Annonce
Odder

Unge har indtaget den gamle lagenfabrik

Thor Sølyst Farup i en af de store haller, som indtil 1996 rummede store systuer. Siden da har hallerne officielt stået tomme. Det spejlblanke gulv skyldes vand, som er sivet gennem det utætte tag. Foto : Søren E. Alwan

Har på tre uger først ryddet op, derefter skabt kunst og er nu klar til den store fernisering.

Annonce

Odder: Om få måneder ryger de sørgelige rester af den gamle Nordisk Tekstil på Rådhusgade 65-85 for at give plads til nybyggeri. Men før nedbrydningsmaskiner jævner den gamle fabrik med jorden, har ca. 30 unge været forbi for at sætte deres "Stæmpel" på bygningerne.

Kulminationen på det selvbestaltede kunstprojekt starter fredag kl. 12 med en fernisering på udstillingen, som kan opleves fredag, lørdag og søndag fra kl. 12, og indtil mørket falder på. Fabrikken har nemlig forlængst mistet enhver forbindelse til elektricitet.

- Måske fortsætter vi med at feste om aftenen, men skal der være musik, bliver det kun med akustisk musik eller ved hjælp af noget batteridrevet. Det kan nu også være sjovt nok, fortæller 17-årige Thor Sølyst Farup, der kommer fra Aarhus.

Det samme gør Tristan Isak Bendixen og Kofi Møller på henholdsvis 17 og 16 år. De tre gutter kender hinanden fra Eriksminde Efterskole, som de dimitterede fra før sommerferien. Det samme gjorde mange andre af de unge, som de seneste par uger har lagt vejen forbi ruinerne på Rådhusgade.

- Vi fik ideen til denne event, da vi før sommerferien gik på Eriksminde Efterskole og i den forbindelse lavede forskellige kunstinstallationer i Odder midtby. Bl.a. en hvælving over broen ved Å-parkeringen. Det projekt blev taget så godt imod af borgerne, at vi fik lyst til at finde på mere her i Odder, fortæller Kofi Møller, der ligesom kammeraterne er en del af den styregruppe, som har brugt oceaner af tid på at rydde op i den nedlagte fabrik.

Nogen siger, at Uffe Elbæk fra Alternativet kommer på fredag. Det bliver sjovt at møde ham. Men jeg håber også, at der kommer en hel masse folk fra Odder.

Thor Sølyst Farup, medlem af Stæmpel Crew.
Noget graffiti er gammelt, og andet er helt nyt. Der har været gang i spraydåserne i den gamle fabrik. Fra venstre ses Kofi Møller, Thor Sølyst Farup og Tristan Isak Bendixen. Foto : Søren E. Alwan
Annonce

Smukt forfald

For det er åbenlyst for enhver, at Nordisk Tekstil med sine smadrede ruder, buede parketgulve, vand i kælderen og ikke mindst store huller i taget i dag synger på absolut sidste vers, og at man derfor skal færdes på stedet med stor forsigtighed. Og på eget ansvar.

Gammel graffiti og smadrede møbler vidner da også om, at fabrikken i de senere år har været været base for fester "uden begrænsning."

Dem har eleverne fra Eriksminde Efterskole ikke deltaget i, men de har talt med unge fra Odder, som har festet igennem på fabrikken.

- Selve forfaldet er på en måde smukt, og der gemmer sig mange historier i bygningerne. F.eks kom der forleden en dame og fortalte os, at hendes mor havde arbejdet her, da det var fabrik. Det er da sjovt, og vi håber, at der kommer flere lokale borgere i de kommende dage, siger Thor Sølyst Farup, mens han maler videre på et lærred, der ligger på gulvet. Onsdag lavede han en collage med Donald Trump og Vladimir Putin som rockere.

- Vi er ikke politiske, og vi vil ikke stemples. Vi synes bare, at det er sjovt at være kreative i disse frie rammer, hvor man kan sætte sit stempel helt uden begrænsninger. Deraf navnet "Stæmpel, som vi kalder projektet, siger den unge mand, som skal starte i 1. g efter sommerferien.

Men først skal han og vennerne lige være værter ved tre dages udstilling, som rummer både kreativitet, skønhed og hel masse historie. Totalt anarki, når det faktisk giver mening.

Forfaldet fylder meget på den gamle NT fabrik, som snart skal rives ned. Foto : Søren E. Alwan
En af installationerne, som de unge har skabt i de seneste uger. Foto : Søren E. Alwan
Med hjælp fra forældre, der kunne flytte lidt møbler til Odder i bil, er der også blevet indrettet en hyggestue. Foto : Søren E. Alwan
Foto : Søren E. Alwan
Foto : Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Golf-ordningen opretholdes

Østjylland

Corona-epicenter på Aarhus Ø: 18 sejlere smittet efter træningslejr i Aarhus

Horsens

Huscompagniet vil børsnoteres: Efter årrække med solid vækst er vi klar til næste skridt på rejsen

Annonce