Annonce
forside

Undrende vidne slog alarm: Nu er polakker anholdt for kæmpe pc-tyveri

Arkivfoto: Kim Haugaard, Scanpix

Natten til onsdag blev seks polske mænd anholdt for omfattende computer-tyveri.

SKANDERBORG: Politiet kan takke en årvågen 69-årig mand fra Lihme ved Spøttrup for, at de natten til onsdag fik fingrene i seks polske mænd, der mistænkes for at stå bag organiseret tyveri af en stor mængde computere.

Politiet fik kl. 0.55 en anmeldelse fra den 69-årige, der undrede sig over en udsædvanlig aktivitet på rastepladsen ved Ejer Baunehøj på E45.

Vidnet havde set flere mænd i færd med at skære presenningen op på en lastbil, der holdt parkeret på rastepladsen. Det fik ham til at kontakte politiet, der hurtigt rykkede ud.

Annonce

Yderligere tre anholdt

Da politiet ankom, så de flere personer løbe væk fra lastbilen. Det lykkedes betjentene at anholde tre mænd, men vidnet fortalte, at der havde været flere.

Derfor blev hundepatruljer fra Østjyllands Politi tilkaldt, og efterfølgende gik det over stok og sten.

Uden at tabe sporet gennem grøfter, eng, asfalt og sump førte politihunde fra Sydøstjyllands Politi efter en tur på over fem timer og 13 til 15 kilometer deres førere frem til tre polske mænd, som blev anholdt.

På rastepladsen fandt Sydøstjyllands Politi en hvid, polskindregistreret varebil. I varebilen blev der fundet 130 stationære computere, en natkikkert og 37 fjernstyrede biler.

- Der er tale om computere for mindst en halv mio. kr., lød det tidligere på morgenen fra politikommissær Jens Møller Pedersen.

Tingene stemte overens med det, der manglede fra den polskindregistrerede lastbil, der havde fået skåret sin presenning op.

Fremstilles i grundlovsforhør

De seks anholdt er alle fra Polen, og de er henholdsvis 23, 23, 24, 26, 29 og 54 år gamle.

De seks mænd bliver onsdag klokken 12 fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Horsens med krav om varetægtsfængsling.

- Vi betragter det som organiseret tyveri, og det, sammenholdt med at der er tale om så stort et beløb og udlændinge, gør, at vi fremstiller dem, siger Jens Møller Pedersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Klimaangst er de voksnes ansvar

Med mellemrum fortæller psykologer, hvordan flere og flere børn og unge bliver ramt af depression, angst og tvangstanker, fordi de er bange for, at Jorden vil blive oversvømmet, ødelagt af tørke eller helt gå under på grund af klimaforandringerne. Fænomenet har fået sit eget navn - klimaangst. At børn bliver bange, når de hører, at store dele af Danmark bliver oversvømmet, eller at jorden går under om 80 år, er ikke så sært. Problemet er, at vi voksne ikke er i stand til med ro i stemmen at sige: Du skal ikke være bange. Der sker ikke noget. Jeg har lige været en tur i Island - med fly, jeg indrømmer det straks. Her besøgte vi en gletsjer, som skrumper år for år. Og fik udpeget vulkanen Ok, som har været dækket af en gletsjer i 700 år. Det er den bare ikke længere. Søndag 18. august blev der holdt begravelse for Ok-gletsjeren, som er den første i landet, der er forsvundet på grund af klimaforandringer. På stedet er der sat en mindeplade op, som i et brev til fremtiden fortæller, at i løbet af de næste 200 år vil også landets øvrige gletsjere forsvinde. Skræmmende, når en af dem er større end Sjælland i udbredelse. De islandske gletsjere er bare ét eksempel på, hvorfor ikke kun børn, men også voksne bliver bange. Det nytter bare ikke noget, at vi som voksne udstråler angst og hjælpeløshed. Vi er nødt til både at fortælle og vise, at vi handler - at vi gør noget. Som voksne har vi en forbandet pligt til at sige til børnene, at vi tager ansvaret på os og forklarer, hvordan vi sammen kan være med til at redde kloden. Vi skal fortælle dem, at vi vil bruge mindre plastic og samle det ind, der har samlet sig som øer i verdenshavene. Og at vi skal huske at tage ispapiret og plasticposen med hjem, når vi er på strandtur. Alt det skal vi gøre, selv om der måske stadig bor en rest af tvivl inderst inde. Heldigvis bliver det mere og mere konkret, hvad vi kan gøre for at hjælpe klimaet. Som når en Gedved-borger i fredagsavisen fortæller, hvordan han sorterer sit affald i en grad, så der ikke er en krumme tilbage til skraldespanden.

Annonce