Annonce
112

Unge og forældre frustrerede over håndhævelse af forsamlingsforbud: Politiet behandler ikke alle lige

Milo Winther (tv), Lukas Olsen Andersen (midten) og Patrick Kronborg Pedersen (th) er trætte af politiets håndtering af forsamlingsforbuddet. Foto: Mathias Mundbjerg
Tre af de drenge, som fik en bøde for at samles på Langelinie i sidste weekend, er irriterede over, at politiet efter deres opfattelse ikke behandler alle lige, når det gælder forsamlingsforbuddet. Deres forældre bakker dem op.
Annonce

Horsens: Da politiet natten til lørdag 30. maj uddelte bøder til 19 unge på Langelinie for overtrædelse af forsamlingsforbuddet, var 16-årige Patrick Kronborg Pedersen, 15-årige Milo Winther og 16-årige Lukas Olsen Andersen tre af dem, som måtte til lommerne.

De tre drenge, som alle går i 9. klasse, føler sig dog uretfærdigt behandlet i forbindelse med episoden.

Bøderne á 2500 kroner blev uddelt, da der havde dannet sig en form for kreds med 30-40 unge rundt om et par personer, som var ved at komme op at toppes. Ifølge dem selv stod de tre drenge bag de andre ude i udkanten og havde egentlig ikke noget med situationen at gøre.

- Vi var bare en gruppe på seks-syv gutter dernede sammen, og vi havde ikke noget at gøre med dem, der ville slås. Men pludselig tændte fem-seks politifolk for deres lommelygter og kom løbende og råbte, at vi allesammen skulle sætte os ned, siger Lukas Olsen Andersen.

Drengene forsøgte alle at forklare, at de holdt god afstand og respekterede reglerne. Det ville politiet dog ikke høre om, og så fik de tre venner en bøde. Til gengæld var der ifølge drengene en gruppe piger, som politiet gerne ville høre på, der fik lov at slippe.

- Jeg er ikke enig med dem, men hvis politiet vurderer, at vi har stået for tæt, så er det fair nok, og så skal vi have en bøde. Det er politiets opgave. Men så skal alle have det. Uanset om man er pige eller dreng, og om man er i Juelsminde eller i Horsens. Man kan ikke bare straffe nogen og lade andre slippe, siger Patrick Kronborg Pedersen.

Jeg har behov for, at der bliver taget en anden tilgang og en anden synsvinkel, og at nogen taler de unges sag en lille smule.

Kim Andersen, far til 16-årig

Annonce

Bekymrede forældre

Episoden har betydet, at drengene har ændret deres syn på politiet. Det er deres første møde med ordensmagten, og de havde en helt anden forestilling om politifolk.

- Hvis politiet gerne vil have, at folk har respekt for dem, så er det en dårlig måde at opnå det på, at man ikke behandler alle lige, og at man ikke vil gå i dialog. Jeg har ikke fået et decideret negativt syn på dem, men i hvert fald et mindre positivt, siger Patrick Kronborg Pedersen.

Også drengenes forældre er bekymrede for, hvad oplevelser som den på Langelinie kan komme til at betyde for deres børn og andre unge i deres aldersgruppe.

- Al den respekt, jeg har opdraget Milo til at have for politiet, er blevet ødelagt på et kvarters sammenstød, siger Camilla Winther, mor til Milo Winther, mens Kim Andersen, far til Lukas Olsen Andersen, også er betænkelig ved den effekt, oplevelsen kan have på længere sigt.

- Jeg skal være tryg ved, at de unge kan tage ud at hygge sig. Det er jeg kun, hvis jeg ved, at sådan noget her bliver håndteret fornuftigt, siger han og appellerer til, at politiet udviser større forståelse for, at de unge har været spærret inde i flere måneder og har måtte give afkald på mange ting på grund af coronakrisen.

Annonce

Forståelse fra politiet

Sydøstjyllands Politi er blevet foreholdt drengenes oplevelse.

- Vi har den største forståelse for, at det er træls at få en sigtelse for at være sammen med sine venner. Men vi er som politi sat i verden for at håndhæve loven. Det forsøger vi at gøre så retfærdigt, som vi overhovedet kan, lyder det fra politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen, der beklager, at drengene og deres forældre har en anden opfattelse af det, der er sket.

Den forlængede grundlovsweekend byder på gode muligheder for igen at samles med sine venner. Men det har drengene ikke tænkt sig at benytte sig af - i hvert fald ikke på Langelinie.

- Jeg skal godt nok ikke derned i weekenden, når man kan være så uheldig. Jeg vil ikke risikere at få en bøde mere, fastslår Milo Winther.

Den øvre grænse for, hvor mange personer man må samles, bliver efter planen hævet til 50 personer efter 8. juni, lød meldingen i flere medier fredag eftermiddag.

Patrick Kronborg Pedersens og hans venners frustration bunder især i, at politiet set fra deres synsvinkel straffer nogen og lader andre slippe, selvom de har begået - eller ikke begået - den samme overtrædelse. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce