Annonce
Horsens

Ungdomsskolens arrangementer er ikke kun for unge: Forældre fik et kig ind i en teenagers hjerne

Hjerneforsker Ann-E. Knudsen havde glædet sig til at holde foredrag for forældrene og deres teenagebørn, da hun som så mange andre måtte se sin kalender blive tømt for arrangementer under corona-lukningen. Nu sørgede Ungdomsskolen Horsens og en sommerhjælpepakke til aktiviteter for, at hun kom forbi Fængslet. Foto: Nicolai Skovgård
Et af Ungdomsskolens gratis sommeraktiviteter handlede om teenageres hjerner. Det var for forældre og deres teenagebørn - men endte vist mest som en aften for de voksne.
Annonce

Horsens: - I kan det jo allerede: Se ud, som om I lytter.

Hjerneforsker Ann-E. Knudsen har godt styr på, hvad der foregår oppe i de unges hoveder, og forleden var hun af Ungdomsskolen Horsens inviteret forbi Fængslet for at fortælle nogle af teenagerne om det.

Det usædvanlige var, at teenagerne havde forældrene med. Eller... det var nok snarere omvendt.

Annonce

Ikke kun udflugter

Ungdomsskolen har fået 3,3 millioner kroner af de 200 millioner, Folketinget har afsat til sommeraktiviteter for børn og unge i alderen 6-17 år, og for de penge har den sammensat et program med tæt på 100 gratis aktiviteter.

Kitesurfing, kreative værksteder og en masse mindre aktiviteter samt ture til Tivoli i København, Randers Regnskov og flere andre steder har fyldt godt i programmet. Arrangementet med Ann-E. Knudsen stak en del ud ved at henvende sig mere til forældrene.

- Det behøver ikke være udflugter det hele. Teenagere er vores yndlingsbeskæftigelse her på Ungdomsskolen, så det var oplagt at lave et arrangement som dette, hvor der er noget for både teenager og forældre, fortalte ungdomsskoleleder Nina Nielsen, der sad i døren og tog imod de godt 70, der havde valgt at komme.

Annonce

På forældrenes initiativ

Blandt de familier, Folkebladet snakkede med, var det forældrenes beslutning at bruge en sommeraften - godt nok en regnfuld en af slagsen - på at være til foredrag.

- Jeg synes, det lyder lidt kedeligt, var kommentaren fra Dennis Larsen, der dog håbede på, at en hjerneforsker kunne give hans far en god forklaring på, hvorfor han har brug for en god lur midt på dagen.

Far Thomas Larsen håbede både på det og lidt mere.


Som forælder har man da lidt udfordringer med at forstå deres tankegang nogle gange, så forhåbentlig kan man blive klogere på, hvorfor de tager de beslutninger, de gør.

Thomas Larsen, far til Dennis


- Jeg så arrangementet på Ungdomsskolens hjemmeside og tænkte, det kunne være spændende. Som forælder har man da lidt udfordringer med at forstå deres tankegang nogle gange, så forhåbentlig kan man blive klogere på, hvorfor de tager de beslutninger, de gør, fortalte han.

Veninderne Annika Stenhøj Atzen og Ida Bendtsen var glade for at have hinanden med, så de kunne sidde sammen frem for ved siden af deres mødre, som tog plads på rækken bagved. De håbede, at foredraget kunne give noget til både dem og deres teenagedøtre.

- Vi kan måske trække på noget af det, hvis der opstår en konflikt. Hvis det er noget, vi kan grine af sammen, kan vi tage udgangspunkt i det. Ellers kan det være med til, at vi forstår hinanden bedre, fortalte Gunnva Egholm, mor til Ida Bendtsen.

Annonce

Ros til teenagere og forældre

Ann-E. Knudsen kom omkring alt fra, hvorfor fædre skal holde fast i de dårlige far-jokes, til, hvorfor drenge bare er et til halvandet år efter pigerne i begyndelsen af puberteten.

De unge fik ros for at ligne nogle, der lyttede, og for ikke at sidde med telefonerne fremme - selv om hun mistænkte, at det var på strenge ordrer hjemmefra. Forældrene fik også ros:

- I er alle ordentlige forældre - ellers var I ikke kommet i aften midt i sommerferien, hvor I kunne have lavet andre ting, sagde hun og gennemgik derefter lidt om, hvordan man ud fra hjerneforskningen kan se forskel på piger og drenge, og hvordan man bedst hjælper dem med lektierne.

Annonce

Mest for de voksne

Efter halvanden times foredrag fik teenagerne lov til at nuppe en sodavand med ud, mens forældrene kunne stille et par afsluttende spørgsmål. Det viste sig også, at det nok var forældrene, der fik mest ud af aftenen.

- Det var fint nok, fortalte Ida Bendtsen.

- Men vi forstod ikke så meget af det, og der var mange ord, vi ikke kendte, supplerede Annika Stenhøj Atzen med, mens de stod og ventede på deres mødre.

Ida Bendtsen (forrest til venstre) og Annika Stenhøj Atzen ved siden af havde bevidst sat sig foran deres mødre, Maria Stenhøj Atzen (til venstre) og Gunnva Egholm, i forhåbning om, at de ikke skulle snakke med dem under foredraget. Typisk teenagere, vil nogen måske sige. Foto: Nicolai Skovgård

"Fint nok" er muligvis et udbredt udtryk blandt teenagere i dag, for samme ord brugte Dennis Larsen.

- Det var fint nok. Det gav ikke så meget, men nu har jeg da noget at sige til min far om, at der måske er nogle gode ting ved at spille på computer alligevel, sagde han med en reference til Ann-E. Knudsens pointe om, at drenge skal bruge en god grund til at lære noget - og computerspil kan være en grund til at lære engelsk.

Ungdomsskolen fortsætter med at stå bag en række sommeraktiviteter til og med uge 32.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce