Annonce
forside

Unge kan se frem til høj pensionsalder trods S-udspil

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København.

Velfærdsforliget fra 2006 drypper malurt i bægeret for ny Socialdemokratisk pensionsplan, mener Enhedslisten.

Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen fremlagde tirsdag et pensionsudspil, der blandt andet skal sende borgere, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, tidligere på pension.

- Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet, sagde Mette Frederiksen på pressemødet tirsdag.

Men nu påpeger flere, herunder Enhedslisten, at udspillet ikke er videre hjælpsomt for unge faglærte og ufaglærte.

Ifølge partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, vil pensionsalderen stadig være alt for høj.

- Jeg tror, at der er en del, der bliver skuffede, når de finder ud af, hvad der gemmer sig bag overskrifterne.

- Som jeg forstår Socialdemokratiets model, så er der jo ikke tale om reelt at sikre de mest nedslidte, siger hun.

Hun henviser til, at pensionsalderen i de kommende år vil stige i takt med levealderen. Mekanismen stammer fra velfærdsforliget, der blev skabt af VK-regeringen i 2006.

Socialdemokratiet var selv med til at indføre det, og partiet agter ikke at ændre på det i det nye udspil.

Det betyder i princippet, at en 30-årig murer vil skulle arbejde til han er over 70 år på trods af det nye pensionsudspil.

- Vi ender jo med verdens højeste pensionsalder, og det rokker Socialdemokratiets forslag ikke ved.

- De bør opsige velfærdsforliget, hvis vi sammen skal kunne levere en reel løsning til de mange mennesker, der knokler og som fortjener muligheden for et godt seniorliv, siger Pernille Skipper.

Mette Frederiksen forklarede ellers tirsdag, at udspillet er et forsøg på at rette op på de skævheder, som opstod på pensionsområdet som følge af blandt andet den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i velfærdsforliget.

En måned før forliget blev vedtaget i 2006, var der ifølge Aarhus Universitet mellem 65.000 og 110.00 på gaden for at demonstrere. En stor del af dem var unge borgere.

Socialdemokratiet regner med, at forslaget vil koste tre milliarder kroner. De penge skal findes via højere skat på især virksomheder.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: YouSee fyrer op under vigtig debat om tv-pakker

Det er noget af en hvepserede, tv-udbyderen YouSee har stukket fingrene i de seneste dage. Beslutningen om at smide Discovery-kanaler - Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport 1 og 2 - ud af tv-pakkerne fra årsskiftet berører cirka en million danskere, og det er især store sportsbegivenheder, der sætter fut i debatten. - I kan vælge Discovery blandt vælg selv-kanalerne, lyder det fra YouSee, men måske har de gjort regning uden vært: Tv-krigen eskalerede nemlig i aftes, da Discovery gik på banen med annoncer rundt om FC Københavns fodboldkamp i Europa League, hvor der blev opfordret til at vælge Stofa og en række andre aktører i stedet for YouSee - og at der i øvrigt ikke er gang i forhandlinger parterne imellem. Dansk Boldspil Union og Danmarks Idrætsforbund advarer om tab af nationalt tv-arvegods, når vigtige landskampe og dele af OL-dækningen forsvinder for mange. - I har selv solgt jer til privatkanalerne for ussel mammon, lyder modsvaret fra mange, og det argument er fair - med modifikationer. For eksempel er det ikke DBU, der sidder med rettighederne til EM-kvalifikationskampe. De forhandles fra centralt hold i det europæiske fodboldforbund UEFA. Alligevel må idrætsforbundene vedkende sig en del af ansvaret for deres interesseorganisationers valg. Striden åbner en anden spændende diskussion: Har tv-pakker så overhovedet en fremtid? Antenneforeningerne argumenterer med, at de på vegne af tusindvis af medlemmer skaffer kanalerne langt billigere, end hvis vi alle selv satte pakker sammen. Omvendt er jeg en af dem, der har 70+ kanaler i min store tv-pakke, og et konservativt bud er, at jeg aldrig er forbi de 40 af dem. Og er det ikke sådan med sport, at hver gang, man siger til sig selv: Nu har jeg de kanaler, jeg skal bruge, for at se AC Horsens, åbner der en ny...? En krølle på halen er, at de fleste børn og unge i dag er flintrende ligeglade med kanalpakker og flow-tv. De finder alt på YouTube og streaming-tjenester, så måske dør denne diskussion af sig selv om føje år.

Annonce