Annonce
Navne

Ulovlig passage kunne mulkteres

Teksten på det gamle skilt er ikke til at misforstå. Læg mærke til Statsbanernes logo, vingehjulet.
Et gammelt ord er dukket op hos jernbaneentusiast Benny Knudsen.

Ved et tilfælde faldt jernbaneetusiasten Benny Knudsen over et gammelt skilt, som kan ses på "Jernbanens Venner"s facebookside.

Teksten er ikke til at misforstå, selv om der anvendes ord og formuleringer, der er gået ud af det danske sprog: "Uvedkommende, der træffes paa Jernbanen, ville blive tiltalte efter Forordningen af 5. Mai 1847, §6 og idømte en Mulkt fra 1 til 16 Kr".

For Benny Knudsen - og sikkert for mange andre læsere - er ordet mulkt ukendt, men antages at betyde det samme som bøde. Og det er helt rigtigt. Faktisk kunne man i sin tid blive mulkteret, det vil sige idømt en bøde.

Annonce

I Den Store Danske Lex kan man læse, at ordet mulkt kommer af det latinske ord mul(c)ta, og man uddyber videre, her ordret citeret: " Mulkt, i et ældre dansk lovsprog en bøde for bl.a. processuelle forseelser, fx for at have anlagt retssag uden rimelig grund eller til gennemtvingelse af handlingsforpligtelser, såkaldte tvangsmulkter."

Måske ikke verdens mest mundrette fortolkning, men et lokalt eksempel fra 1833 kan bidrage til forståelsen.

Karlen på Julianeholm

Den 19. august 1833 faldt der dom, afsagt af  Rougsø-Sønderhald-Øster Lisbergs herredsfoged, A.L. Reiersen.  Kilden er Wikipedia.

Sagen var anlagt af tjenestekarl Thomas Pedersen med baggrund i, at denne var blevet tugtet korporligt af overkrigskommissær Jørgen Mørch Secher, ejer af proprietærgården Julianeholm ved Vivild på Djursland, og dennes søn, Georg Secher.

Danske Lov fra 1683 gav en husbond ret til at straffe tyende korporligt, hvis der var retsmæssig grund til det. Senere, nemlig 1791, blev denne ret stadfæstet, og tyendets forpligtelser skærpet.

I den konkrete sag havde karlen lagt sig til at hvile på marken uden tilladelse. Han havde desuden kaldt avlskarlen "en Kieltring", da denne bad ham gå tilbage til arbejdet, og forseelsen var blevet straffet med to slag med en hasselstok af J.M. Secher og desuden et slag med en pilestok af Georg Secher.

I en kort version endte sagen med følgende dom:

"Contraklageren Hr. Overkrigskommissær Secher til Julianeholm og hans Søn Georg Secher bør for Hovedtiltalen i denne Sag frie at være, derimod bør Hovedklageren, Tjenestekarl Thomas Pedersen af Julialeholm, betale en Mulkt af to Rigsbankdaler Sølv til Amtets Fattigkasse, samt at erstatte Kontraklageren Sagens Omkostninger med to Rigsbankdaler Sølv. Det idømte at udredes inden 3 Solemærker efter denne Doms lovlige Forkyndelse under Adfærd efter Loven".

Ved "3 Solemærker" skulle forstås lige så mange dage. I dag bruges ordet i en helt anden sammenhæng - kendt er vendingen "efter alle solemærker at dømme". Dommens ordvalg er formentlig tidstypisk.

Den håndskrevne dom og sagsbeskrivelsen befinder sig på Rigsarkivet (tidligere Landsarkivet" i Viborg.

Her var der således anlagt en sag med uretsmæssig klage, og dommen indebar blandt andet betaling af en mulkt.

J.M. Secher ejede Julianeholm fra 1827 til 1838. Lokalkendte vil forbinde gården med familien Grue, senest Kaj Grue, der drev Julianeholm fra 1970 til 1984. Den ejes og drives siden da af Lisbeth Høyer og Benny Kirkebæk Christensen, der også ejer Hevringholm.

Annonce

Manglende respekt

Tilbage til det gamle DSB-skilt, hvis tekst siden er moderniseret i flere omgange og stadig kan ses.

Respekten for skiltet har aldrig været særlig stor, hvilket kunne ses i onsdagens udgave af "Livets gang i Lidenlund".

Her har stationsforstanderen bedt (kunst)maler Brandt om at forny skiltet med teksten "Færdsel over sporene forbudt" - for så derefter at se samme maler Brandt ubekymret marchere forbi sit eget skilt hen over skinnerne.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce