gennem en såkaldt DGNB Guld-certificering, som er et udtryk for graden af bæredygtighed ved et projekt. Ingen andre danske dagligvarebutikker har den certificering.

DGNB

En DGNB-certificering er et udtryk for, hvor bæredygtigt et projekt er. Både materialer og proces inkluderes i bedømmelsen.

For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri eller byområde evalueres ud fra en række kriterier inden for de fem hovedområder i DGNB; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.

På baggrund af denne evaluering tildeles projektet en certificering. Det bedste er platin, dernæst kommer guld og til sidst sølv.

Størstedelen af butikken skal konstrueres i bæredygtigt træ, og taget bliver et grønt sedum-tag. Store glaspartier skal sikre, at dagslyset trænger længst muligt ind i butikken, og solceller og et nyt energianlæg gør butikken delvist selvforsynende.


...ambitionen er, at vi skal kunne bygge til samme omkostninger, som vi normalt gør.

Jeff Salter, konceptdirektør


- Det er et kæmpe skridt for os. Vi har lavet rigtig mange butikker efterhånden, og organisationen ved efterhånden, hvordan man laver en Netto. Nu drejer vi så nærmest på alle håndtag samtidig. Det er helt fra grunden en anden måde at lave butik på, selvom det naturligvis stadig er en dagligvarebutik med betalingskasser og fire vægge, siger Jeff Salter.

Annonce

Bæredygtigt betyder ikke dyrt

Hvad byggeriet, der er tegnet af C.F. Møller Architects, kommer til at koste, sammenlignet med mere traditionelle dagligvarebutikker, er endnu for tidligt at sige, men det er ikke meningen, at prisen skal stige voldsomt.

- Det er den første butik, så det er svært at spå om. Men ambitionen er, at vi skal kunne bygge til samme omkostninger, som vi normalt gør. Det kan godt være, det kræver 10 eller 20 butikker, før vi er i stand til det, men vi skal ende med den samme kvadratmeterpris. Vi er jo også købmænd, lyder det fra Jeff Salter.

Her ses en visualisering af butikkens facade og en del af parkeringspladsen, hvor det bliver muligt at oplade el-biler. Pressebillede.

Til efteråret bliver det muligt for naboere, horsensianere og andre interesserede at komme på besøg i butikken og få forklaret overvejelserne og processerne bag byggeriet, inden det åbner. På den måde håber Netto, at butikken vil falde endnu bedre i spænd med det miljø, den bliver en del af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Horsens

Positive tendenser i Horsens Kommune: Smittetal falder for første gang i en uge

Annonce